URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2020, 07:52

Prefectura a pierdut procesul pentru regulamentul care-i obligă pe orădeni să cureţe în faţa locuinţelor   

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria este cu un pas mai aproape de obligarea orădenilor să îşi cureţe spaţiile verzi din jurul blocurilor sau caselor în care locuiesc. Tribunalul Bihor a respins, marţi, cererea Prefecturii şi a Asociaţiei de proprietari Şelimbărului nr. 1, prin care se solicita anularea regulamentului care îi obligă pe orădeni să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor lor.

Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea ei. "Regulamentul va rămâne suspendat până când sentinţa va fi definitivă", a declarat viceprimarul Florin Birta, marţi, pentru BIHOREANUL.

Procesul, deschis în aprilie anul trecut, vizează anularea Hotărârii Consiliului Local 873/2018, prin care s-a aprobat Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan. Iniţial, Prefectura Bihor şi Asociaţia de proprietari Şelimbărului nr. 1 au deschis acţiuni distincte, dar judecătorii au conexat cererile lor într-un singur dosar.

Regulamentul prevede că toate asociaţiile de proprietari din Oradea trebuie să încheie un protocol cu Primăria, prin care îşi asumă să îngrijească spaţiile verzi din jurul imobilelor. De asemenea, orădenii care locuiesc la case au la rându-i obligaţia să întreţină spaţiile aflate între proprietatea lor şi carosabil.

HCL 873/2018 prevede şi un calendar rigid de lucrări: cosirea spaţiilor verzi trebuie făcută în primele două săptămâni ale lunii, din aprilie până în octombrie, stropirea spaţiului verde trebuie să se facă de cel puţin două ori pe săptămână în lunile aprilie, mai şi septembrie şi de trei ori în iunie, iulie şi august, gardul viu trebuie tuns lunar din mai până în septembrie, astfel încât să măsoare maxim un metru înălţime. În plus, orădenii trebuie să facă plantări de copaci primăvara şi toamna. Efectuarea lucrărilor va fi verificată lunar de Poliţia Locală, care va sancţiona leneşii cu amenzi între 1.000 şi 2.500 lei.

Acelaşi regulament interzice şi hrănirea pe domeniul public a animalelor fără stăpân, de la porumbei şi pesacăruşi la pisici şi căţei, în caz contrar amenzile fiind între 1.000 şi 2.000 de lei.

Când a deschis procesul, Prefectura Bihor, condusă la acea vreme de Ioan Mihaiu, argumenta că HCL 873/2018 este nelegală, deoarece spaţiile verzi de pe domeniul public pot fi date în grija orădenilor doar dacă aceştia vor, dorinţă care ar trebui exprimată printr-un referendum local.

Care sunt argumentele Tribunalului Bihor în respingerea cererii se va şti doar când sentinţa va fi motivată.

De asemenea, rămâne de văzut dacă Prefectura Bihor, între timp condusă de ex-PNL-istul Dumitru Ţiplea, va ataca sentinţa cu recurs, continuând războiul cu Primăria condusă de şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, sau nu.

Contactat, marţi seară, de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a cerut un răgaz. "Nu cunosc speţa, o să discut cu juriştii şi o să formulez un punct de vedere", a spus prefectul, adăugând că, dacă va exista o şansă ca Instituţia Prectului să câştige acest proces, va ataca hotărârea.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Prefectura atacă Regulamentul de spaţii verzi din Oradea: Obligaţia întreţinerii spaţiilor poate fi impusă doar prin referendum!

Birta, după suspendarea regulamentului de spaţii verzi al Oradiei: "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat în jurul casei"

Mihaiu îl pune la punct pe Birta: Primăria Oradea ne-ar obliga să schimbăm dalele crăpate, să ne construim parcări subterane, să asfaltăm străzile

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea City Report
"Efectuarea lucrărilor va fi verificată lunar de Poliţia Locală, care va sancţiona leneşii cu amenzi între 1.000 şi 2.500 lei".Pe de alta parte,am fost informati ca:"Cea de-a treia taxă se aplică persoanele fizice sau juridice care nu–și întrețin terenurile cuprinse între limita de proprietate și trama stradală. Din această situație sunt exceptate locuințele tip condominiu, asociațiile de proprietari, unde sunt încheiate contracte de dare în administrare a spațiilor verzi adiacente. Procedura cuprinde notificarea, stabilirea unui termen de conformare, verficarea conformării și lansarea comenzii pentru execuția lucrărilor. Taxa specială pentru întreținerea terenurilor neîngrijite este de 0,7 lei mp /intervenție, iar termenul de plată a acestei taxe este de 60 de zile." Intrebarea e:primesti si amenda, si factura prestari servicii 0,7 lei mp ?Intrebare 2: Daca NU poti,nu vrei sa executi ORDINELE, cu ce frecventa vei fi amendat? La 2 saptamini,la o luna,la 60 zile?
Postat 12 Februarie 2020, 21:25 de excalibur
Mascaradă de proces ...
... în care judecătorii au răspuns slugarnic în fața intervențiilor neortodoxe ale lui Bolojan și ale "prefectului meu" !?! În toată tărășenia asta există însă și ceva de bine ... niște magistrați vânduți și încuiați la minte, care habar n-au de legislația care separă concret gestionarea domeniului public de proprietatea privată, vor da cu mătura pe stradă de la unul la altul, până-n buricul târgului !?!
Postat 12 Februarie 2020, 09:51 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON