Părintele Martin este şocat. "În 45 de ani de preoţie n-am văzut una ca asta. Din vremea lui Ceauşescu nu s-a mai demolat o biserică în România. Au băgat buldozerul în bisericuţa de lemn, ca ateii!", zice părintele, supărat că succesorul său, părintele Mega, i-a dărâmat ctitoria. Preotul pensionar şi credincioşii care i-au rămas apropiaţi sunt cu atât mai revoltaţi cu cât bisericuţa ridicată în urmă cu 16 ani a fost pusă la pământ fără autorizaţie de demolare.
Popa cu drujba...
Credincioşii care cunosc biserica de lemn din faţa ambulatoriului Spitalului Municipal sunt revoltaţi. "De când sunt, n-am pomenit aşa ceva: popă care îşi taie biserica cu drujba... A lăsat pământul gol", reclamă orădeanca Lenuţa Dumitrescu, supărată pe noul paroh, Ciprian Mega, care a poruncit demolarea bisericii.
Bătrâna frecventa lăcaşul purtând hramul Sfântul Spiridon al Trimitundei încă de când a fost construită. "Nu se poate aşa ceva! Au venit săptămâna trecută cu trei buldozere, au dat jos biserica, au scurmat pământul şi acum ţin slujbele în cort", spune ea despre oamenii noului preot.
Lenuţa e supărată şi pentru că biserica din lemn a fost ridicată abia în 2004. "Părintele Alexandru Martin a construit-o din truda sa. Nu se poate să dărâmi o biserică după 16 ani. E plină ţara de biserici din lemn de sute de ani şi nu se gândeşte nimeni să le dărâme că-s vechi".
Minciuni oficiale
Credincioşii apropiaţi fostului preot Alexandru Martin (foto), pensionat în 2018, susţin că lăcaşul a fost dezafectat fără autorizaţie de demolare. "Oameni pricepuţi cu calculatorul au verificat la Primărie şi nu există nicio autorizaţie de demolare", spune Lenuţa.
De altfel, protestatarii au reclamat încă din 10 martie, prin aplicaţia Oradea City Report, dezafectarea lăcaşului. "Biserică dărâmată fără autorizaţie", au scris aceştia. Răspunsul i-a surprins. "Poliţia Locală a verificat sesizarea dvs, însă biserica a fost construită ilegal şi fără nicio autorizaţie de construcţie şi din acest motiv a fost desfiinţată", a comunicat Primăria.
Părintele Martin spune că e o minciună. "Nu-i adevărat! Am umblat luni de zile după acte. Am avut proiect, am primit aprobare de la Ministerul Cultelor, am avut autorizaţie de construire încă din august 2008". Preotul este foarte supărat. "Am lucrat 8 ani la această biserică din lemn de douglas şi stejar. Am vândut două case şi două hectare de pământ moştenite de la părinţi ca să o ridic. Copiii mei au rate în bancă pentru locuinţă fiindcă am băgat banii în ea. Măcar de-ar fi dat-o undeva, nu s-o dărâme...".
Amendă cu compensare
Scandalul din parohia Sf. Spiridon, ce cuprinde blocuri din străzile Corneliu Coposu, Iza, Episcop Ioan Suciu şi Spartacus, a fost alimentat de incompetenţa municipalităţii. Spre exemplu, joia trecută viceprimarul Mircea Mălan (foto) susţinea poziţia Poliţiei Locale. "Am discutat cu arhitectul şef Radu Fortiş şi nu există o autorizaţie de construire a bisericii. Ca urmare, neexistând şi nefiind întăbulată în Cartea Funciară, poate fi demolată fără să fie cineva sancţionat".
Vineri, edilul s-a repoziţionat. "Cineva ne-a trimis dimineaţă autorizaţia de construire din anul 2000 care nu se afla în baza de date a Primăriei. Funcţionarii au căutat în arhivă şi au găsit-o", a revenit Mălan, adăugând că parohia a fost amendată cu 1.000 lei pentru demolarea lăcaşului. "Preotul paroh a solicitat de mai mult timp autorizaţie pentru extinderea bisericii. Iniţial dorea să păstreze o parte din ea, dar a demolat-o de tot, fapt pentru care a fost amendat", zice Mălan.
În compensare, Primăria a eliberat vineri autorizaţia care face să intre în legalitate lucrările de demolare şi reconstruire a noii biserici. Oricum le încurcase destul...
"De şapte ori în CMUAT"
Primăria a tărăgănat luni întregi eliberarea documentelor. "Am intrat de 7 ori în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Când am avut toate actele ne-au cerut şi avizul Autorităţii Aeronautice, ca şi cum biserica va fi mai înaltă decât spitalul şi blocurile din jur", povesteşte noul preot paroh, Ciprian Mega (foto).
Părintele spune că nu a ştiut că vechea construcţie era autorizată. "Am găsit o biserică din lemn cu acoperişul degradat, friguroasă, fără utilităţi şi înconjurată cu gard. Nu avea niciun act, nu era întăbulată în Cartea Funciară, nimic...".
Preotul afirmă că a cerut extinderea vechii biserici şi nu autorizarea unei construcţii noi, în speranţa că va putea păstra măcar o parte din ea. "Oricum, actele cerute sunt aceleaşi ca la autorizaţia de construire", explică preotul, adăugând că a demolat biserica din lemn în baza noii legislaţii, care prevede că autorizaţia de demolare şi cea de construire se eliberează simultan. "Doream să fim pregătiţi pentru când urma să iasă autorizaţia de construire, pentru ca în toamnă să putem sluji în noua biserică".
Vinovată parţial de scandalul stârnit, Primăria i-a eliberat acum documentele rapid şi fără avizul Autorităţii Aeronautice. Chiar dacă, culmea, parohia l-a obţinut şi pe acela...
Pe banii Netflix
Preotul Mega regretă scandalul în care şi-a târât parohia. "Dacă ştiam ce va urma, mai aşteptam o săptămână". Parohul spune că a încercat să ardă etape pentru a profita de perioada verii, când se poate construi. "Vrem să ridicăm o biserică din piatră, în stil românesc, muşatin, acoperită cu tablă de cupru, care să cadreze urbanistic. Accesul se va face din parcare, printr-un paraclis care va fi deschis permanent pentru bolnavi. De acolo se va coborî în biserica mare, care va avea intrare şi de jos".
Părintele zice că s-a înhămat la această lucrare cu sprijinul credincioşilor şi nu împotriva lor, chiar dacă susţinători ai fostului paroh se opun: "Eu înţeleg durerea acelor oameni, să îşi vadă biserica demolată, dar aceasta era distrusă şi nu mai cadra cu zona". De altfel, cea mai bună dovadă e că parohia va susţine singură lucrarea. "Va fi o biserică ridicată de credincioşi fără ajutor bugetar", asigură el.
Unul dintre puţinii preoţi cineaşti, regizor al scurt-metrajului "Nunta lui Iov", nominalizat în 2015 la Festivalul Internaţional de la Cannes, Ciprian Mega va susţine personal o parte din construcţie. "Am vândut lung-metrajul "Dimineaţa care nu se va sfârşi" reţelei Netflix, care îl difuzează de săptămâna trecută, pentru 12.000 euro. Toţi banii vor fi donaţi bisericii". S-ar zice că alegerea e cum nu se poate mai potrivită. În fond, construcţia lăcaşului de cult a demarat cu un scandal ca-n filme...
PREMIERĂ AŞTEPTATĂ
"Voi merge la mănăstire"
Preot cineast, cu filme nominalizate la festivaluri internaţionale, Ciprian Mega este acuzat de fostul paroh Alexandru Martin că şi-ar fi "cumpărat" repatrierea din Cipru în Oradea, de unde este soţia sa, cu ajutorul unui film pe care l-a făcut, dar nu l-a mai difuzat.
Martin a fost pensionat în februarie 2018, la două săptămâni după împlinirea vârstei de 65 de ani. Preotul şi-ar fi dorit să mai rămână, pentru a se bucura de biserica pe care a ctitorit-o, iar credincioşii au strâns peste 1.200 de semnături pentru păstrarea lui. Parohul a mers în audienţă la episcop, cerând degeaba păsuire măcar un an. "La Episcopie m-au căutat de telefoane, de «înregistratoare»... La toţi le e frică de un film «21 de rubini», făcut de preotul Ciprian Mega, cel care a venit după mine. Ce conţine, nu ştiu, dar episcopul Sofronie mi-a spus: «Dacă apare, eu voi merge la mănăstire, iar de dumneata nu va fi bine»", povesteşte Martin.
Turnat în 2017 cu o distribuţie de excepţie, din care fac parte vedete precum Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu şi Magda Catone, filmul l-ar prezenta, ca personaj secundar, pe episcopul Sofronie Drincec ca fiind un ierarh corupt, reprezentativ pentru criza Bisericii. Zvonurile înţelegerii care ar fi presupus că Ciprian Mega nu îşi difuzează filmul dacă Sofronie îl pune paroh în Rogerius au fost alimentate şi de faptul că lungmetrajul nu a apărut nici acum pe piaţă.
"Numirea mea nu are nicio legătură cu filmul. Eu am venit la Oradea la invitaţia mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. În ce priveşte filmul, avem o variantă de montaj pe care nu am avut timp să stau şi încă lucrăm la coloana sonoră. Nu este ceva neobişnuit. Sunt filme care au stat în post-producţie şi şase ani", spune preotul-regizor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.