La trei zile după ce BIHOREANUL a dezvăluit că un grup de pasionaţi a descoperit într-o pădure din Lugaşu de Jos vestigiile unei cetăţi dacice, unice în această parte a ţării, dar şi că Direcţia pentru Cultură a "omis" să se asigure că locul va fi protejat şi că Primăria comunei chiar l-a distrus, Prefectura Bihor ia primele măsuri. Mai multe instituţii, inclusiv Poliţia şi Jandarmeria, au primit în acest sens sarcini de la prefectul Dumitru Ţiplea.
Potrivit unei informări transmise de Prefectură, la sediul acestei instituţii a avut loc miercuri o şedinţă de lucru având ca scop tocmai "protejarea descoperirilor arheologice din zona Urvind, unice în judeţul Bihor".
Instituţii "pe invers"
Aşa cum BIHOREANUL a scris în exclusivitate, într-o pădure din satul Urvind, comuna Lugaşu de Jos, cinci pasionaţi de istorie au descoperit în vara şi în iarna anului trecut, folosind detectoare de metale pentru a căror utilizare au autorizaţii speciale, obiecte aparţinând cel mai probabil unei aşezări dacice, între care un tezaur de podoabe şi colane din argint, monede din argint şi bronz, unelte şi obiecte din fier şi bronz, precum şi bucăţi de ceramică şi alte obiecte, încă neidentificate.
Cu toate că autorii descoperirilor au anunţat autorităţile, aşa cum au mai făcut şi în trecut de fiecare dată când au găsit asemenea obiecte de patrimoniu, Direcţia pentru Cultură nu a înştiinţat Primăria comunei oficial, în scris, că are obligaţia să asigure protejarea şi chiar paza locului descoperirilor, iar primarul Sorban Levente, care este şi preşedintele Asociaţiei de pădurit şi păşunat Silvana, a permis ca această asociaţie să continue activităţi de defrişare în locul respectiv, care - potrivit fotografiilor şi relatărilor descoperitorilor - a fost parţial distrus, fiind nivelat cu buldozerul, pentru amenajarea unui drum forestier, şi acoperit cu trunchiuri de copaci.
Protecţie cu Poliţia
Potrivit comunicatului dat publicităţii de către Prefectura Bihor, la o întâlnire "convocată cu celeritate de către prefectul Dumitru Ţiplea" pe această temă au participat reprezentanţi ai instituţiilor abilitate în cercetarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului: reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură Bihor, Muzeului Ţării Crişurilor, Direcţiei Silvice, Gărzii Forestiere, Inspectoratului de Poliţie al judeţului şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
"Prefectul a solicitat celor prezenţi evaluarea situaţiei din teren, în vederea adoptării unor măsuri urgente privind protejarea descoperirilor arheologice, vechi de peste 2000 de ani", se arată în comunicat.
Concret, au fost adoptate următoarele "măsuri cu efect imediat": implementarea unor măsuri de conservare în teren constând în ridicări topografice şi delimitarea zonei de către specialişti ai Direcţiei pentru Cultură; evaluarea zonei de către o echipă a Gărzii Forestiere care, în funcţie de concluzii, va propune suspendarea totală sau parţială a exploataţiei forestiere efectuate de Asociaţia de pădurit şi păşunat Silvana; constituirea unui grup de lucru format din arheologi ai Direcţiei pentru Cultură şi Muzeului Ţării Crişurilor, însoţirea în teren a echipelor de specialişti de către un echipaj al Jandarmeriei şi informarea oficială a Poliţiei din Lugaşu de Jos cu privire la supravegherea zonei; monitorizarea zonei în care au fost descoperite vestigiile de către echipaje mixte ale Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi finanţarea de către Muzeul Ţării Crişurilor a primei etape din procesul de studiere a arealului în care au fost făcute descoperirile.
Cu necunoscute
De asemenea, Prefectura a decis şi emiterea unei circulare către toate unităţile administrativ-teritoriale privind obligaţiile ce revin autorităţilor locale în cazul unor descoperiri arheologice pe teritoriul lor, prefectul transmiţând că "autorităţile şi instituţiile cu competenţe în domeniu au obligaţia legală şi morală de a proteja şi valorifica aceste descoperiri unice la nivelul judeţului".
Totuşi, comunicatul dat publicităţii de către Prefectură nu informează dacă au fost ori vor fi luate măsuri legale de sancţionare atât a şefei Direcţiei pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge, care a admis pentru BIHOREANUL că timp de 10 luni nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a înştiinţa oficial Primăria comunei Lugaşu de Jos asupra obligaţiei de a proteja şi păzi locul descoperirilor, cât şi a primarului Sorban Levente, care a permis sau chiar încurajat distrugerea locului respectiv.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.