Oradea a crescut economic, ceea ce a produs două probleme: creşterea preţului chiriilor şi locuinţelor, dar şi congestionarea traficului.
Pentru a rezolva această a doua chestiune, prima depinzând mai mult de întreprinzătorii privaţi, municipalitatea a pregătit două noi proiecte de infrastructură edilitară care să diminueze dificultatea circulaţiei rutiere, ce se vor adăuga altora, deja începute, precum îmbunătăţirea transportului în comun (atât prin extinderea liniilor de tramvai între Ioşia şi Cantemir, cât şi prin achiziţia de noi tramvaie şi autobuze) şi prin realizarea de noi artere, parcaje şi poduri rutiere.
Mai rapid, mai uşor
Noutăţile au fost prezentate vineri de primarul Ilie Bolojan, care a anunţat şi valoarea însumată a celor două proiecte – 24 milioane euro, bani pe care municipalitatea vrea să-i obţină de la Uniunea Europeană, prin axa pentru creşterea mobilităţii urbane.
Bolojan a afirmat că, între alte scopuri urmărite, unul este creşterea vitezei de deplasare a tramvaielor (în prezent de circa 15 km/h, cu staţionările incluse, sub media UE, de 25 km/h) până la 20 km/h, ceea ce automat va face ca de la aproximativ 500 de curse pe zi tramvaiele să aibă, după finalizarea proiectelor, 700 de curse zilnic.
Liber între Nufărul şi Gară
Un prim proiect, în valoare de 18 milioane euro, vizează creşterea fluenţei circulaţiei din strada Republicii (zona Gării) până în capătul cartierului Nufărul, prin eliminarea punctelor de conflict şi de blocaj din dreptul blocului Cicero, din intersecţia giratorie a bulevardului Nufărul cu strada Sucevei şi din Centrul Civic (zona intersecţiei cu strada Griviţei).
„Va fi realizat un pasaj subteran cu patru benzi sub actuala giraţie din zona Piaţa Mare, cum e cunoscută, cu o lăţime de 3 metri pe bandă, şi va exista o bandă dedicată pentru autobuze, iar tramvaiul va merge fără oprire, nu va mai aştepta după maşini, ca acum”, a spus primarul.
Potrivit acestuia, proiectul presupune şi realizarea unei pieţe pietonale între Catedrala Ortodoxă şi Casa de Cultură a Sindicatelor, iar traficul va fi uşurat şi prin eliminarea blocajelor spre zona Averescu, la dreapta, spre înainte, către podul Dacia, şi la stânga, spre Gojdu, căci accesul se va face în aceste direcţii tot prin subteran.
Acest proiect va fi realizat concomitent cu amenajarea pasajului subteran dinspre Parcul Traian spre hotelul Continental, fără posibilitatea virajelor la stânga, ca acum, pe Bulevardul Magheru.
Exclusiv pentru pietoni şi biciclişti
Un al doilea proiect, în valoare estimată de 6 milioane euro, vizează accesul dinspre Cetate spre Piaţa Unirii pe cale exclusiv velo şi pietonală. „Proiectul va fi realizat concomitent cu lucrările pentru coridorul Nufărul – Gară”, a precizat Bolojan. „Va fi o provocare, pentru că se va lucra în cele mai circulate zone ale oraşului, ne gândim inclusiv la blocarea unui sens de mers pe timp de noapte”, a mai spus el.
Acesta a menţionat că detaliile finale ce ţin de Comisia de circulaţie a municipiului vor fi cunoscute, totuşi, doar la finalul lunii august.
Edilul a explicat că la finele lunii viitoare vor fi finalizate studiile de fezabilitate ale ambelor proiecte şi vor fi depuse cererile de finanţare, iar dacă acestea vor fi acceptate în toamnă vor fi semnate şi contractele de finanţare, caz în care concomitent vor avea loc procedurile de licitare, iar la primăvară să începă lucrările propriu-zise, ce se vor întinde pe doi ani.
Bolojan a spus că rata de cofinanţare a ambelor proiecte este de 5%, dar din bugetul local vor fi suportate cheltuieli neeligibile, cum ar fi devierea unor reţele şi realizarea conectării pe străzi colaterale.
În cazul improbabil, crede primarul, în care proiectele nu vor fi aprobate în această toamnă, municipalitatea le va depune spre finanţare în exerciţiul următor al UE, 2020-2027.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.