Procurorii Direcției Naționale Anticorupție solicită președintelui României și Senatului ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și foștilor miniștri ai Sănătății din partea USR, Vlad Voiculescu și orădeanca Ioana Mihăilă.
Dacă imunitatea le va fi ridicată, procurorii vor formula cereri de efectuare a urmăririi penale a acestora, pentru infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul celor 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, considerat de procurori ca fiind prejudiciu adus bugetului de stat.
DNA susține că această achiziție nu era necesară, întrucât România avea destule doze de vaccin pentru asigurarea imunizării populației.
DNA nu a dezvăluit numele celor vizați
Direcția Națională Anticorupție a trimis joi după amiază un comunicat privind solicitarea ridicării imunității a trei persoane, fără a le preciza identitatea. Presa centrală a dezvăluit, însă, că este vorba despre Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
De asemenea, surse citate de Digi24 au precizat că procurorii au formulat acuzații de complicitate la abuz în serviciu în cazul fostului premier Florin Cîțu, respectiv abuz în serviciu în cazul lui Vlad Voiculescu și Ioanei Mihăilă.
„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea”, se arată în informarea DNA.
Puteau să nu le cumpere
Procurorii spun că „există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă” că au fost achiziționate vaccinuri fără să fie nevoie de ele.
„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de opt-out, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, spune DNA.
Prejudiciu de un miliard de euro
Procurorii spun că, în acest context, în perioada ianuarie – mai 2021 „persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.
Concret, arată DNA, chiar dacă dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane, „două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”.
Prima reacție transmisă de Ioana Mihăilă
Contactată de BIHOREANUL, dr. Ioana Mihăilă, ministru al Sănătății în perioada aprilie – septembrie 2021, din partea alianței USR-PLUS, a precizat joi că nu este îngrijorată de această anchetă. „Deocamdată, nu știu nimic mai mult decât ceea ce apare în presă. Nu mă îngrijorează ancheta, pentru că știu ce și cum am lucrat”, a transmis Ioana Mihăilă.
Ulterior, ex-ministrul Sănătății a adăugat: „Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.