URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2012, 14:58

Ping-pong-ul continuă: "Cornul şi laptele", transferat din nou la Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare de situaţie în cazul programului guvernamental "Cornul, laptele şi merele". După ce nici Consiliul Judeţean şi nici Primăria Oradea nu au vrut să îşi asume responsabilitatea gestionării programului prin care elevii din clasele primare îşi primesc gustarea zilnică, iar, într-un final, după multe discuţii, primăria orădeană l-a acceptat, o nouă prevedere legală face ca, de acum înainte, administrarea programului să fie făcută de consiliile judeţene.

Situaţia se schimbă după ce săptămâna trecută Parlamentul României a emis Legea nr. 6/06.01.2012 prin care se modifică şi se completează Ordonaţa de Urgenţă nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele 1-8 din învăţământul de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore.

"Dacă, până acum, ca urmare a descentralizării programului guvernamental de furnizare a laptelui, cornului şi a merelor pentru unităţile de învăţământ, municipalitatea era obligată în baza Ordonaţei nr. 96/2002 să organizeze procedura de achiziţie a acestor bunuri (procedură, care a şi fost realizată de Primăria Oradea în luna septembrie 2011), acum conform modificărilor aduse de Legea nr. 6/2012, consiliile judeţene vor fi cele care se vor ocupa de derularea acestui program", se arată într-un comunicat transmis vineri de Primăria Oradea.

Şeful Direcţiei Economice din PMO, Eduard Florea, a declarat că "trebuia şi era firesc" ca încă de la început acest program "să intre în sarcina consiliilor judeţene". "Nu este eficient, ca fiecare primărie să organizeze procedurile de achiziţie publică pentru un număr mai mic de produse, comparativ cu o unică licitaţie, la nivel judeţean pentru o cantitate mare de produse", a spus Florea.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, gestionarea programului a născut controverse în Bihor încă din vara anului trecut. Deşi Consiliul Judeţean a propus descentralizarea programului lapte-corn în şedinţa de pe 30 iunie 2011, Consiliul Local Oradea a refuzat încă de la început preluarea programului, la cererea primarului Ilie Bolojan, care motiva că municipalitatea nu are nici bani, nici resursele umane şi organizatorice pentru a prelua programul gestionat de CJ. De altfel, mai multe primării din judeţ au refuzat, din aceleaşi motive, dar, în urma unui ping-pong de adrese între CJ şi instituţii, primăriile au acceptat în final.

Într-un final, în Oradea, la sfârşitul lunii septembrie, Consiliul Local a revocat hotărârea de nepreluare a programului. Firmele care furnizează laptele şi cornurile în şcoli au fost stabilite ca fiind Sorilact (lapte - 0,58 de lei fără TVA, pe produs) şi Dorbob (cornuri - 0,32 de lei fără TVA, pe produs), iar serviciul de distribuţie al merelor a fost câştigat de firma Zad Tiara din Arad, la preţul de 0,235 lei pe măr, fără TVA.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Direcţia Juridică a Primăriei Oradea a început deja demersul pentru predarea gestionării programului guvernamental către Consiliul Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
de ce ne batjocoriti?
de ce va bateti joc de noi?! doar stiti ca lapticul il bem noi, pisicutzele iar cornurile le papa catzeii! sa va fie RUSINE! am ajuns de rasul lumii animalelor!
Postat 14 Ianuarie 2012, 13:58 de pisoiul si catelul
Sa manance si gura lor ,a inspectorilor... !
O miscare gresita !Mai bine ramanea la Inspectoratul Scolar ca acolo sunt bani ! Daca sun bani de Land Rover de 75 000 Euro ,sigur sunt bani si de corn si de lapte si de calculatoare si de monitoare si de camere video si de aparate foto si de delegatii in... si de vile particulare si de ....Alooo...!? Strigam in pustiu...!?
Postat 13 Ianuarie 2012, 23:18 de Bure'pista
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON