URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2021, 09:15

Plimbăreţi prin Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei miniştri (dacă nu-l punem la socoteală şi pe bihoreanul Cseke Attila, venit acasă sâmbătă, când a vizitat şantierul Sălii Polivalente, a câta oară?) s-au perindat săptămâna trecută prin Oradea, fără să fie clar - public - de ce anume.

După premierul Florin Cîţu, descins la mijlocul lunii iulie ca să ceară voturile liberalilor bihoreni la Congresul PNL cu un discurs dezlânat în care n-a pomenit despre absolut niciun proiect destinat sau pregătit pentru judeţ, luni a ajuns ministrul Mediului, Tánczos Barna. S-a plimbat pe promenada de pe Criş, a lăudat Consiliul Judeţean pentru gestionarea deşeurilor şi a vorbit despre importurile de gunoaie fără a putea preciza de ce acestea se înmulţesc şi dacă va iscăli actele ce depind de el pentru a le reduce, aşa cum îi ceruse prefectul. În rest, lux de detalii despre tema favorită: soluţionarea problemei urşilor.

Vineri a fost rândul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, împreună cu un alt şef din Bucureşti, la tăierea panglicii noului sediu al Oficiului Fitosanitar, construit de Primărie.

În aceeaşi zi, secretarul de stat Hegedüs Csilla, de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, le-a perorat jurnaliştilor orădeni despre banii ce vor pica pe primării din vestitul PNRR: atâtea milioane de euro pentru municipiile reşedinţă de judeţ, atâtea pentru oraşe, atâtea sute de mii pentru comune. N-am priceput, însă, de ce ditamai secretarul de stat din Ministerul care pretinde că are drept obiectiv, inclusiv prin PNRR, tocmai digitalizarea, a făcut deplasarea ca să le zică personal primarilor (unora dintre ei) ceea ce le putea transmite (tuturor!) instituţional şi în scris, folosind online-ul. În fond, instructaje pot face, chiar mai la obiect, funcţionarii regionali de la ADR-uri, nu trebuie să vină un membru al Guvernului. Asta ca să nu mai pomenesc că doamna n-a fost în stare să explice de ce din minunatul PNRR lipseşte tocmai finanţarea irigaţiilor, deşi alte state au obţinut-o, iar secetele prelungite le fac absolut vitale. "Comisia Europeană a spus că nu sunt suficient de verzi", a motivat UDMR-ista. Ceea ce, sunt sigur, nu şi-ar fi permis dacă făcea parte din Guvernul de la Budapesta.

Public, cum ziceam, nu e deloc clar de ce se fâţâie miniştrii pe aici, dar bănuiala mea e că vin din cu totul alte motive decât cele vânturate prin conferinţe de presă. Tánczos ca să deconteze pe Minister deplasarea consumată în Ungaria cu o zi înaintea sosirii la Oradea, Oros pentru sprijin împotriva remanierii care îl paşte din partea lui Cîţu, Hegedüs să-şi anunţe colegii de partid cum pot fura startul la banii din PNRR, la fel cum făcea şi când era la Cultură, tot secretar de stat.

În timp ce guvernanţii se fâţâie prin teritoriu, guvernarea crapă din toate încheieturile. În loc să-şi vadă de treaba lor în ministere, să lucreze, miniştrii se plimbă pe timpul şi pe banii noştri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON