URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iulie 2023, 19:00

Piaţa Independenţei din Oradea: Constructorii toarnă pereţii viitoarei cascade de pe clădirea galeriei de artă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajările Pieței Independenței din Oradea, de pe malul Crişului Repede, peste drum de Pasajul Vulturul Negru, încep să prindă contur.

Cascadă cu trepte de apă...

"Lucrările de amenajare a zonei publice situate deasupra parcării subterane din strada Independenţei continuă cu turnarea betonului la pereţii fântânii arteziene, care va avea un efect de tip cascadă (trepte de apă)", a transmis marţi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Conform municipalităţii, executanţii au realizat structura de beton a pereţilor imobilului şi urmează să cofreze planşeele pentru etajul acesteia.

"Partea de structură a zonei de trepte exterioare şi gradene, ce conduc către promenada de pe malul Crişului Repede, a fost şi ea finalizată. Acestea urmează să fie îmbrăcate în plăci de granit", se menţionează în comunicat.

Lucrările vor continua cu amenajarea viitorului spaţiu comercial al viitoarei piaţete care va fi amenajat către Sinagoga Sion.

"Săptămâna viitoare va începe realizarea părţii de zidărie la Corpul C3 (dinspre Sinagoga Sion)", au transmis comunicatorii municipalităţii.

Piaţă publică lângă Crişul Repede

După cum BIHOREANUL a mai scris, în Piaţa Independenţei vor fi amenajate trei clădiri.

Corpul C1, cu regim de înălţime P+1, va avea destinaţia de galerie de artă şi spaţiu expoziţional.

Galeria va fi acoperită cu o cupolă de sticlă ornată cu elemente florale Art Nouveau şi elemente geometrice de tip Seccesion.

Clădirea, care va avea acces inclusiv din parcarea subterană, va avea pereţi cu gradene de apă şi o fântână publică perimetrală.

Corpurile C2 şi C3 vor avea un singur nivel. Primul va găzdui un punct de informare turistică, iar cel de-al doilea un spaţiul comercial din structură uşoară, metalică, cu pereţi cortină care se vor putea deschide pe timpul verii.

"În ce priveşte zona de pământ neamenajată dintre parcare şi Podul Sfântul Ladislau, unde se află statuia lui Mihai Eminescu, aici vor fi realizate alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, urmând să fie plantaţi copaci şi arbuşti", a transmis Primăria.

Mobilierul urban al întregii zone va cuprinde bănci din granit, jardiniere şi stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

Amenajarea Pieţei Independenţei a fost atribuită în urma unei licitaţii firmei Construcţii Bihor după un proiect conceput de Muun Concept AB şi arhitectul orădean Pafka Enerst.

Investiţia, în valoare de 18,5 milioane lei plus TVA, a fost începută în august, anul trecut, având ca termen de execuție un an. Ținând, cont, însă, de zilele din sezonul rece în care nu s-a putut lucra, cel mai probabil lucrarea va mai avea nevoie de alte câteva luni până va fi finalizată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON