URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Septembrie 2020, 12:45

Poluare pe Crişul Negru: Aproape 15.000 de litri de caramel au ajuns în râu, după o avarie la fabrica de bere European Food (FOTO)

Poluare pe Crişul Negru: Aproape 15.000 de litri de caramel au ajuns în râu, după o avarie la fabrica de bere European Food (FOTO) sursa foto: Facebook
Poluare pe Crişul Negru: Aproape 15.000 de litri de caramel au ajuns în râu, după o avarie la fabrica de bere European Food (FOTO) foto: Facebook
Poluare pe Crişul Negru: Aproape 15.000 de litri de caramel au ajuns în râu, după o avarie la fabrica de bere European Food (FOTO) foto: Facebook
Poluare pe Crişul Negru: Aproape 15.000 de litri de caramel au ajuns în râu, după o avarie la fabrica de bere European Food (FOTO) sursa foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De marţi începând, în zona Beiuş, râul Crişul Negru şi-a schimbat culoarea şi emană un miros neplăcut.

"Apă poluată, neagră-neagră, miros pestilenţial de borhot, mediu distrus. Răspunde cineva?", s-a întrebat retoric, pe Facebook, un localnic, postând şi imagini care arată că apa din Crişul Negru are o culoare închisă.

Echipe ale Gărzii de Mediu Bihor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au mers în zonă şi au depistat că poluarea a fost declanşată de o avarie la fabrica de bere din Sudrigiu, deţinută de firma fraţilor Micula, European Food.

"S-a spart un tanc cu caramel, folosit la producţia berii, care s-a revărsat în Crişul Negru, trecând prin supraplinul staţiei de epurare. Din estimări, vorbim de circa 10-15.000 litri de caramel", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL unul dintre reprezentanţii instituţiilor care au mers în control.

Deocamdată, pe râu nu s-au găsit peşti morţi, aşa că este posibil ca poluarea doar să fi schimbat aspectul şi mirosul apei, fără să producă mortalitate piscicolă. Echipele de control fac însă analize de apă şi încearcă să afle din ce cauză s-a revărsat tancul, pentru a stabili vinovăţiile şi eventualele sancţiuni.

UPDATE: Caramelul n-a produs daune

Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu a anunţat că poluarea cu caramel lichid nu a produs daune în Crişul Negru. Potrivit unei informări făcută miercuri după-masă de comisarii de mediu, primele rezultate ale analizelor chimice nu au indicat o deteriorare a calităţii apei care să afecteze factorii biotici ai habitatului piscicol natural. De altfel, fişa tehnică a produsului care s-a revărsat indică faptul că nu este toxic.

"În prezent, Garda de Mediu Bihor monitorizează tronsonul râului Crişul Negru de la Tinca amonte până la Păntăşeşti, pentru verificarea eventualelor apariţii de mortalităţi la speciile de faună acvatică", au transmis comisarii.

Garda de Mediu va face în zilele următoare o inspecţie amplă a activităţii firmei care administrează fabrica de bere, pentru a vedea dacă respectă obligaţiile din autorizaţia integrată de mediu.

Video: Stefan Kadar

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
poluare
Daca acest lucru se intimpla in Ungaria sau Austria in urmaroarele 24 de ore se suspenda activitatea firmei si se lasa cu niste amenzi cu multe zerouri si cu disar penal. Dar la noi explicatia din partea autoritatilor este ca e o substanta nepericuloasa pentru mediu .In alta forma de idei apa poate avea orice culoare orice miros ca n'are nimic. In ultimii 15 ani de foarte multe ori se intimpla acest lucru . Coruptia la nivel inalt a facut de multi ani posibil dustrugerea mediulu din zona , afectarea turismului ,inlaturarea investitorilor concurenti , taraganarea lucrarilor la infrastructura . " toxic brothers drinks still alive "
Postat 24 Septembrie 2020, 14:19 de User anonimizat
Re: minotaoro ...
... de ce nu, dacă le merge ?!? Așa sunt toate produsele lor ... artificiale, cu chimicale de toate categoriile !?!
Postat 24 Septembrie 2020, 13:29 de CrisDumi
Bere
Caramel in bere ?!
Postat 23 Septembrie 2020, 19:51 de minotauro
Nu a fost avarie !?!
Cu intenție chiar ... se oprește din când în când, la ordin, stația proprie de epurare. Apoi se deschid vanele care eliberează borhotul rezidual în conducta de refulare îngropată parțial și care se eliberează în albia minoră a Crișului Negru !?! Asta se face nu de ieri de azi ... inspectorii de mediu cunosc situația dar sunt mituiți de ani și anisă închidă ochii. Doar că, acum s-au adunat reziduri de mai multe luni în rezervoare ... din spirit de "faliment" iminent !?! Soluția e simplă. Clanul Micula trebuie obligat să desființeze orice conductă care se varsă-n râu și care încalcă orice normă.
Postat 23 Septembrie 2020, 17:13 de CrisDumi
Cică nu s-au gasit pești morți..
Nu mai sunt pești pe Criș cam de când au început Miculeștii să aibe fabrici în apripiere. Lumea rea vorbește că hainele de captare a reziduurilor ar fi doar de formă și întreaga masă reziduală (European Drum o, European Food, fabrica de cârstea de la Finiș șamd) ar fi vărsate direct în Crișul Negru
Postat 23 Septembrie 2020, 14:30 de bde
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON