În toiul verii, pieţele s-au umplut cu legume şi fructe proaspăt culese din grădini. Precauţi din cauza pandemiei de Covid-19, mulţi orădeni evită să se perinde prin faţa tarabelor, unde păstrarea distanţei fizice pare o misiune imposibilă.
Norocul lor este că şi comercianţii s-au reorientat. Mulţi legumicultori livrează produsele la domiciliu, fără să ceară bani în plus pentru transport. Câştigă şi vânzătorul, şi cumpărătorul!
Se feresc de pieţe
La aproape 30 de kilometri de Oradea, în satul Mihai Bravu, familia Botău cultivă legume în trei solarii şi o grădină mare. "Avem roşii, castraveţi, fasole, ceapă, cartofi, varză, ardei, porumb pentru fiert... De toate", spune Bianca, mezina familiei. În fiecare zi, până la ora 15, tânăra vinde legumele la o tarabă din Piaţa Rogerius, iar după-amiaza merge la ţară, să culeagă roadele coapte peste zi. Seara, le aduce la Oradea, ca a doua zi să le etaleze în piaţă.
De aproape două luni, însă, cel puţin jumătate din producţia zilnică nici nu mai ajunge la piaţă. Pe la jumătatea lunii mai, după ce a stat o zi în piaţă cu câteva kilograme de legume fără să vândă o păstaie, s-a gândit să pună un anunţ pe Facebook. "În câteva minute, am vândut-o pe toată", spune orădeanca. Şi-a dat seama atunci că, dacă vrea să nu rămână cu legumele pe cap, ar face bine să caute clienţi şi pe internet. "În piaţă, în multe zile e pustiu, dar de pe net cumpără lumea, pentru că orădenii evită locurile aglomerate".
La uşa casei
Pe măsură ce s-au copt şi alte legume, Bianca a diversificat oferta de pe internet, spre deliciul clienţilor care au început să-i comande câte-un pic din toate. "Exact cum şi-ar cumpăra din piaţă: două kilograme de roşii, unul de cartofi, unul de ceapă, o legătură de mărar...".
În fiecare seară, după ora 21, tânăra le duce clienţilor legumele comandate. Preţurile sunt aceleaşi ca la tarabă, iar pentru livrare nu le cere niciun ban. "Este o cheltuială în plus, dar este în avantajul nostru, pentru că vindem mai mult", spune fata.
În grădina familiei ei, plantele sunt "tratate" doar cu apă şi soare, aşa că este important să vândă legumele cât mai repede, înainte de a se zbârci. Netratate cu chimicale, n-au viaţă lungă, aşa cum se întâmplă cu legumele din import.
"Ioşienii", clienţi fideli
Chiar dacă nu au ocazia să le vadă şi să le pipăie înainte de a le cumpăra, aşa cum se întâmplă în piaţă, clienţii familiei Botău nu se plâng. "Nu am avut niciun cumpărător care să-mi spună că e nemulţumit de legumele pe care i le-am dus. Tot timpul le aleg pe cele mai frumoase şi prefer să pun în plus, să nu creadă cineva că am vrut să fentez", spune Bianca.
Majoritatea cumpărătorilor de la distanţă sunt orădeni care locuiesc în cartierul Ioşia, rămas de anul trecut fără o piaţă de legume în apropiere. "Am câteva doamne care comandă de la mine în fiecare săptămână, pentru că sunt în vârstă şi nu ies deloc din casă. Se tem de virus", zice fata. Face livrări însă prin toate cartierele oraşului. "Mulţi clienţi sunt familii tinere, cu copii, care lucrează cel puţin până la ora 18 şi nu mai prind piaţa deschisă, dar vor să mănânce sănătos, aşa că preferă legumele din Bihor, nu de la hypermarket-uri".
Grupul bihorenilor
Apetitul crescut pentru piaţa de la distanţă îl confirmă şi Alina Vidican (foto), fondatoarea grupului de Facebook "ePiaţa bihoreană", locul virtual de întâlnire între producători şi cumpărători, înfiinţat chiar după declanşarea pandemiei. "Grupul a avut peste 30.000 de membri, dar din păcate a fost suspendat de Facebook, care a asimilat oferta de boia de casă cu drogurile. L-am relansat şi ne adunăm iar, pentru că există un interes tot mai mare pentru produsele locale", zice femeia.
Mulţi producători i-au spus că, graţie acestui grup, au vândut mai mult decât ar fi reuşit în pieţe. "Contează şi faptul că producătorii n-au sărit calul la preţuri. Ba chiar sunt mulţi care vând online mai ieftin decât în piaţă", spune Alina.
Ţinând cont că pandemia de Covid-19 s-ar putea să dăinuie încă luni bune, nu e exclus ca făcutul pieţei să capete un cu totul alt sens pentru tot mai mulţi orădeni...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.