URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2013, 15:30

Prefectura a atacat Hotărârea Consiliului Local Sânmartin privind referendumul anti-petrol. Iată de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a înregistrat luni dimineaţă o acţiune juridică, la secţia de Contencios administrativ a Tribunalului, pentru anularea, prin hotărâre judecătorească, a Hotărârii Consiliului Local Sânmartin nr. 602/12.12.2013, adoptată vineri, pentru organizarea pe 26 ianuarie a unui referendum prin care localncii să răspundă unei singure întrebări: "Sunteţi de acord cu prospectarea, explorarea, dezvoltarea, exploatarea resurselor petroliere, a gazelor naturale şi a gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin?".

De asemenea, Prefectura mai cere şi anularea Hotărârii Consiliului Local Sânmartin nr. 504/21.10.2013, "privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin, judeţul Bihor, prin metoda fracturării hidraulice". Motivaţia arătată de Prefectură este una singură, asupra ambelor decizii: "Hotărârile au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor legale".

Resursele subsolului, ale statului

Primul argument invocat de juriştii Prefecturii în acţiunea intentată contra Consiliului Local Sânmartin este încălcarea aliniatului 3 din articolul 136 al Constituţiei şi aliniatului 2 din articolul 3 al Legii 213/1998 privind bunurile din proprietatea publică, potrivit cărora "resursele subsolului, în stare de zăcământ, fac parte din domeniul public al statului", iar "domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor îl pot constitui bogăţiile de orice natură ale subsolului în stare de zăcământ numai dacă nu sunt de interes naţional".

De asemenea, se arată în document, articolul 1 al Legii 238/2004 privind activităţile petroliere, "resursele de petrol situate în subsolul ţării (...) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român".

În fine, în acţiune mai este invocată şi existenţa HG 887/14.11.2013 pentru aprobarea acordului petrolier de concesiune exploatare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania canadiană East West Petroleum Corp., act emis de Guvern şi care nu a fost anulat de nicio instanţă.

Consiliul Local, mai presus de lege

Pe de altă parte, date fiind toate actele legislative mai sus enumerate, Prefectura arată că Hotărârile adoptate de Consiliul Local exced competenţelor legale ale acestuia, deoarece conform articolelor 80 şi 81e al Legii 24/2004 privind normele de tehnică legislativă o HCL nu poate contraveni Constituţiei, legilor organice ori Hotărârilor de Guvern: "Actele normative ale autorităţilor administraţiei publice locale se adoptă ori se emit pentru reglementarea unor activităţi de interes local, în limitele stabilite prin Constituţie şi prin lege, şi numai în domeniile în care acestea au atribuţii legale" (articolul 80) şi "La elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziţii se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, precum şi altor acte de nivel superior".

În aceeaşi acţiune, juriştii Prefecturii evidenţiază, pe de altă parte, că prin adoptarea Hotărârii privind interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturarea hidraulică, în luna octombrie, Consiliul Local Sânmartin a procedat "pe invers", stabilind această interdicţie încă înaintea consultării populaţiei, dar şi nelegal, deoarece a decis într-un domeniu în care nu are competenţă legală, "pronunţându-se astfel asupra unei modalităţi de extragere care este în competenţa autorităţilor administrative de mediu".

Concluzia pe care Prefectura o subliniază este că "prin hotărârile atacate, Consiliul Local Sânmartin a aprobat organizarea şi desfăşurarea referendumului local pentru consultarea populaţiei într-un domeniu care excede competenţelor sale".

De precizat că în judeţul Vaslui, Prefectura a atacat până acum 13 Hotărâri de Consiliu Local similare, câştigând în zece cazuri şi pierzând alte trei procese.

Citiţi pe această temă şi articolele:

S-a decis: referendum împotriva gazelor de şist la Sânmartin, pe 26 ianuarie!

Prefectul Claudiu Pop atacă la Tribunal referendumul anti-gaze din Sânmartin

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@stefan
Mai Stefane, va bag in p. mamii voastre pe toti politicienii corupti indiferent de mana cu care furati: dreapta sau stanga. Va certati unii cu altii in loc sa rezolvati problemele pt. care va platim."Multe succesuri", multe "plagiaruri", "copy paste" si sunt sigur ca o sa va vad pe toti acolo unde va e locul- LA PUSCARIE PT. MULTI ANI.
Postat 17 Decembrie 2013, 07:05 de Boborul
@ANMR. Hoţul ”portocaliu” care strigă hoţii!
1. ”Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere semnate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si East West Petroleum Corp., in calitate de concesionar, in urma unei licitatii care a avut loc in anul 2010. Intre timp, Gazprom Neft, prin divizia sa NIS din Serbia, a cumparat de la compania canadiana East West Petroleum o participatie de 85% in fiecare din cele trei perimetre. Acestea sunt situate in vestul tarii si sunt denumite EX - 3 Baile Felix, EX - 7 Periam si EX - 8 Biled. Acordurile petroliere sunt de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare si au intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 22 noiembrie 2013. Anexa nu a fost publicata, fiind clasificata conform legii, intrucat contine programul de investitii convenit in urma negocierilor dintre ANRM si companie. East West Petroleum a castigat dreptul de a explora si exploata aceste perimetre in urma ultimei runde de concesiuni, organizate de ANRM in vara anului 2010. Atunci, ANRM a organizat o licitatie internationala pentru concesionarea a 30 de perimetre petrolifere, din care cinci in Marea Neagra. In mai 2011, canadienii au anuntat ca au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat, prin intermediul NIS, 85% din aceste perimetre. In urma cu doua saptamani, Vadim Smirnov, seful NIS a declarat ca societatea pe care o reprezinta detine patru perimetre in parteneriat cu East West Petroleum in vestul tarii. Unul dintre acordurile petroliere fusese deja aprobat de Guvern, iar pentru restul era asteptata aprobarea.” [sursa: Business24.ro, miercuri, 27 Noiembrie 2013]. 2. Cine era prefect de Bihor în 2010? Poate ne spune tov. Ghilea cine de la ANRM a semnat acordul pentru perimetrul EX-3 Băile Felix. Unde i-o fi fost atunci ”mânia proletară”? … la Petrileni, pe şantier? Poate îl ajută să îşi amintească actualul prefect de Bihor şi în ce obligaţii înjositoare şi datorii externe au băgat România, guvernările Boc&MRU. ”Multe succesuri”!
Postat 17 Decembrie 2013, 02:27 de stefan
Re: stefan
Stefane este un Bou. Chiar asa, cu B si nu cu b. Perimetrul care cuprinde si zona Felix a fost autorizat pentru explorare abia spre sfarsitul primului semestru 2013. Esti intr-o confuzie totala cu perimetrele carbonifere.
Postat 16 Decembrie 2013, 22:58 de ANMR
"reglementarea unor activităţi de interes local"
Daca apa de baut e de interes national si nu local in acest caz, atunci sa se traga apa la toti cei 22 milioane locuitori, sau cati mai suntem ori vom mai fi, nu numai 12,5 milioane de romani in prezent sa beneficieze de robinet cu potabila in locuinta, adica.
Postat 16 Decembrie 2013, 22:53 de Zero
Amatorismul USL
In ultimii 20 de ani, aceasta Institutie a Prefectului, cel putin in Bihor pana sa apara acest Prefect, a fost una echilibrata si de aceea respectata. S-a dus * pe suflet echilibrul si respectul, cand a fost numit micul cretin care isi imagineaza ca ar avea vreun viitor in politica, daca taica-su mai da cate ceva de mancare si de baut la mercenarii de serviciu ai partidelor.
Postat 16 Decembrie 2013, 22:47 de Abet
Consiliul Local, mai presus de lege, zice un pui de lele!
Cica au hotarat inainte de consultarea populatiei. Idiot sadea vorbitorul de la prefectura, pentru ca populatia de aceea a ales un consiliul local, ca sa fie reprezentata in problemele comunitatii, sa decida in toate aspectele vietii socio-economice ale comunei, dupa cum ar fi mai bine pentru aceasta. De fapt nici nu e nevoie de referendum pentru ca populatia voteza prin consilierii pe care i-a ales. Hotararile Sanmartinului sunt deja luate de consiliul local care e suveran in fata prostiilor celor de la prefectura. Bou, bou, bou ... n-am vazut asa un tembel de reprezentant al Guvernului in teritoriu de pe vremea cand nici nu se inventase institutia asta in Romania de dupa 1989.
Postat 16 Decembrie 2013, 22:42 de ...
P.C.R. transpartinic. Ep. Sânmartin = Pungeşti de Bihor? (III)
I. ”În fiecare iarnă constatăm că nivelul lacului termal cu nuferi scade până la dispariţie. Pentru asta tot NIS şi Chevron sunt de vină? Sau şmecherii care forează ilegal şi cu nesimţire în zăcământ, pentru a-şi încălzi pensiunile, casele de neamuri proaste şi până şi trotuarele, în aşa fel încât să nu se mai ostenească să cureţe zăpada? A încercat mai an prefectul să intre în casele hoţilor de apă termală, dar legile noastre sunt atât de blegi …” [”Mai toxici ca NIS şi Chevron” - Mircea Chirilă] 1. Şi în cazul apei geotermale, dl. Pop ar trebui să îşi arate ”muşchiuleţii” de prefect, chiar dacă ar supăra pe unii vecini; 2. Din legislaţia la care face referire acţiunea juridică pentru anularea, prin hotărâre judecătorească, a HCL Sânmartin nr. 602/12.12.2013, rezultă faptul că legea nu este chiar aşa de bleagă, ci mai degrabă acei numiţi (secu-)politic care nu îşi fac datoria conform. Am dreptate, sau nu, dna Timofte?
Postat 16 Decembrie 2013, 22:41 de stefan
Resursele subsolului zice p*refectul ...
... sunt ale Statului conform Constitutiei ... si ???? Tocmai asta e chestia, ca si cei din Sanmartin sustin acelasi lucru ... mai mult chiar, sa ramana ale Statului, acolo unde sunt, ca sa nu le mute nimeni ce nu are legatura cu Statul care suntem noi, toti romanii !!!!!
Postat 16 Decembrie 2013, 22:34 de Zoom
Atentie, vine baiu.
Deocamdata nicio lege romaneasca nu face referire la gazele de sist. Hotararile guvernului pe aceata tema par cam ilegale, la fel si actiunile sau hotararile luate de prefecturi si altii. Atentie, dom.prefect s-ar putea sa ai surprize cu legea mai devreme sau mai tarziu, sau cu locuitorii Bihorului, ca doar n-o sa fii prefect toata viata, nici in partidul de la guvernare.
Postat 16 Decembrie 2013, 19:13 de Bihorean
P.C.R. transpartinic. Ep. Sânmartin = Pungeşti de Bihor? (II)
I. Deşi mulţi bihoreni/orădeni îi înfierează cu ”mânie proletară” pe dnii Ponta şi Pop Claudiu, ei uită faptul că tovii Bocuţ şi MRU au adus Chevronul şi East West Petroleum Corp. în ţară, deci când maestrul Ghilea era prefect de Bihor. 1. Atunci a fost concesionat canadienilor şi perimetrul ”EX-3 Băile Felix”; 2. De aceştia nu s-o fi lipit nici o ”şpagă caldă”? 3. Pe ei, de ce nu îi ”colidă” nimeni? II. Băile ”Felix” şi ”1 Mai” nu sunt şi ele de importanţă naţională? III. ref. pct. I(1) din Legea 213/1998, care se referă la: ”bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ”, ca fiind componentă a domeniului public: 1. Actualmente în Bihor avem confirmate zăcăminte de gaze de şist în perimetrele concesionate, încă de pe vremea tovilor Bocuţ şi MRU? Dacă nu, de ce se face referire la acest articol de lege? IV. Despre legalitatea Referendumului: ”Cabinetul 2” de la Prefectura Bihor ce înţelege prin teritoriul administrativ al comunei Sânmartin? Cumva un presupus zăcământ aflat la subsolul acesteia? În acest context, în ce mod Referendumul aprobat contravine prev. art. 80 şi 81(e) - Legea 24/2004? V. ”…Prefectura arată că Hotărârile adoptate de Consiliul Local exced competenţelor legale ale acestuia, deoarece conform articolelor 80 şi 81e al Legii 24/2004 privind normele de tehnică legislativă…” 1. Legea 24/2004 se referă la ratificarea Tratatului privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusă, semnat la Moscova la 4 iulie 2003. O fi doar o simplă coincidenţă? VI. ”De asemenea, se arată în document, articolul 1 al Legii 238/2004 privind activităţile petroliere, ”resursele de petrol situate în subsolul ţării (...) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român”.” 1. Despre Cap. 2 (art. 6÷13) din legea sus amintită, nici un cuvinţel? VII. Despre (ne)respectarea Constituţiei României: 1. Acţiunea juridică a Prefecturii Bihor a ţinut seama şi de prev. art. 30, alin. 1 şi 2 - ”Libertatea de exprimare”? 2. În cazul populaţiei din perimetrele concesionate de stat pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării, instituţiile abilitate ale statului, au acţionat conform prev. art. 31, alin. 1 şi 2 – ”Dreptul la informare”? …
Postat 16 Decembrie 2013, 19:11 de stefan
sarbatorile
Deja aveti 2 articole pe azi, platite de PSD. Stiu, vin sarbatorile.
Postat 16 Decembrie 2013, 16:25 de oradean
tradare sa fie, daca interesele guvernului o cere
Daca Guvernul a hotarat ca gazele din Felix au cota buna la bursa spagilor, atunci locuitorii din zona trebuie sa fie dati prin smoala si pene si adusi la anul la vot pro PSD. Prefectul a actionat ca un functionar public apolitic si echidistant, atent la doleantele populatiei locale.
Postat 16 Decembrie 2013, 15:57 de mang
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON