URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2024, 12:28

Pierdut gospodari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când locuiesc într-o suburbie a oraşului am ocazia să urmăresc involuţia de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutaţi la periferie îşi îngrijesc noile proprietăţi. În primii 2 - 3 ani îşi fac curţi arătoase, cu "amenajări peisagistice", unii chiar şi cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 

La fel se întâmplă şi în oraş. Se fac parcuri noi, se renovează clădiri, după care nu se mai întreţin. Te plimbi seara, de pildă, pe promenada de pe malul stâng al Crişului, chiar sub clădirea Primăriei, şi vezi corpurile de iluminat prinse în plase de păianjen.

Pe ornamentele palatelor reabilitate se adună şi se întăreşte praful, încât te întrebi peste câţi ani vor trebui zugrăvite din nou. Scuarurile cu vegetaţie sunt uitate şi ele, în multe locuri, de cei care ar trebui să le îngrijească, indiferent că sunt firme plătite de Primărie sau care "adoptă" asemenea spaţii în schimbul dreptului de a-şi face publicitate punându-şi numele pe ele. Traversezi un pod sau un pasaj cu bicicleta ori la pas şi dai de buruieni crescute pe margini, de trebuie să le ocoleşti. 

De ce se întâmplă asta? Pe proprietăţile private, fiindcă cei care le deţin îşi pierd elanul de început. Treaba lor. În ce priveşte domeniul public şi bunurile publice, însă, e problema tuturor că edililor li se "toceşte" simţul gospodăresc. Şi când zic edili mă gândesc la toţi, de la şefii de servicii şi directorii din Primărie şi din firmele Consiliului Local până la primar, cel care decontează, cum e şi normal, urmările administrării deficitare a bunurilor publice. 

Desigur, pentru că nici ziua de lucru a unui primar nu este nesfârşită, nu el este cel care ar trebui să inspecteze oraşul la pas, ci slujbaşii din subordine. Dar dacă aceştia nu văd ceea ce se vede cu ochiul liber sau nu le pasă, datoria primarului este să-i aducă la ordine, inclusiv atingându-i la buzunare ori schimbându-i din posturile în care moţăie.

Tot o datorie a primarului - dar şi a celorlalţi aleşi locali, inclusiv a consilierilor - este de a analiza, în aceste condiţii, varianta înfiinţării unei companii municipale care să aibă ca singur obiect de activitate tocmai întreţinerea şi repararea bunurilor oraşului. E bine că ai în Primărie o direcţie care pregăteşte proiecte de sute de milioane de euro pentru noi investiţii, dar e jenant să nu ai o firmă care să spele periodic faţadele clădirilor, să repare băncile rupte, să dea cu vopsea ori cu lac pe unde timpul le scorojeşte.

Având o astfel de firmă, ştii clar că răspunderea este a acesteia, nu mai pierzi vremea în căutare de responsabili şi în birocraţii de tot felul. Până în anii 90, de altfel, existau întreprinderi de gospodărire locală, din care au apărut tot felul de alte firme specializate, ba în transport, ba în salubrizare, ba în apă şi canalizare, ba în orice altceva, numai fix în gospodărire nu. 

Dacă ne lipseşte, de ce să nu fie (re)înfiinţată?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Comuniștii erau deștepți față de neterminații de acum.
La vremea aceea erau 5 secții pentru reparații și amenajări în Oradea. Plus alte secțiuni care se ocupau de spațiile verzi. Atunci exista regia de gospodărire care făcea tot. Nu numai în Oradea ci în toate cele orașele județului.
Postat 21 August 2024, 19:34 de KP
Parol, @pupinjuristu @Robert
Ar mai fi o varianta. Garantie extinsa. Platesti oleaca mai mult ,ca ,deh, e de unde , si pui firmele sa se ocupe. Pe vremuri , aveam un cnc cumparat pe bani multi. Firma, externa, evident, avea 3 oferte de asistenta: bronze, ai asistenta tehnica , platesti piese si consumabile ... silver , ai asistenta tehnica plus piese si consumabile si gold, aveai de toate, inclusiv revizii si mentenanta preventiva. Nu aveai alta grija decit sa produci cu spor... Ar trebui intrebat primarul ce s-a intimplat in doar 4 ani ? https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oras-caut-constructori-primaria-oradea-reia-licitatii-pe-banda-rulanta-fiindca-nu-starneste-interesul-firmelor-160409.html
Postat 21 August 2024, 17:44 de excalibur
Cincinalu-n patru ani și jumătate
Autorul articolului identifică problema nepăsării față de spațiile publice și de bucurie că are dreptate cînd spune că așa nu se mai poate, aruncă un obiect în ventilator: era mai bine înainte cînd exista intreprinderea de stat pentru curățenie și disciplină! E adevărat că exista intreprinderea asta, dar mizeria și debandada erau, cel puțin în Orade, înzecit mai mari. Ca să nu mai vorbim că totul era gri, totul era în paragină, totul mirosea a... victoria socialismului. Erau întreprinderi pentru de toate, nu făcea niciuna nimic fiindcă fie nu aveau cu cine fie nu aveau cu ce. Autorul articolului să se mai gîndească la soluția problemelor de azi și să lase explicațiile de ieri, că nu le știe: ieri soldații făceau treaba țăranilor, elevii făceau treaba muncitorilor, deținuții făceau treaba constructorilor și ziariștii făceau treaba activiștilor...
Postat 21 August 2024, 16:08 de pupinjuristu
Sunt destule firme private care pot face treaba asta mai ieftin
Dar tot trebuie vreo 4 inspectori intr-o directie a primariei care sa aiba zone arondate pe care sa le inspecteze la pas zilnic si sa ceara intretinerea punctual.
Postat 21 August 2024, 14:32 de unu
..................
Responsabil pt toate astea ( întreținere) e ADP.Doar că ADP in afara de creșterea exponențială a tarifelor cu regularitate anuală nu prea face nimic și chiar dc își mișcă cineva un deget îți dorești să nu o fi făcut asta întrucât fac doar lucrări de mântuială.De altfel ADP in rapoartele sale anuale către primărie mereu menționează doar profitul obținut nu și serviciile oferite oradenilor. Mai țineți minte când primăria a desființat paza parcurilor pe motiv că e mai ieftin sa se repare stricăciunile? Normal că e ieftin că stricăciunile NU SE REPARA!! In Oradea aproape nimic NU SE REPARA! Se face ( pe fonduri UE) se transfera la ADP și adio parc,piațeta ce o fi.Urmeaza o delăsare totala după care vb din nou de reconstrucție deși o echipa cu o găleată de ciment și o mistrie care sa intervină prompt ar face minuni și ar salva milioane de euro dați pe reconstrucție ulterioară.Ca tot s-au menționat panzele de păianjen de pe stâlpi,clădiri.Pai pe acea promenada de lângă primărie pe stâlpi panzele de păianjen fac țurțuri! arată dezolant și așa e de ani de zile,interesează pe cineva? NU! Primăria e plina se pare cu țărani miserupiști pe care ii doare fix undeva de orice.Ati văzut cum s-a refăcut Calea Aradului? O lucrare finanțată din bugetul local deci fara reguli UE.Ditai bulevardul pe dreapta cum mergi spre ieșire din oraș nu are nici trotuar pe o buna parte,mă rog pe o porțiune șerpuiește ceva încovoiat pe lângă peretii blocurilor dar e de nefolosit,lăsat doar de mântuială iar pe o alta buna parte nu exista deloc.Cand treci pe acolo pietonal varietatea celor care te pot calca e vasta,bicicleta,motoreta,trotineta,pieton,mașina împart porțiune,că la prosti! Atât s-a lipit de ei în ultimii 10 ani in care ne tot explicau la fiecare investiție făcută din fonduri UE despre mobilitate pietonala și ciclistica în siguranță.Cum vine o investiție fara finanțare și deci reguli UE e proiectat cu curul.De la invenția lui Bolojan de a face parcări cu pensula pe trotuare in urma cu 20 de ani și azi ăștia nu au evoluat nimic.Administratia în interior e aceeași administrație rudimentară și provinciala că în urma cu 30 de ani.
Postat 21 August 2024, 13:34 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON