URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2024, 13:11

Poluare pe Peța: Numeroși pești morți în pârâul din Oradea, pentru a treia oară în acest an (FOTO)

Poluare pe Peța: Numeroși pești morți în pârâul din Oradea, pentru a treia oară în acest an (FOTO) Poze cu peștii morți pe Peța au fost publicate pe Facebook
Poluare pe Peța: Numeroși pești morți în pârâul din Oradea, pentru a treia oară în acest an (FOTO) (foto: ABA Crișuri)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a treia oară în acest an, pârâul Peța s-a umplut de pești morți, pe tronsonul din Oradea. Alerta a fost dată luni seară, pe rețelele de socializare, de unde a ajuns apoi și la comisarii de mediu și angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, circa 4 kilograme de pești morți au fost scoși din apă, pe tronsonul Peței cuprins între magazinul Auchan din Calea Aradului și podul de lângă Universitatea din Oradea.

În cazul acestei poluări, în zona Cantemir, mortalitatea piscicolă este mai accentuată și este de așteptat ca și cantitățile scoase din apă să fie mai mari.

„Colegii mei inspectori și de la laboratorul ABA Crișuri sunt pe teren, iau la pas malurile Peței în amonte de podul rutier Ioșia până în cartierul Prima Nufărul. Verifică inclusiv gurile de evacuare și vor preleva probe de apă”, a declarat marți Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, pentru BIHOREANUL.

Tot ABA a anunțat și Compania de Apă Oradea, care de asemenea face verificări în teren.

Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată.

În primăvară, Peța a fost poluată masiv de două ori, la distanță de două săptămâni, iar atunci mii de pești au murit după ce canalizarea pluvială a Oradiei, care se varsă în Peța, a fost contaminată cu canalizare menajeră. Atunci, Compania de Apă Oradea a fost amendată, pentru poluarea provocată, cu 50.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Datul din umeri.
Cat pot costa niste senzori montati din loc in loc care sa inregistreze/transmita in timp real niste parametri ca sa poti sti in ce zona a inceput poluarea? Asa stai si verifici gurile de scurgere ca in perioada interbelica... si nu gasesti niciodata nimic.
Postat 08 Octombrie 2024, 16:08 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON