URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2023, 19:25

Podul Intelectualilor din Oradea va avea „încălzire în pardoseală”. Constructorii montează sistemul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început montarea sistemului anti-îngheţ pe Podul Intelectualilor.

Pasarela hobanată, care leagă cele două maluri ale Crişului Repede, va fi primul pod orădean cu instalaţie de degivrare.

"Este o instalaţie menită să împiedice formarea de gheaţă pe structura podului în anotimpul rece. În general astfel de soluţii se folosesc în zonele pietonale pentru a preveni alunecarea trecătorilor. Firul de curent cu rol de rezistenţă se pozează în şapa acoperită apoi cu un strat subţire de beton", a declarat luni pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Pentru realizarea instalaţiei, constructorii vor monta pe pod circa 2.500 metri de cablu, alimentat cu energie electrică din reţeaua oraşului şi conectat la o instalaţie automată de comandă şi control.

Reprezentanţii municipalităţii pun presiune pe constructor pentru redeschiderea căii de acces începând de săptămâna viitoare, deşi termenul contractual expiră abia în octombrie.

"Vrem ca începând din 11 septembrie să se poată circula pe pod", a spus Marchiş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în luna martie, municipalitatea orădeană a promis închiderea pasarelei pietonale pentru trei luni, urmând, deci, să fie redeschis cel târziu până la 1 iulie, în ciuda termenului asumat prin contract. Acest fapt nu s-a întâmplat, spre enervarea orădenilor obligaţi să ocolească pe podurile Dacia şi Sfântul Ladislau.

Lucrările de reabilitare a pasarelei pietonale sunt executate de firmele Freyrom şi Procons Group, pentru suma de 3,9 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Erori de logica
iertati-l pe KP pentru erorile de logica... el crede ca podul va fi incalzit asa cum se face cu centrala termica de acasa.. nu e cazul, instalatia doar va preveni formarea ghetii, nu se va incalzi la temeraturi inalte.... plus ca va functiona doar cind temperaturile scad sub zero iar pe pod exista resturi de zapada sau este umed... deci mai usor cu factura de 46.800 de lei... imi pare rau ca cei de la Primarie nu ies cu contra-argumente caci ei stiu exact cit va consuma instalatia.. mai trebuie luat in calcul si costurile medicale pentru eventuale fracturi care astfel pot fi evitate...
Postat 06 Septembrie 2023, 09:35 de TanarSiNelinistit
Va avea, dar nu va funcționa.
La lungimea cablajului, de peste 2500 m, consumul mediu ar ajunge la aprox. 25.000 W/h ... ceea ce, în perioada temporizată al unei perioade de cca. 60 zile în care scade temperatura sub "zero" într-un an, indexul să arate peste 36.000 KW/h. Adică, la maxim 2 luni de funcționare într-un an, bugetul orașului ar pune la bătaie 46.800 lei, la tariful actual. Asta ar echivala cu netul lunar încasat de primar și cei doi primari, împreună. O să iasă câțiva "neterminați" să spună că va fi cu senzori de temperatură, automatizare, etc, etc. Poate fi chiar și cu IA, că tot degeaba, dacă-i rost strict de prăduirea banului public cu și pe podul "prostănacilor" ... pe care circulă cei care nu alunecă pe trotuarele urbei, ci numai și numai când traversează Crișul Repede.
Postat 05 Septembrie 2023, 08:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON