Televiziunile şi ziarele, din ţară şi din lume, au titrat mare: "Copil rom din România bătut şi schingiuit bestial la Paris!". Indignat, ministrul de Externe Titus Corlăţean a cerut "reacţia promptă a autorităţilor franceze", iar preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a decretat "inadmisibil ca asemenea lucruri să se întâmple unui cetăţean român". Europarlamentarul Damian Drăghici, el însuşi rom, s-a întrebat retoric "de ce romii sunt stigmatizaţi oriunde se duc?". Până şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, a denunţat "actele incalificabile ce contravin principiilor statului francez".
Ce a întors aşa lumea cu fundul în sus? Răpirea şi torturarea unui adolescent de etnie romă provenit din România, politicienii interpretând incidentul drept un efect al recrudescenţei rasismului după recentele alegeri europarlamentare.
BIHOREANUL a descoperit că victima, originară din Gepiu, nu este totuşi uşă de biserică. Botezat de presă Darius, "copilul" bătut la Paris are un bogat palmares infracţional, cum ar spune poliţiştii, a crescut într-o sărăcie lucie şi e capul unei familii cu trei copii, fugind din ţară după mai multe tâlhării, comise inclusiv asupra unor copii cărora le pusese cuţitul în gât.
Vineri, 13
Vineri, 13 iunie, cartierul Cite des Poetes, Pierrefite, lângă Paris. Dimineaţa, un copil de 11 ani vede un hoţ ieşind dintr-o casă. Seara, un ţigan de 17 ani din România e găsit într-un cărucior de supermarket, inconştient, cu dinţi rupţi, mâini şi picioare zdrobite. E internat de urgenţă. "Prognosticul vital este rezervat. Pacientul este în comă", au anunţat medicii după ce presa a publicat imagini şocante ale victimei, cu care publicul francez nu este obişnuit.
Descinse în tabăra de ţigani unde locuia tânărul, Poliţia a descusut "coloniştii". Potrivit datelor culese, la ora locală 18 majoritatea rezidenţilor se pregăteau să urmărească echivalentul francez al emisiunii TV "Noră pentru mama mea", când, deodată, în jurul taberei s-a auzit hărmălaie. Erau cam 12-15 indivizi (după unii peste 20), marocani sau tunisieni, înarmaţi cu bâte. Voiau cu Darius, de la care să recupereze ceea ce furase. După ce locuitorii refuză să-l predea, "musafirii" ameninţă că vor reveni. Au făcut-o după două ore, înarmaţi chiar şi cu pistoale automate, zic romii. "Darius a vrut să fugă peste gard, dar au încercuit tabăra". Prins, a fost băgat cu forţa într-o maşină care a dispărut imediat.
După câteva ore, timp în care a fost torturat, era găsit abia suflând. Momentul abandonării lui ar fi fost surprins, potrivit unei versiuni, de o franţuzoaică ce-şi plimba căţelul şi care ar fi întrebat candidă agresorii de ce aruncau un om la gunoi, fiindcă iniţial aceştia voiseră să-l bage într-un tomberon.
Răzbunare cu răscumpărare
Deşi o parte din ţigani au susţinut că Darius ar fi fost bătut de nişte imigranţi africani supăraţi că au pierdut la fotbal în faţa echipei conduse de român, majoritatea au declarat - iar mama victimei, stabilită în aceeaşi tabără a confirmat - că după răpire agresorii au sunat-o de două ori. Prima oară i-au cerut 15.000 euro în schimbul bunurilor furate, iar apoi 5.000 euro.
Victima a ajuns însă în comă şi nu e sigur că va supravieţui. În ce priveşte Poliţia şi Parchetul, acestea au deschis o anchetă pentru "tentativă de omor voluntar în grup organizat şi răpire şi sechestru în grup organizat". Pista urmărită? Răzbunarea. Mobilul? Darius furase de la nişte traficanţi de droguri, ceea ce explica atât duritatea pedepsei, cât şi faptul că s-a cerut răscumpărare.
Ciordeală şi politicianism
Cazul a fost mediatizat copios două săptămâni, nu doar de presa din Hexagon, ci până şi de faimosul CNN. Un corespondent american a relatat că ghetoul parizian e locuit nu doar de circa 200 de ţigani din România, ci şi de aproximativ 1.000 de persoane "afro-antileze", iar în Pierrefite delincvenţa este la ea acasă. De aceea, pentru că toţi sunt săraci, a fura de la un vecin e cea mai mare greşeală, iar vinovaţii sunt sancţionaţi pe loc, fără amestecul Poliţiei.
Or, se pare că tocmai asta făcuse Darius, ciordise de la alţii mai duri decât el, ceea ce nu avea nimic de-a face cu rasismul. De altfel, a doua zi, un alt tânăr, şi nu ţigan din România, a fost bătut măr în acelaşi cartier, şi nu de către francezi, ci tot de nişte magrebieni, pentru furtul unui telefon. În legătură cu cazul lui Darius, însă, politicienii de stânga au comentat că era un atac xenofob, determinat de exacerbarea discursului anti-imigraţie la recentele euroalegeri.
"Dacă era un olimpic..."
Deşi presa l-a prezentat "Darius", argumentând că minorul trebuia protejat, BIHOREANUL a aflat că tânărul bătut, originar din Gepiu, are o cu totul altă identitate şi o poveste care, mai devreme sau mai târziu, îi prevestea un deznodământ nu tocmai fericit. "Dacă era un olimpic nu ne-ar fi întrebat nimeni de el. Pot să vă zic că numai uşă de biserică nu era", a dezvăluit reporterului Ioan Purge (foto), primarul comunei Gepiu.
Adolescentul se numeşte Cordovan Frunză Gheorghe, dar toţi îl ştiu după porecla Porumbel, cu care s-a ales în derâdere, din pricină că e "colorat" şi are doar un metru jumate. La 17 ani, e deja "căsătorit", fără acte, cu o vecină de 18 ani, Roştaş Pamela, cu care are doi copii. Cel mare, Roştaş Alexandru, face 2 ani luna viitoare, dar părinţii l-au dat la cineva din Tulca, cel mic, Samuel, are 3 luni, iar Pamela mai are o fată de 4 ani cu alt bărbat.
"Numai rău a făcut Porumbel pe-aici", zice primarul. La şcoală s-a dus la 14 ani, dar nu ca să înveţe carte: aştepta elevii de la ore să le ia telefoanele şi banii de buzunar. "La unul, acum trei ani, i-a pus cuţitul în gât când n-a vrut să-i dea". Pe un bătrân de 96 de ani care stătea pe bancă în faţa casei l-a uşurat de cei 10 lei ce i se vedeau ieşind din buzunarul cămăşii, iar altuia i-a furat 4.000 lei din casă.
Anul trecut, Porumbel a furat doi cai de la un sătean şi i-a vândut în Salonta. Prins, a fost depus într-un centru de plasament din Oradea, dar autorităţile nu au apucat să-i facă dosar. A fugit o dată din centru, dar a fost prins vagabondând în oraş şi reinternat. A doua oară a dispărut fără urmă, iar în Gepiu s-a mai auzit de el abia după bătaia încasată la Paris. "Probabil că Darius şi-a spus el acolo, dar nimeni nu ştie cum a trecut graniţele, că buletin nu avea", zice primarul.
"Delay" de soacră
În colonia din Gepiu, reporterul a ajuns într-o dimineaţă când romii abia se învioraseră. La câţiva metri de una dintre cele vreo 12 case, niciuna mai mare de 10-15 metri pătraţi, majoritatea din chirpici, dar toate cu "parabolice", o ţigancă gătea "zeamă de păsulă verde" pentru 10 guri: "10 lităre de apă, un kil de fasole, o ceapă şi doi morcovi".
"Pamelăăă!", a strigat ea după nevasta lui Porumbel, care a apărut cu un prunc în poale şi cu altul lipit de fustă. În ocol au ieşit apoi şi socrii acestuia, Roştaş Alexandru şi Elvira. Niciunul nu era mirat că venise cineva de la ziar: înainte mai fusese pe acolo un francez. "După ce a vorbit cu ţiganii, a plecat lăsându-le tot ce avea", a explicat un vecin român.
Despre păţania lui Porumbel, Pamela a aflat - spune ea - abia duminică. "Nu ne uităm noi la ştiri, la politică", a explicat ea. "Pă noi ne-o sunat duminică mamă-sa să ne zîcă", spune cuscra Elvira.
"Cine mi-a creşte pruncii?"
Pamela şi Porumbel au crescut de mici împreună, dar s-au luat abia acum trei ani. Cu toate astea, femeia nu are nicio poză cu omu' ei. "De unde? Că nu facem noi nuntă, păntru asta-ţi trăbă bani!". Despre isprăvile care l-au făcut pe Porumbel să plece în Franţa şi felul cum a ajuns acolo, tânăra susţine că habar nu are. "N-o venit niciodată Poliţia să-ntrebe dă el. Numa' atâta ştiu că mamă-sa îi în Franţa de vreo trii ani, da' cum o mărs şi el nu ştiu, nici ce făcea p-acolo. O mai sunat el când avea posibilitatea şi întreba de prunci, şi o mai trimăs nişte pempărşi, da' atâta tot".
Cum femeia nu ştie nici dacă tânărul va scăpa întreg şi va mai fi în stare să umble, singurul lucru care îi este clar e că statul francez va trebui să-i dea depăgubiri. "Altfel cine mi-a creşte pruncii?!". Aşa că toată speranţa Pamelei stă în "franceji", mai ales că cineva i-a dat motive de optimism. "Am auzît că unul care o fost bătut în Izrael primeşte ajutor 250 de dolari pă lună. Îi trimite tăt la două luni, da' nu-i bai, ş-aşa-i bine", îşi hrăneşte ea iluzia într-un viitor mai bun. Cu sau fără Porumbel, dar cu francu-n buzunar...
VICTIME DIN NĂSCARE
Condamnaţi la delincvenţă
În "cartierul" ţigănesc din Gepiu locuiesc cam 50 de familii în 12 case, câte trei generaţii în fiecare: bunici, tineri, plozi. Cum nici măcar românii nu au locuri de muncă, iar lucrul cu ziua e o raritate care rar le aduce vreo 30 lei, veniturile de bază sunt "socialul" - ai lui Porumbel primesc 300 lei pe lună pentru 5 persoane - şi alocaţia pentru copii, la care se adaugă, o dată pe an, ajutorul de încălzire - 50 lei. "Da' nu ni-i dă toţi odată", se plânge tatăl Pamelei, Roştaş Alexandru.
Nu-i de mirare că toţi romii mai tineri din Gepiu, ca de altfel din toată zona Tinca, pleacă în Franţa, cei mai mulţi pentru cerşit. O recunoaşte un vecin de-al lui Porumbel, Roştaş Alexandru, plecat acum doi ani la Grenoble cu băiatul de 3 ani şi cu nevasta borţoasă. Acolo, femeia a mai născut un băiat, dar au fost expulzaţi cu toţii. "Făceam din cerşit vreo 30 euro pe zi. Baiu-i că francezii au greşit certificatul de naştere al pruncului şi acuma nu-l pot scrie în România, aşa că nu iau nimic după el", se căinează tânărul. Aşa că, deşi şi-a luat bolţari şi ţiglă să-şi facă o casă, mai are de aşteptat până să şi-o ridice...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.