URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2024, 08:41

Prăpăd de la scântei: Detaliile incendiului care a mistuit depozitele companiilor Cargus şi Black Sea din Oradea. Cine e vinovatul? (FOTO/VIDEO)

Prăpăd de la scântei: Detaliile incendiului care a mistuit depozitele companiilor Cargus şi Black Sea din Oradea. Cine e vinovatul? (FOTO/VIDEO) DAUNĂ TOTALĂ. Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit în depozitul Black Sea Suppliers, la 3 metri de uşa de acces, de unde s-a extins şi la depozitul Cargus. În 2 ore, flăcările au distrus toate bunurile din ambele depozite
Prăpăd de la scântei: Detaliile incendiului care a mistuit depozitele companiilor Cargus şi Black Sea din Oradea. Cine e vinovatul? (FOTO/VIDEO) Sursa foto: ISU Crișana

Uriaşul incendiu izbucnit în urmă cu doi ani într-o hală din Şoseaua Borşului în care îşi aveau depozitele firma de curierat Cargus şi cea de distribuţie de materiale şi instalaţii sanitare Black Sea Suppliers a fost provocat de neglijenţa unui muncitor. Bărbatul efectua lucrări de întreţinere în clădire şi a sudat cu flacără deschisă fără să fi luat în prealabil măsuri de protecţie. 

Aşa au stabilit procurorii Parchetului Oradea, care pe 10 aprilie a.c. l-au trimis în judecată şi pe sudor, Gheorghe Chiş, şi pe angajatorul său, o firmă locală de construcţii, Asplenium Construct SRL, pentru distrugere din culpă.

Neglijenţa i-ar putea costa scump, căci în clădirea cuprinsă de flăcări se aflau colete, echipamente termice şi de climatizare care au fost distruse complet, iar cele două firme păgubite cer despăgubiri uriaşe, de peste 9 milioane lei. 

Ard coletele!

Peste 100 de pompieri militari au intervenit cu 14 autospeciale pentru a stinge uriaşul incendiu care a izbucnit pe 19 mai 2022 în clădirea de peste 4.000 metri pătraţi din Calea Borşului. Focul a fost anunţat la numărul 112 în jurul orei 10, iar flăcările imense şi fumul greu erau vizibile şi în oraş, la distanţă de kilometri.

Incendiul a fost stins după 2 ore. Hala a ars generalizat, dar pompierii au reuşit să salveze clădirea administrativă, lipită de ea. Trei oameni au avut nevoie de ajutorul medicilor: un angajat care a suferit arsuri uşoare la mâini, de gradul I, şi alţi doi care au avut atacuri de panică. 

Incendiu hala borșului Cargus Black Sea

"Dorel" în acţiune

La vremea respectivă, muncitorii aflaţi la faţa locului au declarat BIHOREANULUI că dezastrul a pornit din depozitul Black Sea Suppliers, unde se efectuau lucrări de mentenanţă, iar pentru că hala era ventilată, având cel puţin două porţi deschise, s-a extins cu repeziciune la depozitul vecin, al firmei de curierat Cargus, de care era separat doar printr-un perete.

Aşa a reieşit şi din cercetările pompierilor şi ale procurorilor Parchetului Oradea, după cum se arată, acum, în rechizitoriul cu care anchetatorii au trimis cazul în faţa instanţei de judecată, cu doi inculpaţi: Gheorghe Chiş, un muncitor al Asplenium Construct SRL, firmă cu care compania Black Sea Suppliers lucra de ceva vreme, inculpată şi aceasta alături de angajatul său. 

Cum s-a produs incendiul? Din document reiese că sudorul s-a urcat pe o nacelă, de unde a tăiat şi sudat ţevi cu flacără deschisă, pentru modificarea unor instalaţii de climatizare, dar fără să fi luat în prealabil măsuri pentru protejarea rafturilor pline cu materiale uşor inflamabile. Scânteile şi particulele de metal topit au ajuns pe rafturile "mantalelor de izolare vase tampon pentru cazane încălzite", care s-au aprins.

Fără autorizaţie ISU

Cercetările au fost îngreunate de faptul că sistemul de supraveghere video din hală nu era funcţional. Mai exact, deşi existau camere de supraveghere, acestea înregistrau doar live, fără ca filmările să fie salvate, măcar temporar.

incendiu borșului Black Sea Cargus

Procurorii au precizat în rechizitoriu că depozitul deţinut de Black Sea Suppliers, deşi iniţial fusese autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, ulterior, când clădirea a fost modificată pentru a fi împărţită cu firma Cargus, şi-a pierdut autorizaţia şi nu a reuşit să o reobţină, până la incendiu, "ca urmare a neconformităţilor constatate". 

Cert este că, în urma inventarului efectuat, cele două firme au suferit pagube uriaşe. Firma de curierat, de pildă, a pierdut toate coletele clienţilor depozitate în hală, comunicând doar o valoare parţială a prejudiciului, de 444.875 lei.

Mult mai mare este paguba suferită de Black Sea Suppliers, care a pierdut nu doar clădirea depozitului, ci şi toate materialele, echipamentele sanitare şi de climatizare, în valoare de 8.835.461 lei. 

La judecată

Totalul de peste 9,2 milioane lei a şi fost înserat în actul de acuzare ca fiind suma pe care inculpaţii - adică sudorul şi firma angajatoare - vor trebui să o achite în solidar păgubiţilor şi asiguratorilor acestora, care s-au constituit părţi civile în proces. 

Judecata este, deocamdată, abia la început, dosarul fiind preluat de un judecător de Cameră preliminară, pentru verificarea legalităţii documentelor şi a anchetei penale. 

Deşi căutaţi de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere, reprezentanţii Asplenium Construct SRL s-au codit. Administratoarea Aurelia Ghiţă a declarat că "de această problemă s-a ocupat soţul", iar acesta din urmă, Aurel Ghiţă, nu a răspuns la apelurile telefonice. Băgaţi în belea de un "Dorel" pe care l-au angajat ca muncitor calificat, nu le mai arde de vorbe...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Musti
Exact. Dar așa firma trebuie să aștepte și nu se știe dacă vor fi despăgubiți de către persoana fizică. Sau când. Clienții acelor firme afectați când vor fi despăgubiți? Iar tu, ca client, când contractezi un transport, poți să-ți asiguri coletul. În schimb firma de coletărie, nu asigură marfa?
Postat 05 Mai 2024, 16:58 de Vio_427
Chiar cu asigurare...
...daca ancheta stabileste ca nu au fost respectate normele legale cu privire la utilizarea de flacara deschisa, asiguratorul plateste daune firmelor afectate, dupa care se indreapta in instanta impotriva vinovatilor, pt. a-si recupera banii.
Postat 04 Mai 2024, 17:08 de Musti
Asigurarea?
Cum se poate că nu au avut asigurare? Și sunt firme mari, nu de cartier...
Postat 04 Mai 2024, 07:29 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON