URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2024, 15:05

Polițiștii din Oradea au explicat, în trafic, noile reglementări privind eliberarea rezultatelor toxicologice și restituirea permiselor reținute (FOTO/VIDEO)

Polițiștii din Oradea au explicat, în trafic, noile reglementări privind eliberarea rezultatelor toxicologice și restituirea permiselor reținute (FOTO/VIDEO) Sursa foto: IPJ Bihor
Polițiștii din Oradea au explicat, în trafic, noile reglementări privind eliberarea rezultatelor toxicologice și restituirea permiselor reținute (FOTO/VIDEO) Sursa foto: IPJ Bihor

Poliţiştii bihoreni le-au prezentat miercuri dimineaţa, în trafic, mai multor şoferi modificările legislative în domeniul rutier, în speţă faptul că serviciile de medicină legală vor trebui să elibereze rezultatele analizelor toxicologice pentru depistarea alcoolului ori drogurilor în termen de trei zile de la recoltarea probelor, iar, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, Poliţia le returnează şoferilor respectivi permisele reţinute.

La acţiunea de informare care a avut loc pe strada Armatei Române din Oradea au participat poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bihor. 

"Scopul acţiunii de astăzi este acela de a informa conducătorii de vehicule cu privire la modificările aduse codului rutier prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2024", a spus comisarul şef Adrian Cioară, şeful Serviciului Rutier Bihor.

Concret, comisarul şef Adrian Cioară (foto stânga) a explicat că noua ordonanţă stabileşte termenul de 72 de ore în care instituţiile medico-legale trebuie să elibereze buletinele de analize ale probelor biologice recoltate şoferilor, care să arate dacă şoferii care au refuzat testarea sau au avut rezultate pozitive la etilotest sau drug-test au consumat alcool sau substanţe interzise.

Este vorba despre şoferii care pică testele rapide pentru depistarea alcoolului ori drogurilor în organism şi despre cei care refuză să se supună acestor teste în trafic. În ambele cazuri, şoferilor li se recoltează probe biologice de sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei substanţelor interzise. 

În situaţia în care după 72 de ore se eliberează un buletin de analize toxicologice negativ sau dacă acesta nu este gata în acest interval de timp, şoferului îi va fi restituit permisul, conform noii legi. 

"Dacă avem un buletin de analiză toxicologică negativ, conducătorului auto i se restituie permisul de conducere. De asemenea, dacă în 72 de ore de la momentul prelevării mostrelor biologice nu avem un buletin eliberat de instituţia medico-legală, i se restituie conducătorului auto permisul", a menţionat comisarul şef.

De asemenea, poliţiştii vor întocmi procese-verbale în care vor consemna opţiunile şoferilor privind modul de comunicare a rezultatelor analizelor, adică prin e-mail sau telefon, precum şi metoda de restituire a permisului. 

"Şoferii pot opta pentru a-şi ridica permisul de la Serviciul Rutier în rază căruia a fost constatată fapta, de la Serviciul Rutier care îl are în evidenţă sau poate solicita restituirea permisului de conducere prin serviciile poştale", a mai explicat comisarul şef Sorin Indrieş, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene - Serviciul Rutier Bihor.

Totodată, în cadrul acţiunii, poliţiştii au prezentat aparatele drugtest, etilometru (ambele marca Dräger) şi etilotest (Alchoolquant), fabricate în Germania şi folosite în timpul controalelor din trafic. "Sunt aparate de ultimă generaţie care la acest moment se pare că sunt gama de vârf. Ele sunt folosite atât de poliţiile din Europa, cât şi de cele din Statele Unite", a spus şeful Servicului Rutier Bihor. Întrebat ulterior de BIHOREANUL dacă, la nivelul judeţului Bihor, există vreo analiză care să indice rata de acurateţe a acestor teste, comisarul şef Adrian Cioară a spus că nu există o asemenea statistică, însă experienţa arată că acurateţea este mare.  

La nivel naţional, au existat discuţii în spaţiul public despre acurateţea unora dintre testele rapide folosite de poliţişti în trafic. 

Noile reglementări, care vizează în principal acest termen de trei zile de eliberare a rezultatelor, au intrat în vigoare pe 15 iulie, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei nr. 97/2024. Legislaţia a fost actualizată în acest fel în condiţiile în care, la nivel naţional, au existat cazuri în care şoferii au rămas fără permise pe perioade extinse din cauza lipsei rezultatelor analizelor toxicologice. 

Update: 

Un permis recuperat din șase 

Ulterior publicării acestei știri, miercuri seara, Poliția Bihor a transmis că dintr-un total de șase permise de conducere reținute, în perioada 29 iunie - 17 iulie, pentru depistarea de substanțe psihoactive în organizăm, unul a fost restituit. 

”La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, pentru cei 6 șoferi testați pozitiv cu Drager5000, în perioada 29 iunie - prezent, au fost emise rezultatele de către Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor.

Dintre cei 6 șoferi, pentru 5 a fost confirmată de SJML Bihor prezența de substanțe psihoactive în organism, iar pentru un șofer, structura de medicină legală nu a identificat prezența substanțelor.

Prin urmare, rata de confirmare la probe, dintre șoferii testați pozitiv cu aparatul, este de aproximativ 85%.

Pentru șoferul cu rezultat negativ la SJML Bihor, Serviciul Rutier Bihor a restituit deja permisul de conducere”, au transmis reprezentanții Poliției Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Totuși încă mai dau rezultate fals pozitive
Și tot nu e ok reținerea permisului. Ce faci dacă ai nevoie de permis, ești șofer, de autobuz, de camion, sau orice meserie unde ai nevoie de permis? Dacă te dă șeful afară înainte sa vină rezultatul să infirme prezența drogurilor? Îți dă statul de lucru? Și să nu te dea afară, cine te pățește cât nu poți lucra? Patronul, statul? Sau cum zicea colegul de mai jos, ești oprit în alt județ, cum ajungi înapoi acasă, cum ajunge mașina? Iar trebuie să umblăm prin tribunale pt ceva logic? Și la ce justiție avem, putem ajunge și să o facem degeaba cu banii dați pe avocat aiurea. Nu se poate așa ceva! Să nu mai zic că "obligativitatea" menționată a IML să elibereze certificatul în 3 zile când înainte se făcea în luni de zile e foarte dubios! Cum se face că peste noapte eliberează rezultatele așa des?! Luând asta în considerare, nu cumva toată această poveste e despre ascunderea unei licitații pentru băieții deștepți?!
Postat 18 Iulie 2024, 07:51 de Vio_427
intreb si eu ce fac daca...
Daca sunt plecat in concediu oprit-testat si testul iese pozitiv constient fiind de faptul ca nu am consumat nimic(doar medicamente) ce fac? stau 3 zile in camp sau unde mama saraciei sunt testa? Anulez concediue si rezervarile platite? Cine ma despagubeste e ies rezultatele clinice negative?
Postat 17 Iulie 2024, 17:59 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON