URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2024, 19:35

Povestea de dincolo de mărgele: Doctorița orădeană Mariana Casian își expune lucrările la Cercul Militar Național din București (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia "Povestea de dincolo de mărgele" a doctoriţei orădene Mariana Casian a fost vernisată luni la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, într-o atmosferă intimă. La eveniment au fost prezenţi câţiva curioşi, dar şi apropiaţi.

Expoziția cuprinde peste 40 de lucrări impresionante realizate din mărgele minuscule de sticlă, fiecare tablou având între 10.000 şi 100.000 de mărgele, precum şi lucrări create prin tehnica specială de pictură în vârf de ac. 

Aceasta este deschisă publicului până pe 11 august, zilnic, între orele 11 și 19, iar accesul este gratuit.

Doctoriţa Casian a început să creeze aceste opere de artă acum mai bine de 25 de ani, iar soţul ei, Victorin, o susţine în acest demers. 

De altfel, așa cum au făcut și în Oradea, cei doi soți sunt prezenţi și în Capitală la expoziţie, pentru a ghida vizitatorii şi a oferi contextul necesar înţelegerii profunde a lucrărilor expuse. Aceştia nu doar că explică tehnicile folosite, dar şi împărtăşesc poveştile şi inspiraţiile din spatele fiecărui tablou.

Mariana Casian are 86 de ani și este medic stomatolog pensionat, la fel ca soţul ei. Împreună au doi copii, tot medici, care au fost și ei prezenți la vernisajul de la București.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Mariana Casian a creat aceste lucrări prin fixarea fiecărei mărgele de sticlă, cu diametre de 1-2 mm, pe un suport de carton alb, folosind un lipici special care devine transparent după uscare​.

Sala Rondă, unde sunt expuse lucrările, este situată la parterul palatului Cercului Militar Naţional şi oferă un decor elegant, cu ornamente aurite şi candelabre​.

Înainte de a ajunge la Bucureşti, expoziţia a fost găzduită de secţia Muzeului Oraşului Oradea a MŢC din Cetate, unde a atras numeroşi vizitatori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON