URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2021, 09:40

Plagiatul cu repetiţie, mama-nvăţăturii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii ani au demisionat vreo doi-trei miniştri germani descoperiţi ca plagiatori. Iar ministrul austriac al muncii, familiei şi tineretului, carismatica de altfel Christine Aschbacher, tocmai a zis funcţiei Auf Wiedersehen în urma acuzelor de "plagiat, citare incorectă şi necunoaşterea limbii germane". 

În victoriosul spaţiu Carpato-Danubiano-Ponta nu numai că n-au fost vreodată demisii din cauza titlurilor şterpelite de "Dottore", dar chiar furtișagul e mândrie printre politicenii cu plagiate-n palmares. Pesemne fiindcă aşa pot dovedi cu CV-ul că, spre deosebire de alţi colegi care-şi rup degetele-n tastatură, ei chiar ştiu să folosească dificila combinaţie de taste Copy-Paste. Plus că pentru mulţi aleşi, plagiatul nu e cuvânt înrudit cu "plagă", ci eventual cu arhipelagul pe unde-şi petrec vacanţa exotică sau fuga de DNA.

Cum peştele de la cap se-mpute, plagiatul a coborât la mai toate nivelurile. Iar când şi la Academia de Poliţie se fură pe rupte titlurile de doctor, ce să te mai miri că virusul ăsta intelectual a lovit şi alte medii academice pandemice?! Ca să înţelegem nocivitatea plagiatului, să ne imaginăm o clipă numai cum ar fi să fim la mila buchetului de tulpini Corona-Sars cu un singur vaccin, iar restul să fie doar copiate pe şustache.

Revenind în ţara noastră, avalanşa titlurilor de doctor a depăşit graniţa Sorbonicii lui Bodog şi Ioneascăi, din cauza unei măsuri luate cu bună-intenţie şi cu respectarea legii pavării iadului. Şi anume, în încercarea de a-i stimula pe bugetarii studioşi şi creativi, s-a introdus, pe lângă concediile plătite de studii doctorale, şi un spor salarial pe viaţă pentru cei cu doctorat.

Chestia asta seamănă cu paradoxul creat de Băsescu pe vrema când făcea, la apelul de seară, adevărate căprării de generali de teapa lui Oprea (de parcă nu ne ajungeau generalii comunişti căliţi la culesul mălaiului ceapist şi a cărbunelui de Jiu, cules, sigur, cu mâinile soldaţilor luaţi cu arcanul). Şi aşa am ajuns că România are cam acelaşi număr de generali în rezervă cât spaima „number-one” a NATO, adică ditamai Rusia militarizată.

La fel, suntem pe plan mondial fruntaşi la numărul de doctorate pe cap de bugetar, împrăştiaţi prin toată puzderia de instituţii de stat. Straniu că nu stau la coadă Japonia, SUA, Suedia şi Germania să le dăm know-how-uri pe bani grei...

Deci fireşte că a apărut deunăzi o petiţie pentru anularea sporului la salariu bugetat pentru doctorat, fie el şi curat. Adică să fie la fel ca la privat, unde doctoratul rămâne doar un titlul de glorie până nu-şi găseşte trebuinţa. Însă aşa o anulare bănească ar fi o revenire la situaţia când bugetarul plafonat era pus exact în aceeaşi balanţă cu cel care încerca să-şi aducă o bucăţică de contribuţie la progresul cunoaşterii.

Aşa încât ideal ar fi un mecanism prin care să fie recompensaţi financiar bugetarii ale căror doctorate au ieşit din anonimat şi chiar au ajuns să fie aplicate. Fiindcă doctoratele cu teme gen "Tetra-Capilo-Tomia (TCT*) utilizării telefoanelor cu tirbuşon" sunt cam ca şi cărţile scoase de VIP-urile dornice să evadeze de la mititica. Adică hârtia lor se poate teoretic citi, dar practic se poate doar folosi.

*TCT = despicarea firului de păr în patru

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON