URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2023, 14:01

Poliţistul din Salonta care a răpit un proxenet şi l-a „anchetat” dezbrăcat în câmp a fost condamnat cu executare. Ce i-a imputat judecătorul

Poliţistul din Salonta care a răpit un proxenet şi l-a „anchetat” dezbrăcat în câmp a fost condamnat cu executare. Ce i-a imputat judecătorul Hanyecz Attila (foto stânga) a fost scos pe câmp la „anchetă” de agentul Marius Ioan Laza (foto dreapta) / sursa imaginilor: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist din Salonta care, împreună cu doi amici, a răpit un proxenet, suspect şi într-un dosar de furt, l-a băgat în portbagaj şi l-a dus în câmp, unde, în plină iarnă, l-a anchetat dezbrăcat, a fost condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Salonta, în timp ce complicii săi au primit pedepse cu suspendare.

Proxenet în portbagaj

Soluţia a fost pronunţată de instanţa de judecată într-un caz care priveşte un incident din ianuarie 2019, relatat deja de BIHOREANUL, care a pornit după o spargere comisă în casa unui afacerist din Salonta. Printre poliţiştii din echipa de anchetă s-a aflat şi agentul Marius Ioan Laza, la vremea respectivă lucrător în cadrul Compartimentului Investigaţii Criminale Salonta.

Pe 2 ianuarie 2019, Laza s-a întâlnit cu ginerele şi nepotul afaceristului, Dinu Cătălin Avram, respectiv Gheorghe Constantin Bogdan, în faţa unui local din Salonta de unde, apoi, au „descins” la blocul în care locuia individul pe care îl bănuiau că a dat „pontul” hoţilor: Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane, în prezent încarcerat. Cei trei l-au scos din apartament pe proxenet, l-au bătut şi l-au băgat în portbagaj, iar apoi l-au dus pe un câmp unde i-au cerut să se dezbrace, în speranţa că va dezvălui cine a comis spargerea şi unde au ajuns bunurile furate.

Hanyecz a reuşit să fugă şi să ajungă până la locuinţa fratelui său de unde a fost transportat de o ambulanţă la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă din Oradea, pentru îngrijiri medicale. Potrivit actelor medico-legale, suferise o fractură mandibulară şi contuzii în urma agresiunii, dar şi leziuni de la căzături, respectiv de la muşcătura unui câine, care l-ar fi atacat în timp ce fugea spre casa fratelui său. 

Cu martor mincinos 

Povestea a ajuns în ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, iar în decembrie 2020 Marius Ioan Laza, Dinu Cătălin Avram și Gheorghe Constantin Bogdan au fost trimişi în judecată, primul pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar ceilalţi doi pentru complicitate.

Judecătoria Salonta a pronunţat soluţia în caz pe 12 ianuarie, în acest an, iar hotărârea judecătorească dezvăluie că poliţistul a încercat să zădărnicească aflarea adevărului, în timpul procesului, aducând un martor mincinos care îl „plasa” într-un bar la momentul comiterii faptei.

„Raportat la analiza materialului probator efectuată mai sus, apărarea inculpatului este vădit netemeinică”, scrie în hotărârea judecătorească, în care se arată că alibiul a fost ticluit în timpul procesului. „Scopul e limpede, respectiv acela de a specula elemente de cronologie care, în mod evident, nu pot fi stabilite la un nivel absolut. O astfel de apărare, un astfel de alibi, dacă ar fi fost veridic, ar fi fost invocat în cursul urmăririi penale, însă în cursul urmăririi penale inculpatul a ales să nu dea nicio declarație”, scrie în hotărâre.

Condamnaţi

Potrivit hotărârii judecătoreşti, fapta comisă de poliţist şi complicii săi este gravă, iar inculpaţilor li se impută „desconsiderarea faţă de valorile sociale protejate prin norma de incriminare”. 

Instanţa a reţinut şi că cei trei au exercitat presiuni asupra victimei, „pentru a ajunge la o înţelegere”, în condiţiile în care, în cazul infracţiunii de lipsire de libertate nu este posibilă împăcarea. În condiţiile în care Codul penal prevede pentru infracţiunea de lipsire de libertate pedepse între 1 şi 7 ani de închisoare, agentul Marius Ioan Laza a fost condamnat la 4 ani de închisoare, a cărei executare, în opinia instanţei, „faţă de încercarea zădărnicirii aflării adevărului în cauză, poate avea loc doar în regim de detenţie”.

Pe de altă parte, în cazul complicilor Dinu Cătălin Avram și Gheorghe Constantin Bogdan, judecătorul a dispus să fie condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă 3 ani.

Soluţia instanţei nu este definitivă, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ma mir!
E un caz dintr-o suta in care organul e gasit vinovat si un caz dintr-o mie in care primeste pedeapsa cu executare. Cei din fortele de represiune (servicii, melitie, securitate/jandarmi) s-au obisnuit sa aiba imunitate si impunitate, asta cu largul concurs al celor din (in)justitie. Urmarea e ca zilnic citim despre tot felul de infractiuni comise de ,,oamenii in uniforma", cunoscuti si ca ,,oamenii [farade]legii". Nu bine scrie presa despre isprava militistului x sau a jandarmului y, ca e si trecut in rezerva si primeste si pensia nesimtita.
Postat 28 Februarie 2023, 07:54 de pinonel
Deee, sigur justiția protejază. Dar pe cine?!
Desigur, dacă era vorba de traficanții de carne copii, exploatatorii de sclavi din Țăndărei, justiția își arăta clemența. Desigur, dacă era vorba de polițiștii corupți care protejază traficul de stupefiante, țigări ori carne vie, ori infracțiuni forestiere justiția oferea protecție. Desigur, dacă politiștii corupți cu legături in spalarea de bani politici , ori acoperiți de 2**, justitia nu gasea probe. Politiștii suspectați lucrează in poliție iar unora li s-a înscenat ,,ieșirea". În cazul acesta justiția și-a arătat colții. E un semnal pentru interlopi. ,,Stați liniștiți, vă protejăm in continuare!" Traficanti de carne vie, traficanți de stupefiante, servitori ai lumii interlope, sunteți protejați! Unde este Sindicatul polîțiștilor? Nu a procedat corect,dar totuși, 4 ani cu executare? De ce? Pentru că ,,... încercarea zădărnicirii aflării adevărului..." ? Și cum trebuia să se apere? Nu a avut banii celor de la Țăndărei? https://www.libertatea.ro/stiri/decizie-finala-in-dosarul-traficantilor-de-copii-din-tandarei-toti-inculpatii-au-fost-achitati-2840061/amp Nu a avut influiența a celor protejați de politic și de servicii? https://m.ebihoreanul.ro/stiri/mult-zgomot-pentru-nimic-achitarile-din-dosarul-fostului-sef-al-politiei-bihor-liviu-popa-un-nou-esec-rasunator-al-dna-oradea-153181.html Nu a avut intrare și protectie de la 2**? https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/cum-s-au-vandut-sefii-politiei-bihor-pentru-1738027.html https://m.ebihoreanul.ro/stiri/de-ce-a-fost-achitat-vasile-blaga-in-dosarul-de-trafic-de-influenta-n-a-stiut-ca-cei-700000-de-euro-primiti-sunt-bani-din-coruptie-172809.html Jegdecătorul a facut dreptate! Felicitări ! Da, adevărat. Justiția-i oarbă. Mai bine-l condamnați la moarte. Desigur, in numele proxenentilor, al traficanților , al tuturor interlopilor. Iată, sunt justificate pensiile speciale ale magistraților. Au facut dreptate. Au aplicat legea. Punctual. Cât l-a costat pe ,,Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane" victoria? Câte victime a sechestrat ,,Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane"? Justiția îi protejază pe cei ca ,,Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane" . https://www.libertatea.ro/stiri/vanzatorul-de-fete-povestea-traficantului-care-facea-negot-online-salut-am-o-fata-de-23-de-ani-independenta-te-intereseaza-3194362
Postat 27 Februarie 2023, 21:50 de PureStupidity
Foarte bine a procedat instanța...
Chiar dacă victima are un renume de proxenet și hoț presupus, și acesta are dreptul la o judecată echitabilă, pe lângă faptul că era proxenet, hoț presupus acesta era și homosexual, chiar pedofil, dar atitudinea polițiștilor dintr-un orgoliu oarecare și desigur la comanda persoanei care după părerea mea a fost și autorul moral al faptei, nu doar polițiștii, pe dealtă parte toți trei polițiști meritau carcera nu doar Laza, și complicitatea se pedepsește cu detenția la asemenea fapte, nu înțeleg de ce nu sunt dezbrăcați toți trei de uniforma statului, și desigur toți trei condamnați. Deoarece : articolul ne arată că fapta este încadrată la Infracţiuni contra libertăţii persoanei Art. 205 Lipsirea de libertate în mod ilegal alin. (1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani. și Alin 3, lit. c) punând în pericol sănătatea sau viaţa victimei, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani. Deoarece el a fost dezbrăcat în pielea goală, fugind la atacat și un câine care putea să-i pună viața în pericol. Consider în opinia mea că și cei doi polițiști care au înlesnit la sechestrarea persoanei respective nu sunt demni de uniforma și statutul de polițiști iar pentru aceasta chiar Ministerul de Interne ar trebui să se autosesizeze în aceste cazuri, iar persoanele care au participat la această infracțiune să fie pedepsite cu detenția, nu cu suspendarea, penru că Lipsirea de libertate in mod illegal are ca obiect juridic libertatea fiziza a persoanei si relatiile sociale a caror desfasurare normal este conditionata de apararea acestei valori. Este vorba despre libertatea generala de actiune, dar se vizeaza in special, libertatea de miscare, de deplasare a persoanei. Iar datorită complicilor victima nu sa putut apăra defel. Exista insa si situatii in care se poate retine un concurs de infractiuni, daca se constata ca lipsirea de libertate în cazul in care restrangerea libertatii de miscare este insotita de o talharie cum este de fapt și în fapt deposedarea de îmbrăcăminte, in principiu, talharia va absorbi lipsirea de libertate deoarece, chiar daca acesta lipsire va continua dup ace are loc insusirea bunului, ea va ajuta faptuitorul, fie pentru pastrarea bunului furat, fie pentru ca sa-si asigure scăparea, ceea ce reprezinta modalitati de realizare a infractiunii de talharie, așa cum se arată în articol deposedarea victimei de bunurile de îmbrăcăminte, e clar că împotriva voinței sale făptuitorul a dezbrăcat victima de haine prin constrângere, amenințări lovituri repetate împotriva voinței victimei lăsând-ul fără haine. Participatia penala este posibila in toate formele, dar coautoratul si complicitatea concomitenta duc la retinerea variantei agravate de la alin.2 unde, pentru una din modalitati, subiectul active este reprezentat de o pluralitate de faptuitori. Din punctul meu de vedere pedeapsă pentru ceilalți doi polișiști este prea blândă, ei nu au furat un portmoneu s-au o găină dintr-o ogradă, ei au fost participanții direcți la înfăptuirea infracțiuni, poate chiar premeditată cu mult înainte.
Postat 27 Februarie 2023, 21:37 de Morometul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON