O parte dintre polițiștii de frontieră din Bihor au condiții mai bune de lucru, după ce cele 5 clădiri ale sediul principal al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost reabilitate cu fonduri nerambursabile, la fel și sediul din Borș, iar pe bani de la bugetul central s-a ridicat un nou sediu în Valea lui Mihai. Șeful ITPF Oradea spune că sunt probleme, în schimb, cu dotarea polițiștilor cu autoturisme și aparatură de supraveghere.
„În 2023 am reușit finalizarea a două contracte finanțate cu fonduri externe nerambursabile, unul derulat prin POR și unul prin fonduri norvegiene. Prin POR a fost derulată activitatea de la sediul Inspectoratului (n.r. de pe Calea Aradului din Oradea). S-a reușit reabilitarea celor 5 clădiri. Am început proiectul în urmă cu 4 ani, dar am întâmpinat greutăți. Valoarea investiției a fost de peste 21.325.000 lei”, a spus Marin Bondar, în conferința de bilanț.
Cele 5 clădiri au fost ridicate în perioada 1880-1885, de-a lungul timpului au mai fost reabilitate, dar nu și după 1990, drept urmare aveau nevoie urgentă de intervenţie.
Totodată, a adăugat chestorul de poliție, „s-a reușit reabilitarea sediului sectorului Poliției de Frontieră Borș, prin fonduri norvegiene, valoarea investiției fiind de peste 5 milioane lei”.
(sursa: ITPF Oradea)
La Borș I au fost modernizate și arterele de trecere a graniței și cupolele punctului de frontieră. „Acolo, la Borș, poate ați observat, a fost reabilitat și punctul efectiv, căile de rulare și copertinele, această lucrare fiind realizată împreună cu cei de la CNAIR”, a precizat chestorul Marin Bondar, adăugând că „am dat altă față acestui punct de frontieră, primul impact atunci când intră un cetățean în România”.
Tot anul trecut s-a finalizat construirea unui nou sediu de sector la Valea lui Mihai, aici fiind vorba de o investiție din bani de la bugetul central, circa 12 milioane lei.
(sursa: ITPF Oradea)
În aceeași conferință, Marin Bondar a vorbit și despre resursele logistice, precizând că gradul de dotare cu autovehicule pentru supravegherea frontierei este de doar 39,5% la nivelul ITPF Oradea, în timp ce gradul de asigurare a aparaturii specifice de supraveghere este de 57%.
El a adăugat că proiecte în acest sens, tot pe fonduri nerambursabile, au fost accesate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. „Există în derulare este un proiect prin care se dorește achiziționarea de autovehicule cu termoviziune pentru supravegherea frontierei și încă unul pentru dotarea tuturor punctelor de frontieră cu camere de supraveghere pe fiecare arteră”, a precizat chestorul.
Întrebat de BIHOREANUL dacă nu trebuia prioritizată dotarea logistică față de reabilitarea unor sedii, șeful ITPF Oradea a spus că finanțările au fost atrase în funcție de axele cu fonduri nerambursabile disponibile. „Nu este opțiunea noastră. Depinde când se deschid aceste proiecte, nu exista o axă ca să putem aplica pentru ele”, a răspuns Marin Bondar.
ITPF Oradea asigură supravegherea frontierei și controlează tranzitul pe teritoriile județelor Bihor și Arad, având un efectiv de circa 1.200 de polițiști.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.