În primele zile din decembrie, sătenii din Mădăras, o comună aflată la 37 kilometri de Oradea şi la o aruncătură de băţ de Salonta, au aflat că locuiesc într-o staţiune. Guvernul a acordat aşezării statutul de staţiune turistică de interes local, datorită apei geotermale care clocoteşte în subteran.
Comuna are de acum şansa să acceseze fonduri europene dedicate dezvoltării turistice şi, proaspăt ales, edilul Eugen David spune că nu va rata ocazia. Energia nu-i lipseşte, fiind cel mai tânăr primar din Bihor...
"Băile" Mădăras
Pe 4 decembrie, la propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a emis o hotărâre prin care atestă trei unităţi administrativ-teritoriale ca staţiuni de interes local, două fiind în Bihor: comuna Mădăras şi municipiul Beiuş. "Comuna Mădăras este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. Un studiu efectuat recent printr-un program transfrontalier a confirmat că localitatea Mădăras dispune de mari resurse de apă geotermală", se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern. Bogată în minerale, apa de aici este benefică pentru tratarea reumatismului şi a bolilor locomotorii şi neurologice.
Primarul Eugen David e mândru de noul statut, dar recunoaşte că n-are niciun merit, dosarul fiind făcut de fostul primar liberal Dan Tiurbe. "Statutul ne ajută, pentru că putem depune proiecte europene direct la Bruxelles. Acum lucrez la o strategie". Noul edil vrea ca Mădărasul să folosească apa geotermală într-o bază de tratament, dar şi pentru agrement, aşa cum se întâmplă în satele ungureşti de dincolo de graniţă. "Avem un foraj în incinta Ştrandului Mădăras, dar este pe un teren privat, al firmei Millenium. Să vedem dacă va fi nevoie să facem altul".
Primare, ce tânăr eşti!
Ales în funcţie de două luni, Eugen era un outsider: nu mai lucrase niciodată în administraţia locală, iar în Primăria Mădăras a intrat până acum doar în postura de contribuabil. Se mândreşte însă că e cel mai tânăr primar din judeţ: "Aveam 26 de ani când am fost ales, între timp am împlinit 27".
Eugen s-a înscris în PNL în 2012, când era boboc la Facultatea de Construcţii din Oradea. "Am fost preşedintele organizaţiei de tineret din Mădăras, dar după ce m-am angajat n-am mai activat în partid". În ultimii 4 ani a fost şef de şantier la o firmă de construcţii din Tinca, aşa că politica l-a interesat mai puţin.
În vară, fostul primar Tiurbe, căruia Agenţia Naţională de Integritate i-a interzis să mai ocupe funcţii publice, i-a propus lui Eugen să candideze el. După ce a discutat cu preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, care i-a spus că are nevoie de primari puşi pe treabă, tânărul a acceptat. "Nu le-am promis oamenilor marea cu sarea, dar le-am spus că o să mă zbat să dezvolt comuna", explică Eugen.
A câştigat alegerile detaşat, cu voturile a 696 localnici (50,43%), la mare distanţă de următorul clasat, USR-istul Călin Chişe (352 voturi). "Cred că a contat că ştie lumea cine sunt. Părinţii mei aici s-au născut şi aici s-au cunoscut, eu aici am trăit toată viaţa", zice primarul. Tatăl său a murit pe când el avea 6 ani, iar mama este şi în prezent secretară la şcoala din comună.
Edil-fotbalist
De asemenea, Eugen este însurat cu o fiică a comunei, Almira, kinetoterapeută, din satul Ianoşda. "Tatăl ei este poştaş în sat", zice primarul, confirmând astfel că toată familia o are în Mădăras. Ce-i drept, căsătoriţi de-un an, tinerii locuiesc în Salonta, unde după nuntă şi-au luat un apartament, cu credit. "Nu ştiam că voi ajunge să candidez", se scuză politicianul.
Până să ajungă primar, Eugen a fost şi fotbalist în echipa comunei. "M-am lăsat din cauza unei accidentări. Oricum, fotbalul era doar o pasiune", spune el. Vrea însă să-i încurajeze pe copiii din comună să facă sport, motiv pentru care, imediat după ce a preluat funcţia, a comandat reparaţii la terenul sintetic de fotbal.
Comună înstărită
De asemenea, a reabilitat deja o fântână arteziană din Homorog, de la care localnicii îşi iau apa de băut, şi a "cârpit" drumurile de pământ. Îi informează pe localnici despre activitatea Primăriei pe Facebook şi printr-un ziar al comunei, "Curierul de Mădăras". "În Mădăras avem apă, canalizare, gaz, asfalt, dar în restul satelor nu. Asta trebuie să rezolv cu prioritate", zice Eugen.
Şi-a propus ca anul viitor să asfalteze mai multe drumuri, cu bani din bugetul local, deoarece Primăria nu e săracă, având propriul parc industrial, populat cu mai multe companii, printre care fabrica DeLonghi, precum şi o fabrică de peleţi. De asemenea, vrea să atragă noi investitori în comună, ca să poată produce dezvoltarea promisă consătenilor. Iar staţiunea Mădăras să prindă şi ea, cu adevărat, viaţă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.