URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2020, 19:31

Prefectura şi Poliţia, cu ochii pe primarii aleşi cu flotanţi electorali: Într-o localitate din Bihor „stăteau” într-o singură casă 70 de alegători „de ultimă oră”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat miercuri că, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, a emis o circulară în atenţia primăriilor, avertizând asupra normelor legale privind eliberarea adeverinţelor de reşedinţă în apropierea alegerilor locale. Practic, cele două instituţii vor sta cu ochii pe primarii care vor să câştige alegeri cu "flotanţi" aduşi în pragul scrutinului din alte localităţi decât comunele şi oraşele pe care le conduc.

Printr-un comunicat, Prefectura Bihor aminteşte că "în procesele electorale anterioare, adeverinţele de reşedinţă au fost eliberate în număr mare şi fără respectarea tuturor prevederilor legale", ceea ce în unele localităţi a dus la "atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localităţi".

Mai pe româneşte, a dus la cote mari de prezenţă la vot datorită aşa-numiţilor flotanţi care doar au votat, nu au şi locuit efectiv, în alte localităţi decât cele unde au domiciliul stabili.

Pe lege

În comunicat, Prefectura aminteşte care sunt condiţiile legale de acordare a certificatului de reşedinţă (vizei de flotant), cele mai importante fiind că solicitantul să locuiască efectiv mai mult de 15 zile la locuinţa secundară pentru care solicită adeverinţa şi să se respecte prevederile Legii Locuinţei nr. 114/1996 (locuinţa pentru care se acordă viza de flotant trebuie să asigure o suprafaţă de minimum 18 metri pătraţi pentru o persoană).

De asemenea, Prefectura aminteşte că, potrivit legii electorale, cetăţenii care au o locuinţă secundată pot cere unei Primării înscrierea în Registrul electoral în baza adeverinţei de reşedinţă până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor locale.

În zonele rurale, procedura de acordare a vizei de flotant implică şi eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia, figurează în Registrul agricol cu un imobil care are destinaţia de locuinţă. "Constatarea eventualelor nerespectări ale reglementărilor de mai sus şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale privind stabilirea reşedinţei se fac de persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean", aminteşte Prefectura.

Potrivit legii, la alegerile locale dreptul de vot se exercită doar în comuna, oraşul sau municipiul în care alegătorul are domiciliul sau reşedinţa, ca atare buletinele de vot sunt individualizate pentru fiecare circumscripţie, conţinând listele cu candidaţii locali, iar numărul buletinelor de vot care urmează să fie tipărite se stabileşte în funcţie de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, la care se adaugă o marjă de siguranţă de 10%.

"Trebuie să ne asigurăm că va exista un comportament electoral corect, indiferent de culoarea politică, şi nu vor apărea surprize referitoare la numărul de buletine de vot", este citat, în comunicatul Prefecturii, conducătorul instituţiei, Dumitru Ţiplea.

70 într-o casă

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a declarat că a considerat util să amintească Primăriilor care sunt condiţiile legale pentru acordarea aşa-numitelor vize de flotant deoarece în trecut au existat, inclusiv în judeţul Bihor, unităţi administrativ-teritoriale unde rezultatul alegerilor a fost tranşat chiar de "flotanţi".

"Au existat UAT-uri unde primarii în funcţie sau candidaţii unui anumit partid care au vizat funcţia de primar şi-au adus în localitate, cu puţin înainte de alegeri, zeci şi zeci de susţinători din alte localităţi care, brusc, păreau să-şi dorească să voteze în alt loc decât cel în care aveau domiciliul", a explicat prefectul.

"Au fost şi situaţii când flotanţii au fost decisivi în stabilirea rezultatului alegerilor, de fapt în distorsionarea rezultatului, pentru că de fapt persoanele respective nu au locuit niciodată în UAT-urile pentru care şi-au scos certificate de reşedinţe. A existat un caz, în Bihor, unde într-o singură gospodărie, la aceeaşi adresă, într-o singură casă, au figurat 70 de flotanţi, ceea ce bineînţeles că s-a întâmplat doar pe hârtie şi în scop electoral, fiindcă acei oameni nu au locuit niciodată în casa respectivă", a exemplificat prefectul Dumitru Ţiplea.

Oficialul a adăugat că va urmări ca asemenea situaţii, posibile doar prin încălcarea legii, să nu se mai repete, iar dacă va sesiza că legea nu este respectată nu va ezita să facă demersuri pentru sancţionarea "trişorilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă ar fi un plan național concertat ...
... UDMR n-ar mai ajunge nici să iasă din casă !?!
Postat 02 Iulie 2020, 07:28 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON