URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2023, 18:31

Poluarea din interior: Ce ne poluează aerul din case și cum putem să ne apărăm?

Poluarea din interior: Ce ne poluează aerul din case și cum putem să ne apărăm? foto generic, sursa: playtech.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când vorbesc de poluare, oamenii se gândesc cel mai adesea la aerul încărcat de particule şi de noxe pe care îl respiră când merg pe stradă. Adesea, închid geamurile locuinţelor, tocmai ca să păstreze în interiorul casei sau apartamentului un aer mai curat. Studiile arată, însă, că între 40 şi 60% din poluarea la care suntem expuşi provine din interiorul clădirilor în care locuim sau muncim.

Ce ne poluează aerul din case? În primul rând: gătitul. Cu cât mai mică şi mai închisă este bucătăria în care gătim, cu atât poluarea este mai mare. Gazul metan ars pentru aragaz emană monoxid de carbon, care "încarcă" aerul. Uleiul încins este şi el poluant, eliberând la atingerea punctului de fum diverşi compuşi volatili toxici, motiv pentru care uleiul vegetal nu trebuie nici refolosit, având deja aceste substanţe în el. Soluţia? Să folosim hote eficiente şi să gătim cu geamul deschis.

Şi când facem curăţenie, "murdărim" aerul din case. Produsele de curăţenie emană substanţe chimice, care pot determina reacţii alergice şi inflamatorii pe piele sau în sistemul respirator. Atenţie şi la amestecarea produselor de curăţenie! Uneori, pot produce reacţii chimice şi vapori toxici.

Lumânările parfumate şi parfumurile de cameră contribuie şi ele la poluarea din interior. Mulţi odorizanţi, inclusiv balsamurile de rufe, conţin doar substanţe chimice, care "agresează" tractul respirator. Evident, fumatul este o altă sursă importantă de poluare în interior: studiile arată că o singură ţigară aprinsă într-un spaţiu închis lasă urme pentru 5 ore.

Poluarea interioară nu poate fi combătută cu plantele în ghiveci, care absorb cantităţi prea mici de poluanţi. Cum putem, atunci, să o reducem? În primul rând, încercând să reducem sursele de poluare. Iar cea mai bună soluţie rămâne cea învăţată de la bunici: aerisirea locuinţei măcar o dată pe zi, de preferabil în momente în care poluarea exterioară este la un nivel redus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON