URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2023, 16:35

"Povestea de dincolo de mărgele" continuă în Cetatea Oradea: Expoziția dr. Mariana Casian mai poate fi vizitată până în octombrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Povestea de dincolo de mărgele", expoziția de tablouri din mărgeluțe de sticlă realizate de doctorița Mariana Casian, se prelungește.

Reprezentanții Muzeului orașului Oradea din Cetate au decis ca aceasta să poată fi vizitată cel puțin până în 1 octombrie.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, expoziția a fost vernisată în urmă cu un an. Inițial, ar fi trebuit să rămână deschisă publicului până pe 31 decembrie 2022, însă a fost prelungită succesiv.

„Vin destul de mulţi oameni şi are trecere pentru public. Este o expoziţie plăcută pentru vizitatori şi s-ar putea să o mai prelungim, dacă nu intrăm într-o reorganizare”, explica, la precedenta decizie de prelungire, Ionuţ Ciorba, şeful secţiei Muzeului oraşului Oradea.

BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea din spatele acestor tablouri. Realizate cu migală de medicul stomatolog pensionar Marian Casian, obiectele sunt unice.

"Am venit să expunem în Cetatea din Oradea din vară, fără să fim remuneraţi, fără să vând, pentru că vreau să împărtăşesc bucuria. (...) Am mai multe tablouri inspirate după diverşi pictori care mi-au plăcut. Le studiez înainte câteva zile, iar apoi fac nişte schiţe. Mărgeluşele sunt lipite pe un carton complet alb, cu un lipici care la început îmi este inamic, căci e alb şi acoperă tot ce fac, dar apoi devine transparent. Pun puţin lipici pe fiecare mărgică în parte. Nu folosesc şabloane ale calculatorului, nu folosesc broderii lipite şi, în general, strălucirea o consider o exuberanţă decorativă. Încerc ca tablourile să fie cât mai realiste", a povestit BIHOREANULUI dr. Mariana Casian.

Expoziția numără 60 de tablouri, inclusiv replici ale unor lucrări celebre, precum "Pescăriţa" lui Nicolae Grigorescu, dar și lucrări realizate într-o tehnică specială - pictură în vârf de ac.

Cei care vor să afle poveștile din spatele lor trebuie să știe că pot primi detalii în fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică, chiar de la autoare și de la soțul ei, Victorin Casian, și el medic stomatolog pensionar.

Până acum, expoziția a atras mii de vizitatori care s-au declarat încântați de cele văzute.

De altfel, tocmai din acest motiv, dr. Casian a fost invitată să își prezinte colecția de tablouri în cadrul unei conferințe internaționale, organizate în perioada 28-30 august, în Ungaria, la Miskolc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON