Cel mai mare scandal iscat vreodată în Bihor la un examen de Bacalaureat se încheie în sălile de judecată. Un sfert din promoţia 2015 a Colegiului Tehnic Unirea din Ştei a contestat în instanţă eliminarea din examen pe motiv de fraudă, dar rămâne în continuare fără diplome.
Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat definitiv în 43 din cele 49 procese deschise de absolvenţi şi, cu două excepţii, a constatat că sancţiunea a fost corectă, astfel că tinerii trebuie să mai dea o dată examenul dacă vor diploma de Bac.
Copiere în masă
În 2015, Colegiul Unirea din Ştei devenea faimos în toată ţara, dar nu pentru performanţele elevilor, ci pentru cea mai mare fraudare a Bacalaureatului. După încheierea tuturor probelor, o profesoară din Timiş, în mâna căreia au ajuns la corectat lucrările de la matematică, a observat că aproape jumătate aveau aceleaşi greşeli. Cum nu putea fi vorba de o coincidenţă, profesoara a sesizat Ministerul Educaţiei.
Membrii Comisiei Judeţene de Bacalaureat au analizat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sălile de examen, constatând că în 10 din cele 14 săli tinerii au copiat pe rupte. Au vorbit între ei, s-au întors unii spre alţii ca să copieze sau pur şi simplu şi-au plimbat foile, totul sub ochii supraveghetorilor. Drept urmare, 108 din cei 255 absolvenţi au fost sancţionaţi cu eliminarea din examen, ceea ce însemna nu doar picarea Bacului, ci şi imposibilitatea de a repeta examenul mai devreme de două sesiuni.
Câştigător fără diplomă
Frustraţi, 49 dintre cei 108 eliminaţi au contestat sancţiunea în justiţie, cerând să fie notaţi şi, dacă lucrările primesc note de promovare, să li se dea diplome de Bac. 43 din procese s-au încheiat în ultimele două luni la Curtea de Apel Oradea, iar restul de 6 au termene programate luna aceasta. Judecătorii au luat deciziile după ce au verificat personal înregistrările video pentru a se convinge dacă tinerii au copiat sau nu.
Din cele 43 de hotărâri judecătoreşti, doar două au fost favorabile reclamanţilor. În cazul unei absolvente, Ana Maria Judea, magistraţi au stabilit că "nu a avut un comportament necorespunzător", adică n-a copiat şi nu le-a şoptit colegilor, dispunând ca şcoala să-i emită diploma de Bac. În cazul unui alt absolvent, Timotei Codrean, judecătorii au decis că nu se poate concluziona fraudarea examenului, deoarece s-a întors spre colegul din spatele său pentru un timp foarte scurt. Totuşi, acesta a rămas nepromovat la Bac, deoarece nu a luat la matematică nota minimă 5.
Poftiţi să mai încerce
Toţi ceilalţi 41 de absolvenţi au pierdut definitiv procesul, magistraţii confirmând că aceştia au fost eliminaţi corect din examen, deoarece l-au fraudat. Printre ei se numără şi şefa de promoţie, Alexandra Burtă, care a susţinut constant că nu a copiat, dar despre care judecătorii au stabilit că şi-a ajutat colegii cu rezolvări, fiind aşadar la fel de vinovată precum cei care au copiat. Deşi cazul ei a fost intens mediatizat, după pierderea procesului fata nu a mai dorit să facă niciun fel de declaraţii.
Şi Alexandra, şi ceilalţi foşti colegi ai ei care au pierdut procesele se vor putea înscrie la Bacalaureat în această vară, când îşi vor încerca iar norocul pentru a promova examenul maturităţii. De data aceasta, fără să trişeze...
PEDEPSIŢI CU INDULGENŢĂ
Supraveghetorii, sancţionaţi şi nu prea
Scandalul de la Colegiul Unirea din Ştei s-a lăsat cu sancţiuni şi pentru profesorii supraveghetori, dar deloc aspre. Dată fiind evidenţa că tinerii nu puteau copia în masă fără complicitatea lor, Inspectoratul Şcolar a decis în octombrie 2015 să concedieze 9 din cei 37 membri ai comisiei de examen din şcoală, iar altor 18 să le diminueze salariile cu 10-15% pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni.
Totuşi, 7 dintre cei daţi afară au fost reangajaţi o lună mai târziu, în urma contestării sancţiunii la Colegiul de Disciplină al Inspectoratului. Pentru 6 dintre ei pedeapsa a fost înlocuită cu diminuarea cu 15% a salariului timp de 6 luni, iar o profesoară a fost "achitată" deoarece la momentul sancţionării era în concediu prenatal. Trei dintre cei 18 profesori cărora le-au fost diminuate salariile din start au dat în judecată Inspectoratul, dar au pierdut procesele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.