URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2022, 09:34

Pledoarie pentru un festival

Pledoarie pentru un festival foto: Székely Attila Márk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În calitate de autor al unor lucrări în spaţiul public - o pictură murală în parcul Petőfi şi un "mozaic citadin" pe o alee din Parcul Libertăţii - şi bazându-mă pe experienţa proiectelor la care am mai participat, mă simt îndreptăţită să lansez un îndemn cu privire la desfăşurarea unui festival de artă stradală în oraşul nostru.

Oradea este un cuib de desfăşurare pentru multiple festivaluri, în special muzicale, dar de ce nu s-ar acorda importanţă şi festivalurilor de tip vizual? Alte oraşe din ţară (Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Ploieşti etc.) au făcut-o deja, iar Sibiul găzduieşte cu succes SISAF (Sibiu International Street Art Festival), aflat la a 8-a ediţie, festival care a "măturat" creativ spaţiul urban, comunitatea alegându-se cu suprafeţe întinse de culoare, estetic şi concept, atât în zone centrale, cât şi la periferie.

Un astfel de festival reprezintă o condiţie esenţială pentru înscrierea oraşului pe orbita culturală şi o contribuţie inestimabilă la consolidarea poziţiei pe harta multiculturalităţii. Este inacceptabil ca Oradea, oraş cu potenţial cultural şi turistic generos, să nu apeleze la această modalitate ingenioasă de captare a interesului public.


(foto: Székely Attila Márk)

Conceptul proiectului iniţiază, pe de-o parte, susţinerea şi încurajarea comunităţii artistice astfel încât să deţină un rol coerent în societate, iar pe de altă parte, extragerea artei din mediul formal, pledând inerent pentru accesibilitatea acesteia. În vremuri în care lumea e prea ocupată să viziteze un muzeu sau o galerie, aceste intervenţii urbane propun un tip de abordare inedit, prin care arta face un pas spre public.

Lansez o rugăminte spre factorii decizionali ai municipalităţii să se aplece cu generozitate asupra unei astfel de propuneri şi să încurajeze iniţiativele de intervenţii de regenerare urbană prin artă, provenite din spaţiul creativ, care au menirea să ofere o contribuţie spirituală inestimabilă pentru oraşul nostru.

Roxana Stan Netea
artist vizual

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O idee buna.
Sunt o gramada de calcane care abia asteapta sa fie pictate, idem pe malul Crisului, portiunea betonata de langa primarie. Spatii exista, bunavointa sa fie, mai bine organizat decat aiurea, mazgaleli. Primaria ar trebui sa sprijine arta stradala.
Postat 17 Noiembrie 2022, 15:46 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON