URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2017, 12:31

Poluare îngropată: În loc să cureţe azbestul din Cartierul Tineretului, Primăria Oradea l-a îngropat!

Poluare îngropată: În loc să cureţe azbestul din Cartierul Tineretului, Primăria Oradea l-a îngropat! ATENŢIE! Medicii le recomandă persoanelor care intră în contact direct cu plăci din azbest, cum e şi cazul orădenilor care îşi fac case în Cartierul Tineretului, să folosească măşti pentru a preveni inhalarea microfibrelor toxice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au concesionat terenuri de la Primărie în Cartierul Tineretului pentru a-şi construi case s-au trezit cu o moştenire nedorită: solul e doldora de deşeuri din azbest, extrem de periculoase la inhalare, pentru că pot declanşa boli pulmonare grave, chiar şi cancer.

Ridicat pe locul depozitului de deşeuri al fostei fabrici de azbociment din Velenţa, cartierul n-a avut niciodată parte de o ecologizare autentică, recunosc reprezentanţii Primăriei. Reziduurile au fost pur şi simplu îngropate în pământ, fiind scoase acum la suprafaţă de concesionarii parcelelor, care au reclamat poluarea dosită Gărzii de Mediu...

Otravă lentă

Material format din minerale fibroase, folosit în construcţii pentru că rezistă la temperaturi înalte şi este un bun izolator, azbestul e considerat de specialişti drept un agent cancerigen aproape la fel de nociv ca fumatul. Tocmai de aceea, în 2005, legislaţia din România l-a interzis. Alte ţări, mai emancipate, cum e cazul Germaniei, l-au scos de pe piaţă cu mult înainte...

Pericolul pentru om constă în inhalarea particulelor fine, care se depun în plămâni şi provoacă azbestoza, o afecţiune ce reprezintă un important factor de risc pentru apariţia cancerului bronhopulmonar ori a mezotelioamelor maligne, adică a tumorilor pe ţesuturile care protejează majoritatea organelor interne ale corpului. Bolile azbestului se declanşează cu o întârziere şi de 30-40 de ani, iar medicii au dovedit că simpla expunere la azbest creşte pericolul apariţiei cancerului pulmonar de până la şase ori.

Cartier nou, poluare veche

Oradea şi azbestul au o istorie comună. Vreme de un secol, între 1890-1989, pe actuala stradă Seleuşului a funcţionat o fabrică de azbociment, care şi-a depozitat deşeurile la capătul de atunci al oraşului, în zona de pe malul stâng al Crişului, lângă Uzina de Apă, spre Oşorhei. Aşadar, cu mult înainte ca orădenii să ştie cât de periculos este azbestul, la doi paşi de ei creştea un munte de reziduuri periculoase.

Ani la rând, autorităţile locale au ignorat cu totul problema. În 2011, un articol al BIHOREANULUI a arătat că, timp de un deceniu, aproape 200 de orădeni au primit parcele de teren în zona botezată între timp Cartierul Tineretului. Cei mai mulţi dintre ei nici nu au ştiut că îşi puneau sănătatea în pericol, dar specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor confirmau că locul era contaminat şi, deci, reprezenta un pericol pentru sănătate.

Promisiune "îngropată"

Dacă pentru cei care aveau deja casele ridicate nu se mai putea face nimic, reprezentanţii Primăriei au promis, la acea vreme, că vor ecologiza locul, astfel încât viitorii concesionari să nu mai fie în acelaşi pericol. Totuşi, azbestul depozitat în aer liber a rămas în Cartierul Tineretului, numai că sub pământ, unde reziduurile au fost îngropate, terenurile fiind apoi nivelate şi concesionate. Aşa că abia când au început să sape fundaţiile orădenii au aflat ce "bogăţie" au cumpărat.

"Într-adevăr, zona nu a fost ecologizată", recunoaşte purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Anca Grama. De ce, nu ştie, dar precizează că nici localnicii n-au făcut vreo reclamaţie. La rându-le, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta susţin că nu cunosc problema. Realitatea este, însă, că Primăria a aplicat cea mai ieftină soluţie: îngroparea problemei. Chiar cu riscul de a-şi lăsa "clienţii" în pericol...

Poluare răscolită

Acum, în schimb, chestiunea a ajuns în atenţia Gărzii de Mediu Bihor. La începutul lunii septembrie, un concesionar a reclamat comisarilor poluarea terenului, iar aceştia au descins în zonă, confirmând evidenţa: locul este în continuare contaminat. "Controlul este încă în derulare", spune şeful Gărzii, Mihai Togor.

Comisarii au cerut lămuriri Primăriei, iar după ce vor primi răspunsurile vor putea stabili măsurile pentru ecologizare şi, mai ales, cine trebuie să le ducă la îndeplinire. De asemenea, rămâne de văzut dacă vor da şi amenzi pentru poluarea deja istorică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asbestos
Azbestul e un material natural care rezista la temperaturi inalte si are un mare defect: e indestructibil. In rest ,nu e toxic , nu afecteaza pinza freatica,se poate manipula fara riscuri. Doar precautia de a nu inhala aschii,microfibre. As zice ca vata sticlata si minerala din comert e cel putin la fel de periculoasa pentru plamini,chiar mai friabila si "airborne".
Postat 05 Octombrie 2017, 13:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON