URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Septembrie 2021, 11:25

Poluare masivă în pârâul care traversează Băile Felix: Disperaţi de mirosul care a cuprins întreaga staţiune, turiştii au sunat la 112 (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un rezervor de combustibil de la Hotelul Padiş din Băile Felix s-a fisurat, iar produsele petroliere s-au infiltrat în pârâul care traversează staţiunea, comisarii de Gărzii de Mediu, inspectorii Administrației Bazinală de Apă Crişuri şi pompierii fiind şi în prezent în alertă deoarece conducerea hotelului nu a reuşit să ia măsuri pentru a elimina sursa de poluare.

Verificările comisarilor de mediu au scos la iveală, însă, şi alte probleme: apa pârâului este contaminată şi cu fecale, situaţii similare fiind descoperite în ultimele săptămâni şi în Oradea.

Poluare de zile întregi

Produsele petroliere se scurg în Pârâul Hidişel de joia trecută, prima alertă fiind dată o zi mai târziu la Garda de Mediu de un turist din staţiune. Comisarii de mediu şi inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cei ai ABA Crişuri, precum și reprezentanţi ai Primăriei Sânmartin au căutat timp de trei zile, reuşind să găsească sursa poluării abia în cursul serii de luni.

Este vorba despre un rezervor cu combustibil (CLU) de la Hotelul Padiş care s-a fisurat, conţinutul s-a scurs către un cămin de vizitare a apelor pluviale mai vechi, din zona terenului de baschet din staţiune, iar de acolo a trecut prin conducte către un alt cămin de vizitare de ape pluviale din zona Hotelului Internaţional, deversându-se de acolo direct în pârâul Hidişel. 

Deşi echipele de control au cerut conducerii hotelului să ia măsuri pentru golirea rezervorului şi igienizarea zonei, acest lucru nu s-a întâmplat, poluarea continuând şi luni noaptea şi chiar marţi dimineaţă. Mirosul a fost atât de persistent încât s-a simţit în toată staţiunea, turiştii disperaţi sunând în final la 112. „Au intervenit pompierii, luni noaptea, au mers pe firul apei, au găsit sursa poluării și au luat probe de apă”, a explicat BIHOREANULUI unul dintre turişti.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, după intervenţia vidanjelor de luni, poluarea s-a estompat, însă doar temporar, iar în cursul nopţii de luni spre marţi s-a accentuat, fiind nevoie inclusiv de intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. "Echipa de intervenţie a avut nevoie de mască cu oxigen pentru intrarea în porţiunea intubată a pârâului, atât de persistent era mirosul de produs petrolier", spune Şerbănescu. 

Incidentul va fi soluţionat abia marţi, după ora 15, când o societate autorizată să neutralizeze pământul contaminat şi reziduurile petroliere din rezervoare va ajunge în staţiune. Pentru cele întâmplate, administratorul hotelului Padiş, societatea Sind România, riscă o amendă de 100.000 lei. 

Noi probleme

Pe de altă parte, în timpul verificărilor, comisarii de mediu au făcut şi o altă descoperire: în mai multe zone, pârâul este poluat şi cu fecale, dar şi cu alte substanţe.

„Va fi un control complex la Compania de Apă, împreună cu colegii de la ABA Crişuri, având în vedere că situaţia este similară celei de pe Crişul Repede, lângă Podul Decebal şi în Peţa, în zona podului de pe strada Ronald Reagan, unde au fost deversări repetate de ape fecaloid menajere”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu, ţinând să menţioneze că, din fericire, deocamdată n-a fost identificată mortalitate piscicolă nici în pârâul Hidişel, nici în Peţa sau în Crişul Repede. 

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei Sânmartin a explicat că administraţia locală va lua măsuri severe în cazul în care suspiciunile autorităților de mediu se confirmă. „Este inadmisibil să se întâmple aşa ceva, avem canalizare, toate condiţiile în zonă. Este grav. Mi-a spus şeful Gărzii de Mediu că s-ar putea să fie improvizaţii făcute de Compania de Apă pentru anumite persoane, racorduri ilegale care se varsă în pârâu, nişte chestiuni neortodoxe. Sper să fie identificate sursele”, a declarat Cristian Laza.

De cealaltă parte, însă, directorul tehnic al Companiei de Apă, inginerul Cristian Popa, susţine că nu ştie să existe racorduri ilegale la reţeaua de canalizare. „La Cordău nu ştim să avem o problemă. Nu există niciun racord ilegal de care să ştim. Dacă este, să ne spună domnul Şerbănescu unde e, să putem lua măsuri. Ştiu doar că am avut un cămin din cărămidă în staţiune, de unde ar fi putut exista eventuale infiltraţii în pârâu, dar pe care l-am înlocuit cu un cămin din beton”, a explicat directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
eh
in felix canalizarea e de tot rahatul oricum. Dar nu sunt chiar asa de multe pensiuni/hoteluri, nu cred ca ar fi dificil sa treci pe la fiecare sa verifici unde deverseaza. In august cand e plin de turisti, se balega mai mult ca un oras.
Postat 14 Septembrie 2021, 20:34 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON