Sub sloganul "Călătoreşte civilizat şi în siguranţă cu trenul, tu şi bicicleta ta!", Interregional Călători şi Aventura Trekking au organizat o ieşire în natură, în zona Bratca, pe Valea Crişului până la biserica de lemn din localitate, ocazie cu care pasionaţii de cicloturism au putut să-şi transporte biciletele în siguranţă.
Cu biţa pe tren
Cu ajutorul unor suporţi speciali, reglabili, montaţi în automotoarele companiei feroviare, biciletele au fost transportate fără să-i încurce pe ceilalţi călători.
"Suporţii de bicicletă au fost confecţionaţi de aşa manieră încât permit călătoria în condiţii civilizate şi de siguranţă, atât a călătorilor cât şi a bicicletelor. Îi anunţăm pe toţi posesorii de biciclete sau asociaţiile de biciclişti că începând de duminică, 24 iunie, îşi pot programa și rezerva din timp legitimaţiile de călătorie la numărul de telefon afișat pe site”, a declarat Cristian Puşcău, director exploatare Interregional Călători.
Vizită la bisericile de lemn
După călătoria cu trenul, care a durat mai bine de o oră, turiştii au pedalat pe un traseu de 6 kilometri printr-o zonă pitorească din destinaţia ecoturistică Pădurea Craiului. Peisajul de poveste a fost pe placul tuturor, chiar dacă lungimea traseului parcurs sâmbătă a fost una mai scurtă.
La biserica de lemn din Valea Crişului, veche de peste 300 de ani, călătorii au fost întâmpinaţi de tânărul preot paroh Nicolae Duluş. Acesta le-a prezentat oaspeţilor istoria lăcaşului de cult, le-a vorbit despre tehnicile de construcţie specifice culturii lemnului și despre programul iconografic prezent încă pe pereţii de lemn ai bisericii.
Potrivit preotului, "lăcaşul de cult s-a păstrat în timp şi datorită implicării comunităţii locale prin grija faţă de biserică şi tradiţii". "Iar acum, prin includerea monumentului istoric în programe turistice, de genul cicloturism, brunch-uri traditionale, comunitatea va putea să-şi valorifice mult mai bine serviciile", a spus părintele Nicolae Duluş.
Primul Brunch Tradiţional în Bihor
După vizitarea bisericii de lemn, turiştii au participat la primul brunch tradiţional organizat în Bihor. S-a început cu sărăţele de casă cu chimen, pâine de casă coaptă pe vatră, slănină din porc crescut la curte, caş de la stânele din zonă, legume şi fructe de sezon, pălincă de mere.
Brunch-ul a continuat cu o ciorbă tradiţională şi "sarmale cu pisat", iar la final, spre deliciul copiilor, au fost puse pe masă cornuleţe de casă cu gem şi coşuleţe cu gem, gătite proaspăt.
"Am oferit vizitatorilor un meniu ţărănesc specific bihorenilor, similar cu ceea ce pun sau puneau pe masa zilnic oamenii locului. Toate produsele au fost servite din farfurii din tărâţe, ecologice, pentru a încuraja turismul responsabil, iar cea mai mare parte a preparatelor sunt din gospodăriile localnicilor şi gătite cu drag. Credem că îmbinarea acestor concepte, cicloturism civilizat şi brunch tradiţional, va atrage turiştii. La ceea ce avem de oferit, nu avem cum să nu fim atractivi", a spus Gabriel Bonaciu de la AventuraTreking.
Excursia a continuat cu o plimbare lejeră pe biciclete până la gara din comuna Bratca. Bicicletele au fost aşezate din nou în suporţii pregătiţi de angajaţii companiei feroviare, oferindu-le bicicliştilor tihna mult aşteptată după o zi bună de povestit.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.