URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2023, 11:01

Praznic pentru suflet: Paștele este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente

Praznic pentru suflet: Paștele este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente CETATE FESTIVĂ. Târgul de Paști din Oradea va „acoperi” atât sărbătoarea romano-catolică (9 aprilie), cât și pe cea ortodoxă și greco-catolică (16 aprilie), urmând să se desfășoare în perioada 7-17 aprilie, în Cetate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor și un prilej de celebrare a primăverii și bogățiilor ei, Paștele, este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente culturale, spirituale și de relaxare. 

Nu doar în Oradea, ci și în alte 9 orașe și sate se vor ține concerte cu pricesne tradiționale, interpretate în feluri inedite. În fortăreața din municipiu se va ține o nouă ediție a Târgului de Paști, iar celebrul Tiberiu Soare va dirija pe scena orădeană Oratoriul Bizantin de Paști. 

Lumină din lumină

Pe 19 martie a debutat proiectul „Lumină din lumină” cu un concert de pricesne ținut în biserica ortodoxă din Husasău de Criș. Evenimentul face parte dintr-o serie de 10 astfel de manifestări, menite să „refacă legătura profundă dintre ființa umană și divinitate”, după cum a punctat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, instituție care le organizează alături de parteneri ca Centrul de Cultură Județean Bihor și Filarmonica de Stat Oradea.

Următoarele concerte vor fi în biserici din Beiuș și Ștei - 26 martie, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd - 2 aprilie, Salonta - 7 aprilie, Marghita - 8 aprilie, iar seria se va încheia în 9 aprilie, la Teatrul Regina Maria din Oradea. Nu se vor plăti bilete pentru nici unul dintre evenimente. La cel din Oradea, însă, se va intra pe baza unor rezervări sau invitații, CJ Bihor urmând să anunțe detalii în acest sens. 

Pricesne și poezii 

Fiecare eveniment va fi diferit prin program și invitați. Un alt element inedit va fi lipsa unui moderator, locul acestuia fiind luat de sunetul de toacă, specific acestei sărbători, precizează Liviu Buțiu, directorul Centrului de Cultură Județean Bihor, adăugând că pricesnele sunt rugăciuni cântate ce țin de melosul tradițional românesc, originar din Ardeal. 

Cel mai de amploare concert va fi cel de la Oradea, în cadrul căruia pricesnele vor fi interpretate și în feluri aparte, inclusiv de artiști lirici. De asemenea, se vor recita poezii creștine. Pe scenă vor urca mezzosoprana bihoreană Ramona Bolojan, actrița Daniela Nane (foto), interpretele Antoanela Buțiu Ferche, Maria Coman și Paula Hriscu, instrumentiști ai Filarmonicii de Stat, la violoncel și pian. Vor participa și corurile Liceului Greco-Catolic din Oradea și Parohiei ortodoxe Oradea - Nufărul.

Bucate în Cetate 

Ediția 2023 a Târgului de Paști se va desfășura în perioada 7-17 aprilie în Cetatea Oradea, fiind organizată de APTOR cu circa 200.000 lei. În premieră, activitățile se vor desfășura și în bastionul Bethlen, recent reabilitat, alături de cele două curți, cea principală și cea a Palatului Princiar. Organizatorii i-au invitat pe producătorii și artizanii locali și regionali să participe la eveniment, aceștia putând inclusiv să închirieze autorulotele anume cumpărate de Consiliul Județean pentru promovarea produselor tradiționale. 

La târg va fi deschisă o zonă cu food truck-uri, una cu standuri pentru comercianți de suveniruri și tot soiul de bunătăți, iar organizatorii vor include printre atracții, pentru prima oară, și demonstrații de gătit bucate din Bihor, protagoniste fiind gospodine autentice. Vor fi, de asemenea, și ateliere pentru copii, spectacole de teatru și de magie.

Oratoriul bizantin

În Săptămâna Luminată, pe 12 aprilie, orădenii sunt invitați la un concert special vocal-simfonic în sala Enescu - Bartók. Filarmonica de Stat Oradea va prezenta Oratoriul Bizantin de Paști, de Paul Constantinescu, un îndemn muzical la reculegere, prin evocarea Patimilor și Învierii Domnului. 

Dirijorul invitat este maestrul Tiberiu Soare, deţinător al titlului de Ofiţer al Ordinului Coroana României, cu o bogată activitate ce include concerte alături de mari orchestre ale lumii. 

Dirijoarea corului va fi Rodica Trandafir, iar soliștii care vor prelua roluri muzicale în oratoriu vor fi Florin Estefan - „Evanghelistul”, Victoria Chicu - „Maica Domnului” și una dintre mironosițe, Cristian Hodrea - „Iisus”, Anna Stănescu, Lorena Puican - mironosițe, Nicolae Ilincăi - „Iuda”, „Tâlharul cel rău” și „Îngerul”, respectiv Sebastian Balaj - „Pilat” și „Tâlharul cel bun”. O seară muzicală de reflecție, la fel ca întreaga Săptămână a Patimilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON