URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2024, 19:11

Plătești și scapi de pușcărie! Noua „evaziune fiscală” în România

Plătești și scapi de pușcărie! Noua „evaziune fiscală” în România (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!

În urma promulgării, proiectul de lege devenit Legea nr. 126/2024, care va fi publicată cât de curând și va intra în vigoare, constituind lege penală mai favorabilă și pentru cei care deja sunt judecați sau cercetați pentru această infracțiune.

În esență, noua lege, izvorâtă din foamea de bani a guvernanților noștri, prevede că toți cei care fac evaziuni de până într-un milion de euro vor putea să-și „cumpere” libertatea. Dacă plătesc imediat ce sunt prinși vor scăpa mai „ieftin”, însă dacă plătesc mai târziu „taxa pe libertate” va fi substanțial mărită.

În concret, cei care plătesc prejudiciul în 30 de zile de când se încheie controlul fiscal vor achita o „taxă” suplimentară de 15% din valoarea prejudiciului stabilit, plus dobânzile și penalitățile aferente prejudiciului inițial, iar în schimbul acestei sume Fiscul nu mai are voie să sesizeze organele penale.

Dacă nu se plătește în 30 de zile, statul plusează și cere o „taxă” de 25%, dacă prejudiciul respectiv se achită în perioada derulării urmăririi penale, până la finalizarea acesteia.

Dacă infractorul se încăpățânează, nu-i nimic. „Taxa pe libertate” se majorează la 50% în cazul în care făptașul achită prejudiciul cu dobânzile și penalitățile aferente după trimiterea în judecată, în cursul procedurii de cameră preliminară sau în cursul judecății în primă instanță.

În fine, când perspectiva pușcăriei se apropie, statul ridică substanțial miza și cere, cu tupeu, dublul sumei evazionate pentru a-și arăta clemența față de infractor.

Deși, cu altă ocazie, am salutat politica statului de a pune pe primul loc repararea prejudiciului față de condamnarea la închisoare a unui om, consider că legea aceasta este dincolo de limita rezonabilului.

Prevederile de mai sus, care sunt doar o parte a actului normativ, ne duc la percepția că statul a devenit un cămătar mizerabil, pe care nu-l interesează altceva decât să „înhațe” cât mai mult.

Legea cuprinde, însă, numeroase prevederi discutabile și chiar neconstituționale, pe care le voi prezenta săptămâna viitoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și mie mi se pare halucinant ce se întâmplă
Deci nu e vorba doar că plătești, te prinde, achiți și scapi. "Cât a furat până acum?" Ar fi o întrebare care ar trebui pusă. Pt că ai fost prins. Dar dacă tu ești în funcție de 10 ani și ai fost prins o dată, atunci plătești prejudiciu faptei cu care ai fost prins! Asta, e o încurajare a furtului! Cine e în o funcție publică, ce gândește: "mă, încerc... Scap, Doamne ajută... Mă prind, le dau banii înapoi, ceva în plus și spun iartă-mă băieții!" Și furtul va crește, și paguba va crește, și încasarea TVA, o mare problemă în România va scădea, în loc să ne revenim odată! Am mai zis-o, până nu vom avea pedepse cu ani grei de pușcărie, date în un timp decent, și confiscări de averi nejustificate, nu vom da înainte. În Spania în cazul de corupție Gurtel 29 de persoane au primit condamnări de 350 de ani de pușcărie în total. Zilele trecute am citit altă știre că procuratura cere 62 de ani de închisoare în ceva proces de corupți. Astea îs pedepse... Nu ca Voiculescu care a fost condamnat că a prejudiciat cu 30 milioane € statul, a stat vreo 3 ani la pârnaie și prejudiciul nu a fost recuperat nici în ziua de astăzi!
Postat 22 Mai 2024, 07:03 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON