URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2018, 13:00

Poftiţi la festival! Peste 450 de luptători, meşteri şi domniţe vor face spectacol la Cetate, alături de invitaţi ca Mircea Baniciu şi Subcarpaţi (VIDEO)

Orădenii sunt invitaţi, la finalul săptămânii, de vineri până duminică, la o nouă ediţie a Festivalului Medieval al Cetăţii. Va fi cea mai bogată ediţie de până acum, la Oradea urmând să sosească peste 450 de luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, din România, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Ungaria şi Cehia, care vor da spectacole şi vor purta lupte crâncene.

Înapoi în timp…

Programul celei de-a treia ediţii a Festivalului Medieval al Cetăţii a fost prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). "Este cel mai important eveniment pe care-l găzduieşte Cetatea. Sărbătoarea din iulie din Cetate se ţinea şi în secolul XV, printr-un târg care aduna mulţi oameni din zona aceasta a Europei", a spus Jurca.

Organizatorul a subliniat că, prin prezenţa celor 450 de invitaţi din 34 de trupe medievale, festivalul din fortăreaţa orădeană este cel mai amplu de acest fel din ţară. În cele trei zile de festival, cavalerii şi domniţele îşi vor instala taberele în Parcul Cetăţii, în stânga şi în dreapta porţii de Est, şi vor oferi publicului demonstraţii de lupte, reconstituiri de bătălii, concursuri de tir cu arcul tradiţional şi călare, dresură de păsări de pradă, muzică şi dansuri medievale.

Reconstituirea invaziei mongole

Vizitatorii vor putea vedea la lucru mai mulţi meşteri medievali, între care fierari, cioplitori în lemn şi turnători de bronz. De asemenea, pe platoul de lângă fostul hotel din Cetate, organizatorii vor pregăti o zonă pentru copii, unde se vor ţine spectacole, farse medievale, ateliere de luterie, pictură pe faţă şi pictură pe scuturi.

Pe Aleea Breslelor îşi vor pune standurile peste 40 de meşteri şi producători tradiţionali, cu siropuri şi gemuri, miere, lavandă, broderii, pielărie şi îmbrăcăminte tradiţională românească.

Zona va mai găzdui ateliere participative cu felurite meşteşuguri tradiţionale, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari: tors lână, confecţionat ţiteră şi opinci, împletit nuiele, ţesut, confecţionat podoabe şi jucării din fetru (lână) şi nuiele.

Vizitatorii vor putea asista, sâmbătă, de la ora 18, la un spectacol medieval în premieră, "Asediul mongol asupra Cetăţii Oradea", la care vor participa peste 250 de luptători medievali, fiind folosite inclusiv catapulte şi diverse arme.

Spectacolul va pune în scenă una din cele mai importante bătălii din istoria oraşului, invazia mongolă din anul 1241. La reconstituire s-ar putea rescrie istoria, căci finalul bătăliei de acum nu este regizat, iar învingătorii vor fi decişi în luptă.

Distracţie cu Subcarpaţi

Din programul festivalului mai fac parte lecţii de tir cu arcul tradiţional, jonglerii cu focul, spectacole medievale, farse medievale şi alte momente menite să readucă în Cetate atmosfera de demult.

Cu sprijnul a doi parteneri, DigiFM şi DigiMobil, în Cetate va fi adus şi un balon cu aer cald, în care se vor organiza ridicări ancorate. Dacă vremea, mai exact vântul, o va permite, vizitatorii vor putea experimenta o cursă cu balonul gratuit, ridicările fiind gestionate de partenerii evenimentului menţionaţi mai sus.

Participanţii la Festivalul Medieval vor avea la dispoziţie, în curtea Cetăţii, şi tot soiul de bunătăţi, de la mâncăruri tradiţionale şi de tip street-food până la dulciuri şi îngheţată.

Serile festivalului vor fi animate de concerte de muzică live susţinute de artişti din ţară şi din străinătate: Brody Janos, Menestrelii Cetăţii Oradea & Invitaţii (Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea, Mircea Bodolan) - vineri, de la ora 19, Nightlosers, Subcarpaţi - sâmbătă, de la ora 20, respectiv Ad Libitum Voices şi Vanotek - duminică, de la ora 20.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON