URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2024, 23:01

Poliția de Frontieră a reabilitat sediile din Oradea și Borș, pe fonduri nerambursabile (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O parte dintre polițiștii de frontieră din Bihor au condiții mai bune de lucru, după ce cele 5 clădiri ale sediul principal al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au fost reabilitate cu fonduri nerambursabile, la fel și sediul din Borș, iar pe bani de la bugetul central s-a ridicat un nou sediu în Valea lui Mihai. Șeful ITPF Oradea spune că sunt probleme, în schimb, cu dotarea polițiștilor cu autoturisme și aparatură de supraveghere. 

„În 2023 am reușit finalizarea a două contracte finanțate cu fonduri externe nerambursabile, unul derulat prin POR și unul prin fonduri norvegiene. Prin POR a fost derulată activitatea de la sediul Inspectoratului (n.r. de pe Calea Aradului din Oradea). S-a reușit reabilitarea celor 5 clădiri. Am început proiectul în urmă cu 4 ani, dar am întâmpinat greutăți. Valoarea investiției a fost de peste 21.325.000 lei”, a spus Marin Bondar, în conferința de bilanț.

Cele 5 clădiri au fost ridicate în perioada 1880-1885, de-a lungul timpului au mai fost reabilitate, dar nu și după 1990, drept urmare aveau nevoie urgentă de intervenţie.

Totodată, a adăugat chestorul de poliție, „s-a reușit reabilitarea sediului sectorului Poliției de Frontieră Borș, prin fonduri norvegiene, valoarea investiției fiind de peste 5 milioane lei”. 


(sursa: ITPF Oradea)

La Borș I au fost modernizate și arterele de trecere a graniței și cupolele punctului de frontieră. „Acolo, la Borș, poate ați observat, a fost reabilitat și punctul efectiv, căile de rulare și copertinele, această lucrare fiind realizată împreună cu cei de la CNAIR”, a precizat chestorul Marin Bondar, adăugând că „am dat altă față acestui punct de frontieră, primul impact atunci când intră un cetățean în România”. 

Tot anul trecut s-a finalizat construirea unui nou sediu de sector la Valea lui Mihai, aici fiind vorba de o investiție din bani de la bugetul central, circa 12 milioane lei. 


(sursa: ITPF Oradea)

În aceeași conferință, Marin Bondar a vorbit și despre resursele logistice, precizând că gradul de dotare cu autovehicule pentru supravegherea frontierei este de doar 39,5% la nivelul ITPF Oradea, în timp ce gradul de asigurare a aparaturii specifice de supraveghere este de 57%. 

El a adăugat că proiecte în acest sens, tot pe fonduri nerambursabile, au fost accesate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. „Există în derulare este un proiect prin care se dorește achiziționarea de autovehicule cu termoviziune pentru supravegherea frontierei și încă unul pentru dotarea tuturor punctelor de frontieră cu camere de supraveghere pe fiecare arteră”, a precizat chestorul. 

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu trebuia prioritizată dotarea logistică față de reabilitarea unor sedii, șeful ITPF Oradea a spus că finanțările au fost atrase în funcție de axele cu fonduri nerambursabile disponibile. „Nu este opțiunea noastră. Depinde când se deschid aceste proiecte, nu exista o axă ca să putem aplica pentru ele”, a răspuns Marin Bondar. 

ITPF Oradea asigură supravegherea frontierei și controlează tranzitul pe teritoriile județelor Bihor și Arad, având un efectiv de circa 1.200 de polițiști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON