Podul Intelectualilor din Oradea, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din ţară, se închide traficului pietonal pentru trei luni. Măsura va intra în vigoare luni, 3 aprilie, şi a fost luată pentru că încep lucrările de reabilitare a construcţiei.
Anunţul a fost făcut miercuri, printr-un comunicat, de Primăria Oradea, conform căruia "pasarela va fi reabilitată din cauza stării de uzură în care se află pilonii, toroanele, grinda şi parapetul acestuia".
"În cadrul Comisiei tehnice pe probleme de circulaţie şi trafic rutier, coordonată de viceprimarul Marcel Dragoş, s-au analizat mai multe solicitări privind diverse restricţionări ale circulaţiei în oraş.
Comisia şi-a dat avizul pentru închiderea circulaţiei pe pasarela pietonală hobanată de peste Crişul Repede, dintre străzile Libertăţii şi Aleea Emanuil Gojdu, pe o perioadă de 3 luni, începând cu data de 3 aprilie. Măsura se ia ca urmare a începerii lucrărilor de desfaceri şi demolări", arată comunicatul.
Informarea aminteşte că proiectul presupune intervenţii pe mai multe categorii de lucrări. Între altele, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin.
Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate (prin şlefuire, polizare şi vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oţel), iar treptele vor fi placate cu pavaj din plăci de granit.
"Parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz şi elemente decorative din oţel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces, vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt", explică informarea municipalității.
Comunicatul detaliază şi că stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm, se va recondiţiona şi proteja anticoroziv parapetul metalic, iar la nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm.
Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu corpuri LED.
"Lucrările vor fi executate de către asocierea formată din Freyrom SA şi Procons Group, iar valoarea lucrărilor este de 3.983.378,56 lei fără TVA", a precizat BIHOREANULUI Claudia Bonchiş, de la biroul de presă al municipalităţii.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobaţi de Consiliul Local Oradea în februarie 2020.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.