URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2021, 08:25

Poliţistul rău: Şef de post din Bihor trimis în judecată după ce a lovit un adolescent în public

Poliţistul rău: Şef de post din Bihor trimis în judecată după ce a lovit un adolescent în public UITUCUL. Deşi obligat să-şi anunţe superiorii în momentul în care s-a ales cu probleme penale pentru că a lovit un copil, agentul şef Florin Ciarnău (foto), altminteri un bun familist, a făcut-o abia când a fost luat la întrebări pe această temă de ofiţerii Biroului de control intern. Chiar şi atunci a minţit, pretinzând că a crezut că la cele trei audieri la care i s-au adus la cunoştinţă acuzele fusese chemat... doar ca martor. Cert e că, din pricina omisiunii, s-a ales şi cu o anchetă disciplinară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful de post din comuna Tăuteu a fost trimis în judecată de Parchetul Bihor pentru purtare abuzivă, acuzat că a lovit un adolescent de 13 ani. Motivul e halucinant: întorcându-se de la şcoală cu colegii, copilul circula pe marginea drumului, nu pe trotuar.

Pus la dispoziţia conducerii Poliţiei Bihor până la finalizarea procesului, agentul şef Florin Ciarnău susţine că băiatul minte, iar el ar fi anchetat "din răzbunare"...

Limbaj de "organ": "F... gura mă-tii!"

Incidentul s-a produs pe 5 ianuarie 2019, puţin după ora 14, după cum arată rechizitoriul cu care procurorii l-au trimis în judecată pe Ciarnău, anul acesta pe 9 decembrie. 

Băiatul abuzat de el, elev la Şcoala Gimnazială din satul Bogei, ieşise de la ore cu un coleg şi se grăbea, motiv pentru care mergeau amândoi pe marginea şoselei, ca să-i poată depăşi pe ceilalţi copii care se aflau pe trotuar. La un moment dat, o maşină de Poliţie a oprit în dreptul lor şi din ea şeful de post Florin Ciarnău ar fi strigat la ei, cerându-le să urce pe trotuar. 

Băiatul a încercat să se explice, dar n-a făcut decât să-l enerveze şi mai rău pe poliţist, care a coborât din maşină, şi-a scos pulanul şi l-a lovit peste mână. Din fericire, fiind iarnă, lovitura a fost atenuată de geacă, dar numai parţial. Poliţistul a mai dat o dată, spun procurorii, dar copilul s-a tras, aşa că a nimerit pe lângă. "F... gura mă-tii", ar fi zis Ciarnău, care, pentru că în apropiere se aflau deja mult prea mulţi copii, a urcat în maşină şi a plecat.

Anchetă cu copii

Băiatul i-a povestit mamei păţania de musai, arată în actul de acuzare, care redă parţial din depoziţia acestuia. "Eu am vrut să-i ascund cele relatate, întrucât îmi era ruşine", a explicat el, povestind cum femeia l-a sunat imediat pe şeful de post, să-l întrebe dacă e adevărat. "Poliţistul i-a răspuns mamei mele că nu ştia că sunt fiul ei şi că el de fapt nu a vrut să mă lovească. Precizez că eu am auzit acea discuţie telefonică dintre mama mea şi poliţist, fiind în apropiere", le-a spus băiatul anchetatorilor.

În aceeaşi zi de 5 ianuarie 2019, pentru că mâna i s-a umflat, băiatul a fost dus la medic, iar de acolo la Serviciul de Medicină Legală Oradea, unde specialiştii au confirmat că avea "leziuni posttraumatice, care s-ar fi putut produce cu un corp dur şi necesită 1-2 zile de îngrijiri". 

Ancheta n-a fost uşoară, singurele dovezi directe ale procurorilor fiind depoziţiile copilului şi ale martorilor lui, şi ei tot minori, în timp ce poliţistul acuzat nega vehement faptele, susţinând că sunt invenţii. Ca atare, pentru a lămuri situaţia, procurorii au apelat la un psiholog judiciar care să-l evalueze pe băiat, să stabilească dacă a trăit efectiv incidentul descris ori a fost manipulat ca să mintă. Verdictul? "Declaraţiile persoanei vătămate sunt credibile şi acurate", a arătat psihologul într-un raport de peste 50 pagini, ale cărui concluzii au fost reţinute în rechizitoriu. 

Poliţistul ar trebui să salveze vieţi

Copilul a descris un poliţist ca fiind "persoana care apără şi salvează, nu cea care răneşte", iar din discuţiile cu psihologul a reieşit că incidentul i-a provocat teamă şi ruşine. "Minorul a perceput la data săvârşirii acestor fapte o traumă intensă, deoarece evenimentul a fost neaşteptat, iar tiparul său de reacţie la o ameninţare este de supunere faţă de o autoritate. Comportamental, minorul manifestă supunere faţă de o autoritate reprezentată de suspect", scrie în rechizitoriu. 

Urmarea? Cum existau suficiente dovezi că victima poliţistului spunea adevărul, pe 9 decembrie anul acesta bărbatul a fost trimis în faţa instanţei, procesul său urmând să înceapă în ianuarie la Judecătoria Marghita. 

Căutat de BIHOREANUL, Florin Ciarnău s-a declarat victima unei răzbunări, ba din partea sătenilor cărora anul trecut le făcuse dosare penale pentru că au fentat carantina, minţind că sunt şoferi, ba a familiei băiatului, pe al cărui tată, condamnat în 2017 pentru o tentativă la omor, l-a dus la Penitenciar şi care şi-ar fi pus copilul de 13 ani să-l provoace. 

"Eu doar mi-am făcut datoria ani de zile. N-am lovit pe nimeni", afirmă agentul, susţinând că şi-a angajat avocat şi "vom vedea la final cine are dreptate". Deocamdată, până la sfârşitul procesului, a fost schimbat din funcţia de şef de post şi trimis la munca de jos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asta inca e in sistem?
Desigur, imediat iese la pensie si apoi mai sta inca 25 de ani pe banii prostilor! Hai noroc!
Postat 01 Ianuarie 2022, 21:19 de Szaby_Oradea
Bun familist
Dacă doamna sta cu el in continuare înseamnă că acasă e un gentleman.
Postat 31 Decembrie 2021, 20:53 de User anonimizat
Frustratule!....
De ce nu te pui cu corupții care conduc băuți și sponsorizează poliția, dacă chiar vrei să aperi pietonii minori?
Postat 31 Decembrie 2021, 15:09 de Valcov
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON