URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2021, 19:09

Plajă urbană, în centrul Oradiei: Organizatorii Street Food Festival aduc nisip şi food truck-uri în lunca Crişului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii ar putea ieşi pe plajă, în centrul oraşului lor. Clujenii care în anii trecuţi au adus la Oradea Street Food Festival amenajează acum o plajă pe malul drept al Crişului Repede, în zona parcului Libertăţii, unde vor aduce câteva food truck-uri şi ar putea să organizeze chiar şi concerte. Deşi în comunicatul oficial organizatorii susțin că au și sprijinul municipalităţii, Primăria Oradea a anunţat că nu are nicio legătură cu acest proiect.

Amenajări temporare

Printr-un comunicat de presă transmis vineri, organizatorii anunţă că au început pregătirile pentru „plaja urbană”.

„Dată lansării și atracțiile spațiului urmează să fie dezvăluite în scurt timp, dar deocamdată știm că pe malul Crișului din Parcul Libertății se vor realiza doar amenajări temporare, menite să pună în evidență cadrul natural și farmecul zonei. Lucrările se efectuează cu sprijinul Administrației Bazinale de Apă Crișuri și Municipalității Oradea”, se arată în comunicatul transmis de agenţia de marketing Why Not Us, organizator Street Food Festival.

Iniţiatorii proiectului promit că nu vor produce stricăciuni locului. „La finalul sezonului, zona naturală va rămâne la fel de frumoasă precum o știm, iar locația îmbogățită cu unele facilități agreate de autoritățile orădene. Așteptăm inaugurarea și, mai ales pentru că e vorba de o plajă, ne așteptăm la un nou proiect care va face valuri în Transilvania”, se mai arată în comunicat.

Vineri la prânz, în zonă se lucra la montarea unei platforme care are piloni inclusiv în râul Crişul Repede, şi a unei alte platforme, în zona de uscat. De asemenea, muncitorii întindeau un material geotextil pe iarbă.

Promit să repare stricăciunile

„Aducem plaja de la mare la Oradea. Ne gândim de mult la acest proiect, dar nu am avut timp până acum pentru el. Am identificat un sector de plajă a Crişului concesionat de o persoană juridică din Oradea, am încheiat un acord cu acea persoană juridică şi ne-am apucat de proiect”, a declarat Constantin Covaliu, reprezentantul Why Not Us, vineri, pentru BIHOREANUL.

Sectorul cu pricina este concesionat de firma Aido Grup SRL, care deţine şi restaurantul Mediterana, aflat vizavi, pe malul stâng al Crişului. În 2015, în urma unei licitaţii, societatea a închiriat 25.290 mp de la ABA Crişuri din albia râului, între podurile Ferdinand şi Intelectualilor, pe o perioadă de 10 ani, pentru servicii de agrement, plătind anual o chirie de 16.107 lei.

„Facem nişte amenajări temporare care să nu afecteze starea locului, să nu se simtă că a fost ceva peste vară. Amplasăm platforme pe structură layer, pe care vom pune mobilier, facem şi o zonă unde vom aduce nisip. Punem un material geotextil pe jos şi acolo vom pune nisipul. La plecare luăm tot nisipul şi ne asumăm ca dacă sunt stricăciuni ale ierbii să le remediem”, a explicat Covaliu.

Pe plajă vor fi amplasate şi câteva food-truck-uri, de unde orădenii îşi vor putea cumpăra mâncare şi băuturi. Organizatorii promit însă că accesul pe plaja urbană va fi gratuit şi independent de achiziţia de produse de la aceşti comercianţi. Totuşi, orădenii nu vor fi îndemnaţi să facă plajă, ci doar să se relaxeze, pe nisip, ascultând Crişul.

Primăria, nicio legătură

Cel mai probabil, plaja se va deschide pe 1 iunie, iar dacă autorităţile vor permite, va găzdui şi concerte. „Încercăm să creăm nişte experienţe noi şi nu este un model de abordare pe care l-am inventat noi, există şi în Budapesta, în Amsterdam, în multe alte oraşe”, a mai declarat Covaliu.

Întrebat dacă a obţinut autorizaţiile necesare pentru aceste amenajări, organizatorul a precizat că „suntem în curs de depunere a unei cereri pentru un certificat de urbanism”, dar şi că nu are nevoie de autorizaţie din partea Primăriei, fiind vorba de un teren care este al ABA Crişuri, instituţie de la care, susţine el, a obţinut acordul. „Am depus cereri de autorizare la DSP, la DSVSA, suntem în contact cu regia de apă-canal, ne va conecta la un cămin de apă”, a mai spus Covaliu.

Deşi în comunicatul oficial organizatorii au mulţumit şi municipalităţii, prin vocea purtătorului de cuvânt, Anca Deac, Primăria Oradea a anunţat că nu are nicio legătură cu acest proiect. „Nu există niciun protocol de colaborare, niciun proiect comun”, a declarat Deac, vineri, pentru BIHOREANUL.

Dat fiind că zona în care amenajează plaja este una preferată de orădeni, care adesea se relaxează aici, profitând tocmai de cadrul natural, este posibil ca proiectul propus de clujeni să nu fie pe placul tuturor locuitorilor oraşului. „Nu cred că dacă amplasăm o platformă de 100 mp înseamnă că am răpit malul Crişului. Este un proiect pe perioadă scurtă, dacă se bucură de succes, va continua”, a mai spus Covaliu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pas cu pas...
După ce vor face ştrand urban vor ajunge la concluzia că e rentabil, drept pentru care vor continua investiţia. Primul pas e făcut şi pun pariu că nu trec mai mult de 2 ani până întreaga luncă a Crişului va deveni ştrand urban definitiv... Pas cu pas, nu asta e mai nou lozinca liberală? Asta şi „politica faptului împlinit”.
Postat 17 Mai 2021, 10:49 de TomaAlimos
inacceptabil
Mi se pare complet inacceptabil: 1) Cum se poate da in chirie pe o suma de nimic o locatie in centrul orasului? 2) Cum se poate schimba destinatia terenului fara nici o autorizare din partea primariei? E o diferenta mare intre un parc si un strand. Strandurile se amaplaseaza la distanta de zona locuita. 3) De ce trebuie sa suporte locuitorii zonei centrale concertele organizate fara autorizatie? Am cumparat locuinta langa parc, nu langa amfiteatru. Aceasta firma are un tupeu ingrozitor: sa vii intr-un oras strain si sa trantesti o zona de distractie in mijlocul unei zone locuite.
Postat 15 Mai 2021, 00:45 de vd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON