URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2021, 09:00

Prefectura Bihor cere primăriilor să identifice construcțiile din zonele inundabile. Proprietarii, obligați să-și asume riscurile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a emis, miercuri, o circulară în atenția tuturor primăriilor din județ prin care solicită identificarea tuturor construcţiilor şi a obiectivelor amplasate în zone inundabile sau în zone de protecţie.

Potrivit unui comunicat dat publicității pe această temă, în informare se arată că, în situaţia în care demolarea acestora nu este posibilă, proprietarii vor fi obligaţi să declare pe propria răspundere că îşi asumă riscurile în caz de inundaţii.

Conform Legii apelor nr. 107/1996, amplasarea în zona inundabilă a albiei majore şi în zonele de protecţie a noi obiective economice sau sociale, a unor locuinţe sau anexe ale acestora este interzisă.

Zonele de protecție sunt instituite pentru albia minoră a cursurilor de apă; suprafaţa lacurilor naturale; suprafaţa lacurilor de acumulare; suprafeţele ocupate de lucrări de amenajare sau de consolidare a albiilor minore, lucrări de apărare împotriva inundaţiilor; construcţii şi instalaţii hidrometrice, precum şi instalaţii de determinare automată a calităţii apelor.

Din 13 august, o comisie va fi constituită prin ordinul prefectului din reprezentanţi ai Prefecturii, Administrației Bazinale de Apă Crişuri, ai Gărzii de Mediu Bihor şi Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana, care vor verifica în teren listele construcțiilor vizate, întocmite de către primării. 

Demersul Prefeccturii survine după ce în acest an inundațiile au produs pagube în 51 de localități din Bihor, fiind inundate 30 de case, avariate 58, una distrusă, 38 de anexe gospodărești inundate și 91 de anexe gospodărești avariate.

„O parte din aceste pagube ar putea fi evitate dacă primăriile nu ar aviza construcțiile în zone inundabile. Aceste zone se cunosc, sunt afectate anual și, cu toate acestea, nimeni nu a luat până acum nicio măsură în acest sens”, transmite prefectul Dumitru Țiplea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP
Trebuie sa fi prost sa-ti faci o casa pe malul raului, asta e la mintea cocosului . Dar tu nu ai nici mintea cocosului
Postat 08 Iulie 2021, 19:01 de Sandu2100
întâi au tăiat pădurea, apoi au ridicat case în ape și au pierit
Viluțele de neam prost s-au înmulțit în cele mai neașteptate locuri, pentru că gușații politici sunt inventivi, iar frații lor mitocanii cu buldozere se inspiră din arhitectura cotețelor de altădată. Așa vedem nu numai pe malurile Crișurilor, dar și pe ale afluenților acestora și dacă se poate în zone protejate, inundabile, că au răsărit hogeacurile cu grill+cuptor+rotisor+ceaun+plită+lespede+laviță de dormit mort de beat... Construcțiile noi au în comun ocuparea malurilor apelor, distrugerea mediului, deversarea rahatului, poluarea, periclitarea vieții oamenilor, aspectul grotesc, absența oricărei autorizații, aprobări sau proiect.
Postat 08 Iulie 2021, 13:04 de decalog
@kp
De 30 de ani nu s-a facut nimic bun in amenajari hidrografice. Abia acum incep sa se ocupe de ele cu adevarat, vor incepe lucrari e la acumulari. E o chestie care va mai dura, dar oamenii care sunt in zone inundabile nu pot sa stea si sa tot pretinda despagubiri la fiecare ploaie. In primul rand nu e sigur pt ei, o viata nu mai poate fi despagubita cu adevarat. Pot sa-si faca asigurari proprii(vor plati mai mult), pot fi ajutati dar pana nu e rezolvata problema cursurilor de apa nu va fi ok pt ei indiferent de despagubiri. Da, mare atentie la defrisari ca e bataie de joc ce s-a intamplat si ce se intampla cu padurile si multa investitie in lucrari de amenajari de infrastructura, mai putin in despagubiri.
Postat 08 Iulie 2021, 12:41 de nihil
Sandu, tu realizezi cât de cretin ești?
E vorba de case mari, pe fundații din beton, cu anexe și împrejmuiri solide din piatră, construite cu zeci și zeci de ani în urmă, autorizate și înregistrate ca atare în intravilanul localităților. Cum sunt cele afectate în acest an de revărsarea Crișului Pietros și care niciodată până acum nu au fost în calea viiturilor. Lovite de revărsări datorate defrișărilor din Apuseni. Pricepi idiotule? Ce a făcut prefectura pentru proprietarii care s-au trezit în miez de noapte cu apa la marginea patului, după umflarea pârâului cu mai bine de 6 m peste cota maximă admisibilă după normele ABA? I-a sprijinit măcar cu promisiunea că se vor lua măsuri de regularizare a albiei, așa după cum prevăd legile în materie? Nici vorbă, prefectura vrea să arunce vina în sarcina acestor deținători de case, contribuabili care plătesc degeaba impozitul pe proprietate și care, urmare ignoranței liberale, nici nu mai pot să rămână asigurați în regim privat. Pentru că de acum, după cum vrea PNL-ul, asiguratorii nu vor mai încheia contracte în astfel de situații de risc. Ești atât de tâmpit, măi Sandule, încât nu îți urez decât o rupere de nori peste capul tău de retardat profund.
Postat 08 Iulie 2021, 12:17 de KP
KP
Tu realizezi cat de prost esti?? Stai tu in casa aia construita pe albia raului construita fara autorizatie sau cu autorizatie de anexa agricola si acum ii zici casa. Mai concret tacto in anii 90 si-a construit o camara pe albia raului si tu ai schimbat destinatia si ai facut casa fara autorizatie. Deci de ce sa platesc eu pt tine???
Postat 08 Iulie 2021, 10:30 de Sandu2100
Voi realizați cât de tembeli și nemernici sunt liberalii ăștia?
Stă omul într-o casă făcută cu generații în urmă. Guvernanții nu fac mai nimic ca să prevină inundațiile, provenite de la precipitații aluvionare care se datorează tăierii masive a pădurilor. Nemernicii liberali dau pădurile României oricui le promite susținere pe la "Înaltele Porți", iar râurile și pârâurile ajung să se umfle la orice ploaie mai consistentă. Apele dau pe dinafară și inundă terenuri, case, sere și hale fără să țină cont de "gândirea profundă" ce bântuie prin PNL. Apoi, văzând că sunt incompetenți și hoți, aceeași liberali vor să arunce în cârca oamenilor păgubiți, de prostia autorităților, sarcina răspunderii fizice ori materiale. Niște ticăloși toți acești fătălăi formați în "România Lucrului Bine Făcut" și eșuați în "România Educată".
Postat 08 Iulie 2021, 09:48 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON