URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2024, 13:04

„Pierdem anual 1.000 de elevi din sistemul educațional”: Directorii de școli și primarii din Bihor, chemați să găsească soluții

„Pierdem anual 1.000 de elevi din sistemul educațional”: Directorii de școli și primarii din Bihor, chemați să găsească soluții (sursa foto: Prefectura Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abandonul școlar și rezultatele slabe obținute de elevii bihoreni din comunitățile sărace au reprezentat tema unei întâlniri convocate de prefectul Dumitru Țiplea și la care au participat directori de școli și primari din mai multe localități.

Ședința, ținută pe 14 august, a pus pe tapet probleme deja expuse public de inspectorul școlar general Horea Abrudan, precum rata de participare de doar 89,15% a elevilor bihoreni la Evaluarea națională (sub media națională de 95,3%), rata de succes scăzută la acest examen (de 74,5%) și diferențele mari dintre mediile pe care elevii le-au avut la finalul gimnaziului și notele de la examene.

Așa cum și BIHOREANUL a scris, elevi cu medii de 7 sau 8 au luat note între 1 și 3 la Evaluarea națională, semn că profesorii lor de la clasă au fost prea indulgenți. Asta în ciuda faptului că, de doi ani, zeci de școli din Bihor primesc bani în plus expres pentru a-i pregăti suplimentar pe elevii cu rezultate slabe.

„Situațiile menționate au fost identificate preponderent în cadrul comunităților sărace, precum și a celor rome, în cazul cărora soluția trebuie să fie integrarea rapidă în societate. Prefectul a mai menționat faptul că Bihorul este singurul județ din țară în care există două instituții care vizează pregătirea cadrelor didactice, Casa Corpului Didactic și Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Maghiară, existând toate premisele pentru a crește performanțele elevilor bihoreni. În acest sens i-a invitat pe cei prezenți să aducă în atenția Inspectoratului Școlar Județean Bihor soluții de îmbunătățire a performanțelor școlare la nivel local”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.

În informare nu se precizează din ce comune au fost chemați directori de școli și primari la această întâlnire. 

Inspectorul școlar general Horea Abrudan a subliniat că directorii de școli au obligația „morală și legală” de a oferi un act educațional de calitate, avertizând că vor avea loc inspecții în teren pentru remedierea acestor deficiențe.

„Copiii sunt viitorul nostru și al acestui județ. Doresc soluții concrete și orientate spre rezultate imediate pentru a remedia această situație. Pierdem anual circa 1.000 de copii din sistemul educațional, care nu înseamnă doar o dramă personală pentru familiile acestora, ci și pentru economia Bihorului. Trebuie să lucrăm împreună pentru a aduce județul în top și la acest capitol”, a precizat prefectul Dumitru Țiplea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON