URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2021, 15:01

Pompieri din toată ţara vor primi maşini noi de intervenţie. În Bihor, o treime din autospeciale au peste 20 de ani vechime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti bune pentru români: pompierii nu vor mai merge la incendii cu maşini de pe vremea comunismului, aşadar vor putea interveni mai rapid pentru stingerea flăcărilor.

Într-o videoconferinţă la care au participat toţi prefecţii din ţară, şefii de inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi jurnalişti, ministrul de interne, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, au anunţat marţi că, prin fonduri europene, se vor cumpăra 476 de autospeciale de intervenţie noi, care vor înlocui toate maşinile mai vechi de 25 de ani din detaşamentele de pompieri.

"Pompierii sunt cea mai complexă armă, din punct de vedere al diversităţii intervenţiilor, merg la incendii, cazuri medicale, inundaţii, probleme grave cu care se confruntă cetăţenii. Aproximativ 40% din mijloacele de intervenţie de bază ale pompierilor, maşinile de stingere, au peste 25 de ani vechime, unele depăşind 30 de ani cu bine. Sunt din dotare din 1980 şi folosite ca sisteme de intervenţie", a declarat dr. Arafat.

Printr-un proiect pe fonduri europene al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, "Viziune 2020", s-au semnat marţi două acorduri-cadru pentru achiziţia a 476 de autospeciale, în valoare totală de 159 de milioane de euro.

Dintre acestea, 200 vor fi cu capacitate de 10.000 de litri şi 276 cu o capacitate înjumătăţită şi vor fi distribuite în toate judeţele.

"Vor fi înlocuite toate echipamentele uzate fizic din dotarea IGSU, astfel încât structurile teritoriale să beneficieze de tehnică modernă de intervenţie", a spus şi Bode.

O treime dintre maşinile Bihorului au peste 20 de ani

La finalul videoconferinţei, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a precizat că o asemenea veste nu poate decât să-l bucure.

"Sunt convins: cu noile dotări care vor veni şi în Bihor vom fi mult mai performanţi", le-a spus el pompierilor cu funcţii de conducere din ISU Crişana, prezenţi la videoconferinţă.

După estimările oficialilor bihoreni, prin acest proiect, Bihorul ar urma să primească zece autospeciale noi, ceea ce va însemna înlocuirea tuturor maşinilor foarte vechi.

Potrivit colonelului Gheorghe Mariş, adjunct al inspectorului şef al ISU Crişana, în prezent, 33% din tehnica pompierilor bihoreni, care numără peste 130 de autospeciale, are o vechime de peste 20 de ani.

"Procentul diferă pe categorii de tehnică, cea mai nouă fiind cea de intervenţie medicală, unde cea mai veche autospecială este din 2018", a declarat Mariş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON