URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2024, 13:25

Plantează și tu! O pledoarie pentru pădure, în Luna plantării arborilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna plantării arborilor (15 martie-15 aprilie) este în plină desfăşurare la Direcţia Silvică Bihor, un eveniment în care, în acest an, specialiştii în silvicultură împărtăşesc cu cei interesaţi provocarea împăduririi a 198 hectare de terenuri forestiere, precum şi efortul înlocuirii puieţilor uscaţi din plantaţiile mai vechi, pe circa 64 ha.

Nu e simplu şi nici uşor, dacă ne gândim la cei peste un milion de puieţi care trebuie plantaţi, şi nu toţi în zona de câmpie uşor accesibilă, ci la munte, unde trebuie căraţi în spate sute de metri sau kilometri. Cei de răşinoase trec printr-o îmbăiere care să le asigure protecţie împotriva dăunătorilor, iar dacă adăugăm că terenul este pietros şi gropile sunt greu de făcut, putem spune că într-adevăr răspundem la o provocare.

Fiind "fraţi cu codrul", cum se spune din vechime, este bine să ne asumăm această misiune. Loc de refugiu şi de apărare în vremuri de restrişte, aliat constant al omului pe parcursul evoluţiei de la vânător la culegător, pădurii i se cuvine să o răsplătim. Mai ales că este un bun refugiu şi pentru lumea noastră modernă, puternic digitalizată şi cu tendinţe sociale de izolare şi sedentarism din ce în ce mai exacerbate.

Plantarea unei păduri poate fi pentru oricare dintre noi un mijloc de a rupe o rutină, de a interacţiona prietenos cu natura sau un substitut pentru mersul la sală sau dietă, prin caloriile arse. Mecanismul de formare a pădurii şi efortul depus pot fi înţelese mai bine de către copii, dacă se implică direct. Nu în ultimul rând, plantarea este un mijloc de cultivare a respectului pentru pădure şi mediu. 

Menţinerea suprafeţei ocupate cu păduri este o necesitate, fie în contextul încălzirii globale, fie în contextul unor crize energetice temporare, când resursa lemnoasă este soluţia de avarie. A fi prezent la plantat înseamnă a le fi alături silvicultorilor în efortul de a menţine pădurile împreună cu toate habitatele pe care le formează.

Plantând, eşti parte din natură. Lucrezi cu natura pentru natură. 

Teodor Suciu
director
Direcţia Silvică Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce? Microfoane?
Parcă mai mobilizator sună: Plantează cu noi! Copy -Paste, se vrea un fel de BOLo, mai mic ! Numai Iohanis ne îndemna așa, cu degetul arătător: "Stai in casă!"
Postat 29 Martie 2024, 23:07 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6173 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON