Oradea şi-a propus să devină un model de colectare separată a deşeurilor, iar din iulie orădenii care stau la case le vor colecta şi mai diferenţiat.
Pentru asta, vor primi gratuit recipiente în care să strângă sticlele şi saci albaştri pentru separarea hârtiilor şi cartoanelor. Începând din 12 mai, orădenii sunt aşteptaţi în toate parcările magazinelor Lidl din oraş, unde toate acestea se vor distribui. În plus, doritorii vor putea duce acasă şi lăzi în care să-şi facă singuri compost.
Cum vom arunca deşeurile?
Colectarea separată a deşeurilor din Oradea ajunge la puterea a cincea! Pentru ca oraşul să trimită la reciclare cantităţi cât mai mari de ambalaje, începând din 3 iulie orădenii trebuie să arunce deşeurile în cinci fracţii, ceea ce înseamnă că nu vor mai arunca toate reciclabilele laolaltă, în sacii galbeni, ci vor face încă o separare.
Deşeurile din plastic şi metal (PET-uri, pungi, recipientele produselor de curăţenie, folii, cutii de conserve, doze etc.) vor rămâne în sacii galbeni, dar resturile din hârtie şi carton (caiete, reviste, ziare, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cu condiţia să nu conţină reziduuri de mâncare) trebuie aruncate în saci de culoare albastră.
De asemenea, tot separat se vor arunca sticlele şi borcanele. Pentru că pot fi reciclate la nesfârşit, prin topire, indiferent de culoarea lor trebuie colectate în găleţi anume pregătite de autorităţile locale.
Pe lângă aceste trei fracţii, rămâne neschimbată regula de colectare a fracţiei biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, zaţ de cafea, coji de ouă, de pâine etc.), care trebuie să ajungă în pubelele maro, şi a celei reziduale (resturi din carne sau produse lactate, ouă întregi, grăsimi, excremente de animale, scutece şi tampoane, cenuşă, conţinutul sacilor de aspirator, chiştoace, veselă din porţelan etc.), care se depun în pubelele negre.
Campanie de distribuire
Pentru ca orădenii să poată colecta separat deşeurile în 5 fracţii, compania de salubritate RER Vest, firma care administrează depozitul de deşeuri, Eco Bihor, şi administraţia locală au pregătit o campanie de distribuire a materialelor necesare pentru toţi cetăţenii domiciliaţi la case.
"Începând de vineri, 12 mai, angajaţii RER Vest împreună cu voluntarii Fundaţiei Comunitare Oradea (FCO) vor fi prezenţi în toate parcările magazinelor Lidl din municipiu, de luni până vineri, între orele 15 şi 19, şi sâmbăta între orele 9 şi 12. În baza cărţii de identitate, clienţii RER Vest vor primi un recipient verde de 40 de litri pentru ambalajele din sticlă, o rolă cu 10 saci albaştri şi o rolă cu 15 saci galbeni", a declarat Laura Dărăban-Breb (foto), purtător de cuvânt al RER Vest.
Campania de distribuire se va încheia pe 27 mai, când toţi orădenii de la case ar trebui să aibă cele necesare colectării separate.
Aceeaşi zi, frecvenţă diferită
Introducerea noilor fracţii nu va schimba zilele de colectare a deşeurilor de la case, ci doar frecvenţa ridicării sacilor galbeni, care din iulie va alterna cu colectarea sacilor albaştri şi cu golirea găleţilor cu sticle.
"Astfel, dacă un orădean care locuieşte pe strada Tudor Vladimirescu are ziua de colectare a deşeurilor reciclabile vineri, 7 iulie, atunci va scoate sacul galben cu plastic şi metal în data de 7 iulie, urmând ca vinerea următoare, pe 14 iulie, să scoată sacul albastru cu hârtie şi carton, o săptămână mai târziu din nou sacul galben, pentru ca apoi, în a patra săptămână, să scoată pentru golire recipientul pentru sticlă", explică Laura Dărăban-Breb. Acelaşi sistem se aplică de peste un an în tot judeţul Bihor şi funcţionează fără probleme.
RER Vest va distribui şi pliante cu calendarul zilelor de colectare, aşa încât orădenii să poată urmări ce deşeuri trebuie să scoată în faţa porţilor.
Dublu avantaj
Când îşi vor ridica găleata şi sacii, orădenii vor putea cere şi câte un bio-compostor, oferit tot gratuit, de către firma Eco Bihor, laolaltă cu un sac de pământ de flori. Acest recipient este util pentru colectarea deşeurilor biodegradabile care, prin natura lor, se descompun şi se transformă în îngrăşământ.
"Deoarece economia circulară ne defineşte viitorul, strategia noastră pentru o mai bună gestionare a deşeurilor este mecanismul de recompensare a celor care colectează separat deşeurile biodegradabile", susţine şeful Eco Bihor, Pásztai Zoltán (foto).
Orădenii care îşi transformă acasă deşeurile în compost câştigă de două ori: nu mai plătesc pentru colectarea acestor deşeuri şi nici pentru a avea îngrăşăminte naturale!
Iar dacă vor respecta şi colectarea separată în cinci fracţii, vor câştiga, în timp, un oraş mai curat, care îşi gestionează corect problema deşeurilor şi dă dovadă de responsabilitate faţă de mediul înconjurător...
Vocea străzii
Din această vară, orădenii vor arunca separat sticla, hârtia şi cartoanele, plasticul şi metalul. Ce părere aveţi?
Sper că va exista un pliant care să arate exact cum se colectează. Locuiesc în Germania, dar când am fost acasă nu am înţeles nimic.
Czentye Monika
Super, în sfârşit o veste bună! Mă mir că mai există oameni care nu sortează. Lor normalul li se pare anormal, din păcate.
Dana Lontiş
Primăria mai bine ar face ghişee în cartiere unde să putem vinde sticle, borcane şi hârtie, ca pe timpul lui Ceauşescu, cu deviza RRR.
Nelu Bichilie
Nu e corect, este o muncă suplimentară pe care noi o facem gratis. Timpul nostru este gratis? Ar trebui ieftinită factura la cei care sortează.
Stela Vesa
Destul de mulţi oameni aruncă şi acum deşeurile de-a valma. Nu cred că aceştia vor sorta corect nici de-acum înainte.
Barabas Emese
Cei care stau la bloc nu prea au loc de 4-5 coşuri de gunoi, iar să te duci afară cu fiecare bucăţică de gunoi este cam exagerat.
Eniko Cosma
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.