URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2023, 18:11

Poftiți să selectați! Orădenii de la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru hârtii și cartoane

Poftiți să selectați! Orădenii de la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru hârtii și cartoane GRATUIT. Orădenii care stau la case vor primi saci pentru deșeurile reciclabile, o găleată pentru sticle și borcane și, dacă doresc, un recipient în care pot face compost
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea şi-a propus să devină un model de colectare separată a deşeurilor, iar din iulie orădenii care stau la case le vor colecta şi mai diferenţiat.

Pentru asta, vor primi gratuit recipiente în care să strângă sticlele şi saci albaştri pentru separarea hârtiilor şi cartoanelor. Începând din 12 mai, orădenii sunt aşteptaţi în toate parcările magazinelor Lidl din oraş, unde toate acestea se vor distribui. În plus, doritorii vor putea duce acasă şi lăzi în care să-şi facă singuri compost.

Cum vom arunca deşeurile?

Colectarea separată a deşeurilor din Oradea ajunge la puterea a cincea! Pentru ca oraşul să trimită la reciclare cantităţi cât mai mari de ambalaje, începând din 3 iulie orădenii trebuie să arunce deşeurile în cinci fracţii, ceea ce înseamnă că nu vor mai arunca toate reciclabilele laolaltă, în sacii galbeni, ci vor face încă o separare.

Deşeurile din plastic şi metal (PET-uri, pungi, recipientele produselor de curăţenie, folii, cutii de conserve, doze etc.) vor rămâne în sacii galbeni, dar resturile din hârtie şi carton (caiete, reviste, ziare, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cu condiţia să nu conţină reziduuri de mâncare) trebuie aruncate în saci de culoare albastră.

De asemenea, tot separat se vor arunca sticlele şi borcanele. Pentru că pot fi reciclate la nesfârşit, prin topire, indiferent de culoarea lor trebuie colectate în găleţi anume pregătite de autorităţile locale.

Pe lângă aceste trei fracţii, rămâne neschimbată regula de colectare a fracţiei biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, zaţ de cafea, coji de ouă, de pâine etc.), care trebuie să ajungă în pubelele maro, şi a celei reziduale (resturi din carne sau produse lactate, ouă întregi, grăsimi, excremente de animale, scutece şi tampoane, cenuşă, conţinutul sacilor de aspirator, chiştoace, veselă din porţelan etc.), care se depun în pubelele negre. 

Campanie de distribuire

Pentru ca orădenii să poată colecta separat deşeurile în 5 fracţii, compania de salubritate RER Vest, firma care administrează depozitul de deşeuri, Eco Bihor, şi administraţia locală au pregătit o campanie de distribuire a materialelor necesare pentru toţi cetăţenii domiciliaţi la case.

Laura Rer "Începând de vineri, 12 mai, angajaţii RER Vest împreună cu voluntarii Fundaţiei Comunitare Oradea (FCO) vor fi prezenţi în toate parcările magazinelor Lidl din municipiu, de luni până vineri, între orele 15 şi 19, şi sâmbăta între orele 9 şi 12. În baza cărţii de identitate, clienţii RER Vest vor primi un recipient verde de 40 de litri pentru ambalajele din sticlă, o rolă cu 10 saci albaştri şi o rolă cu 15 saci galbeni", a declarat Laura Dărăban-Breb (foto), purtător de cuvânt al RER Vest. 

Campania de distribuire se va încheia pe 27 mai, când toţi orădenii de la case ar trebui să aibă cele necesare colectării separate.

Aceeaşi zi, frecvenţă diferită

Introducerea noilor fracţii nu va schimba zilele de colectare a deşeurilor de la case, ci doar frecvenţa ridicării sacilor galbeni, care din iulie va alterna cu colectarea sacilor albaştri şi cu golirea găleţilor cu sticle.

"Astfel, dacă un orădean care locuieşte pe strada Tudor Vladimirescu are ziua de colectare a deşeurilor reciclabile vineri, 7 iulie, atunci va scoate sacul galben cu plastic şi metal în data de 7 iulie, urmând ca vinerea următoare, pe 14 iulie, să scoată sacul albastru cu hârtie şi carton, o săptămână mai târziu din nou sacul galben, pentru ca apoi, în a patra săptămână, să scoată pentru golire recipientul pentru sticlă", explică Laura Dărăban-Breb. Acelaşi sistem se aplică de peste un an în tot judeţul Bihor şi funcţionează fără probleme.

RER Vest va distribui şi pliante cu calendarul zilelor de colectare, aşa încât orădenii să poată urmări ce deşeuri trebuie să scoată în faţa porţilor.

Dublu avantaj

Când îşi vor ridica găleata şi sacii, orădenii vor putea cere şi câte un bio-compostor, oferit tot gratuit, de către firma Eco Bihor, laolaltă cu un sac de pământ de flori. Acest recipient este util pentru colectarea deşeurilor biodegradabile care, prin natura lor, se descompun şi se transformă în îngrăşământ. 

"Deoarece economia circulară ne defineşte viitorul, strategia noastră pentru o mai bună gestionare a deşeurilor este mecanismul de recompensare a celor care colectează separat deşeurile biodegradabile", susţine şeful Eco Bihor, Pásztai Zoltán (foto)

Orădenii care îşi transformă acasă deşeurile în compost câştigă de două ori: nu mai plătesc pentru colectarea acestor deşeuri şi nici pentru a avea îngrăşăminte naturale!

Iar dacă vor respecta şi colectarea separată în cinci fracţii, vor câştiga, în timp, un oraş mai curat, care îşi gestionează corect problema deşeurilor şi dă dovadă de responsabilitate faţă de mediul înconjurător...


Vocea străzii

Din această vară, orădenii vor arunca separat sticla, hârtia şi cartoanele, plasticul şi metalul. Ce părere aveţi? 

Sper că va exista un pliant care să arate exact cum se colectează. Locuiesc în Germania, dar când am fost acasă nu am înţeles nimic.

Czentye Monika

Super, în sfârşit o veste bună! Mă mir că mai există oameni care nu sortează. Lor normalul li se pare anormal, din păcate. 

Dana Lontiş

Primăria mai bine ar face ghişee în cartiere unde să putem vinde sticle, borcane şi hârtie, ca pe timpul lui Ceauşescu, cu deviza RRR.

Nelu Bichilie

Nu e corect, este o muncă suplimentară pe care noi o facem gratis. Timpul nostru este gratis? Ar trebui ieftinită factura la cei care sortează.

Stela Vesa

Destul de mulţi oameni aruncă şi acum deşeurile de-a valma. Nu cred că aceştia vor sorta corect nici de-acum înainte. 

Barabas Emese

Cei care stau la bloc nu prea au loc de 4-5 coşuri de gunoi, iar să te duci afară cu fiecare bucăţică de gunoi este cam exagerat.

Eniko Cosma

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Constitutia Romaniei, art. 42(1):
,,Munca forţată este interzisă" Munca forțată include toate formele de sclavie și activitățile conexe (iobăgie, corvoadă, lagăre de muncă). Si munca impusa prin amenintare si/sau constrangere (p*lӑnari, amenzi....) este tot munca fortatӑ.
Postat 11 Mai 2023, 14:44 de pinonel
@catalin
Arata-ne tu in care alta tara din luma a doua sau intai se cere spalarea ambalajelor? Care pune problema contaminatii reciclabilului? Tu stiai ca reciclabilele se spala inainte de procesare? Bine, nu la noi. Si abia apoi se proceseaza, sortarea se face prin flotabilitate. Acuma ne inveti reciclare? Zic sa mergi sa locuiesti un an intr-o tara civilizata sa vezi cerinte de reciclare.
Postat 11 Mai 2023, 11:52 de poiu
Cu ochiul pe capra vecinului
Este amuzant de trist să vezi cum toţi comentatorii stau cu ochii pe capra vecinului (ca-i RER, ca-i PMO, ca-i EcoBH), complet indiferenţi la ograda comună: murim sub tone de plastic si alte tetrabrick-uri, cumpărăm în draci produse supra-ambalate etc. Nu s-ar gândi unul să-şi schimbe obiceiurile consumeriste şi să nu mai cumpere astfel de produse ; ceea ce ar duce mai repede la moartea caprei vecinului, dacă ăsta e scopul, ptr că „vecinul” facturează la cantitate/volum ridicat. Asta lăsând deoparte că „vecinul” nu câştigă bani cu capra lui (ba chiar îi cresc cheltuielile cu „furajele”, având drumuri suplimentare de făcut), ptr că nu vinde mierea şi laptele generat de noi mai departe, ci plăteşte ca să-i fie acceptat. Iar „PMO” suntem, de fapt, noi toţi, ăia care plătim amenzile pentru neîndeplinirea ţintelor de reciclare. Indolentul care vrea să-şi arunce cutia de carton nepliată chiar o poate face, dacă asta îl face mai fericit, dar pe banii lui (sau să-şi ia argat personal, nu să aştepte să i-l plătesc şi eu, care prefer să pliez propria-mi cutie). Cel care-şi pune la reciclabile punga de plastic cu urme de carne, ar trebui să ştie că nu prea ai ce recicla de ea, nici la plastic, nici la biodegradabil, după cum zoaiele de tocăniţă sau de sosuri rămase în caserolele livrate acasă sunt capabile să murdărească tot reciclabilul, în măsura în care acesta să ajungă integral la groapa de gonoi (muntele ăla din Episcopia, care se tot întinde şi creşte, din cauza consumerismului cetăţenilor exemplari şi moderni şi comozi şi fuduli şi indiferenţi şi cu pretenţii de la alţii). Vreţi să le arătaţi tuturor cum le-o coaceţi voi? Atunci, încetaţi să mai cumpăraţi produse supra-ambalate, iar dacă staţi la casă, luaţi-vă un compostor, că vi se dă gratis (aşa, omorâţi şi capra, şi iedul)!
Postat 11 Mai 2023, 07:36 de CatalinPopa
Frecvența ridicării nu crește, dar ei economisesc
Că treaba celor de la groapa de gunoi este mai puțină și nu mai e nevoie de acei oameni. Ei acolo economisesc. Da fac pariu că în 6 luni o să ceară (din nou!) să se mărească tariful! În plus, cât loc trebuie să-mi rezerv în curte pentru saci și containere?! Să nu mai zic cum arată sacii aiurea așa în curte pe jos!
Postat 11 Mai 2023, 07:00 de Vio_427
Solutia simpla si ecologica, bilet de transport in comun pentru reciclabile.
Centre de preluat, macar nu mai sunt strazile pline de saci, amintind de crizele de salubritate din marile metropole. Primeste si transportul in comun un imbold, oricat de disfunctional ar fi pe perioada santierelor. Se micsoreaza numarul de automobile in trafic, deja critic la orele se varf. Desigur, o utopie…
Postat 11 Mai 2023, 05:47 de User anonimizat
Subventie si vouchere
Ma refeream la aceste distorsiuni ale economoiei de piata (bleah). Cum isi permit sa subventioneze avioane inexistente si aeroporturi, turisti in statiunea oradea, nu m-ar mira sa subventioneze si "operatorul licentiat" cu contract beton pe 15 ani, desigur la pachet cu politii si potere la pubela de gunoi. Plus supraimpozitare de 50% la a doua locuinta, pe sestache, unicat oradea...Plus 45% impozite pe salarii, plus 19% tva, Plus 10% certificate verzi, plus accize pe carburant, plus, plus, plus... Vine scadenta, fiti fara grija
Postat 10 Mai 2023, 23:44 de excalibur
@excalibur
Nu e vorba de subventie. Dar cand îmi ceri bani sa ridici ceva ce tu valorifici fara vreun efect asupra mea, si plus imi ceri sa fac si parte din munca ta, pai deja e groasa. Ok, pun sticla separat, vine gheo si vede tomberonu sub jumatate, il goleste in pubela galbena si pleaca. Munca mea fu degeaba? DA! Vine gheo si i se pare lui ca la reciclabile e un ambalaj murdar, gen o punga de polietilena cu urme de carne. Ia pubela galbena TOATA si o goleste in neagra, aia neagra e mai scumpa. Nu ma astept sa fie ca la altii, unde pt sticla iti da un kkt de odorizant auto sau o racleta sau maruntisuri de astea. Dar nu imi iei bani si de la mine si de la valorificare. Ca eu le pot valorifica si in alta parte, iar obligativitatea contractului pt deseuri e un abuz cand ai monopol. Adica s-a dus dreq libera piata, cum era cu buletrica pana nu demult. Eh, de cand sunt si altii pe piata parca se mai inmoaie treaba. Si daca nu imi ridica deseurile un an, pot supravietui. La casa nu faci nu stiu ce deseu menajer, iar ce e reciclabil poti duce la pajurca, oliva, remat, bene, etc. Nu e vorba ca faci bani ca nu e nu stiu ce, dar nici atata furt pe fata. Nu e mare diferenta intre rer si "firma" din Napoli.
Postat 10 Mai 2023, 22:24 de poiu
Fiecare selecție suplimentară ...
... duce la creșterea tarifului lunar aplicat clienților. Administrația publică nu lucrează pentru plătitorii de taxe și impozite, ci pentru creșterea profitului operatorilor. Asta în timp ce legislația în materie spune clar faptul că responsabilitatea colectării deșeurilor revine autorităților locale și județene, acestea având obligația selectării confirm normelor și regulilor de mediu din acest domeniu. Transferul acestei responsabilități către clienții contractuali se poate face doar în avantajul oamenilor, nicidecum în cel al agenților economici licențiați care operează colectarea, depozitarea, prelucrarea și valorificarea deșeurilor de tip RRR.
Postat 10 Mai 2023, 22:17 de KP
Alo, subventia... vouchere nu se dau? macar la bugetari, saracii de ei
Cu regret va anuntam ca firma RERvest, operatorul autorizat al primariei PNL, a intrat pe pierderi: -17 280 Profit Net 2021, dupa ani gloriosi cu milioane bune pentru actionarii germani. [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]. Puneti mina pe gunoi, daca vreti sa dezvoltam orasul mai departe. Altfel ramine gunoiul neridicat si va trebui sa chemam insasi Mafia din Napoli sa rezolve problema. Sau ne scoate Florin precum bolojan pe drumurile nationale [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolojan-si-malan-au-strans-gunoaiele-de-pe-marginea-unui-drum-national-din-bihor-foto-178584.html]
Postat 10 Mai 2023, 21:19 de excalibur
Protest
În semn de protest nu voi merge să ridic găleată de sticlă și sacii albastrii
Postat 10 Mai 2023, 18:49 de CivisUlpianum
Un mare deșeu compostabil pe băț
În loc să aibe ei câțiva angajați să facă sortarea ne pun pe noi. E foarte bună ideea să colectezi selectat, dar în practica e foarte complicat din punct de vedere al spațiului. Dintr-un coș de gunoi ne-am trezit cu 5. Îți trebuie vilă pentru așa ceva ca doar nu ieși în fundul curții cu fiecare bucățică de hârtie. Iar programul acesta alternativ de colectare, să vezi ce harababura va fi. Îmi pare rău că își fac și în România simțită prezența emancipatii aceștia woke.
Postat 10 Mai 2023, 18:45 de CivisUlpianum
De acord
Dar un procent pe care il castiga rer sa il dea reduceri la factura. Ca e usor sa ceri prostilor sa spele ambalajele cand le arunca, sa sorteze in 4 5 6 fractii ca sa iti usurezi tu munca sa faci banii mai usor, sa nu ai nevoie de oameni. Parca centrul de sortare era mega complex si performant. S-o fi pus deoparte si nu mai sunt oameni la sortaul manual? Si cer sa se sorteze in atatea fractii, cand nu o data am prins masinile lor amestecand deseurile. Cand le zici, iti spun sa ii anunti cand mai vezi asta...deci tot voluntariat ca sa castige ei. Mai lasati-ma in pace. Daca le vreti in 3 fractii bine, daca nu sunt destule locuri de valorificat, un drum pe luna nu e asa scump. De la mine unul luati un tomberon negru la 2 luni, decat sa va dau voua reciclabilele, le platesc altii si nespalate si netasate sau ce alte figuri mai aveti. Apropos, e cat se poate de legala treaba, ele se recicleaza frumos doar ca si cu un castig pt mine (nesemnificativ dar e un castig ce nu il fac la rer). Oare consiliul concurentei ce zice cand se fac monopoale din astea? Eu vreau alta firma, am dreptul sa aleg... Am ce? Oficial nu. Mi-e si scarba cand aud tot pretentii de la ei. Ca sa isi indeplineasca ei planul cu reciclarea, dar efortul lor e minim.
Postat 10 Mai 2023, 18:44 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON