URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2019, 11:03

Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO)

Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
Poluare gravă pe Peţa: Pârâul este plin de peşti morţi, care plutesc din Cantemir până la Universitate (FOTO) foto: ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipaje ale ABA Crişuri, Gărzii de Mediu Bihor şi Companiei de Apă Oradea au fost alertate joi dimineaţă, după ce pe cursul pârâului Peţa au fost observaţi peşti morţi.

Adona, suspectată

"Ne-am autosesizat, după ce colegii noştri care lucrează la decolmatarea şi igienizarea pârâului Peţa, pe tronsonul din Oradea, au observat peşti morţi pe suprafaţa apei", a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Peştii morţi au apărut în zona confluenţei Peţei cu Adona, pârâu întubat care traversează Nufărul şi Cantemir.

Adona se varsă în Peţa în zona depoului OTL, iar cum în amonte nu există peşti morţi, specialiştii ABA Crişuri bănuiesc că poluarea vine din Adona.

În plus, a spus Mihociu, apa din Peţa nu are un aspect anormal, însă la confluenţa celor două pârâuri s-a observat o spumă albă, venită din Adona.

Pe lângă muncitorii care culeg peştii morţi din apă, au fost mobilizaţi şi specialişti ai laboratorului ABA Crişuri, care au prelevat probe de apă din Peţa în trei puncte, mai precis de la confluenţa pârâurilor, din zona străzii Feldioarei şi din preajma podului peste Peţa, de lângă Universitate, iar din Adona în două puncte.

"Nu putem estima cantitatea de peşti morţi până când vom străbate tot cursul, pentru a culege toate exemplarele", a mai spus Mihociu.

Cu repetiţie

Alarmant este că episoade similare s-au mai petrecut în ultimele săptămâni, dar autorităţile nu au reuşit să oprească moartea peştilor.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, o angajată a Bibliotecii Universităţii din Oradea, Brînduşa Doca, care zi de zi trece pe malul Peţei, în drum spre muncă, a mai reclamat că a văzut peşti morţi pe Peţa

Pentru că a sesizat ABA Crişuri fără folos, femeia chiar a trimis probe de apă unui specialist din Iaşi, Silviu Gurlui, care a analizat mostrele şi a prezentat o concluzie şocantă: apa care curge pe Peţa este poluată cu dioxid de azot, fosfaţi, amoniu, dar chiar şi cianuri.

La acea vreme, reprezentanţii ABA Crişuri au spus despre rezultatele lui Gurlui că sunt neclare.

UPDATE:

Printr-un comunicat de presă transmis joi după-amiază, ABA Crişuri a anunţat că a strâns din apa Peţei 50 de kilograme de peşte mort.

Exemplare din peşti au fost predate Direcţiei Sanitar-Veterinare, în timp ce specialiştii ABA Crişuri vor analiza probele de apă luate. Rezultatele analizelor vor fi disponibile peste 5 zile, a mai arătat comunicatul ABA Crişuri. 

Instituţia mai arată că, cel mai probabil, poluarea s-a produs în cursul nopţii de miercuri spre joi, întrucât în cursul zilei de miercuri angajaţii au mai fost în zonă, dar n-au observat niciun peşte mort. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ori, ori
Ori vorbim de incompetenta, ori vorbim de "colaborationism" cu poluatorul. Sa nu gasesti pe cateva sute de metri poluatorul este totusi o "performanta" demna de niste bugetari masluiti!
Postat 11 Aprilie 2019, 13:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON