Piața Cetate din Oradea va intra de luna viitoare în șantier, urmând ca pe amplasamentul acesteia să fie amenajat un centru de afaceri cu produse agricole, deservit și de o parcare subterană.
În pregătirea lucrărilor, comercianții de legume și fructe din piață, precum și vânzătorii din fostul bazar au fost mutați într-un cort cu o suprafață de 1.600 de metri pătrați.
La rândul lor, comercianții de carne, lapte și pâine s-au mutat în noua hală, cu 76 de module, finalizată în vara anului trecut.
„Toată lumea trebuie mutată”
„Oamenii au început să se mute încă de luni, când au fost anunțați că hala se desființează, pentru că termenul este foarte scurt. Până mâine, la 15 ianuarie, toată lumea trebuie să fie mutată, în cort”, a explicat pentru BIHOREANUL un comerciant.
Pentru vânzătorii din Piața Cetate, săptămâna a început cu agitație. „Toată lumea încearcă să ocupe noile locuri cât mai repede, să își scoată marfa și să vândă. Și așa nu prea sunt clienți după sărbători pentru că nu mai are lumea bani”, a zis o vânzătoare.
Comercianții sunt nemulțumiți că spațiile de vânzare din cort sunt mult mai înguste, ca să poată adăposti toți vânzătorii din piață, că în cortul amenajat încă de la finalul anului trecut este frig și că au la dispoziție o singură sursă de energie electrică pentru a-și încărca acumulatorii din casele de marcat.
„Va fi greu să vindem în cort un an de zile sau poate mai mult, cât timp vor dura lucrările”, s-a plâns o vânzătoare.
Directorul Administrației Domeniului Public Oradea, care gestionează piețele orădene, Liviu Andrica, spune că mutarea comercianților a fost programată inițial pentru decembrie, anul trecut.
„Am amânat mutarea în cort pentru jumătatea lunii ianuarie ca să nu afectăm activitatea comercianților tocmai în perioada sărbătorilor când au vânzări mai bune. Acum trebuie să facem loc pentru viitorul șantier”, a declarat directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.
Comercianții de carne, lapte, pâine și flori s-au mutat luni în cele 76 de module amenajate în noua hală. „Peste 90% dintre aceștia și-au obținut deja autorizația de la Direcția Sanitară Veterinară și funcționare și au început să vândă. Ceilalți sunt în curs”, a spus șeful ADP.
„Condițiile de vânzare sunt mai bune”
În cort, vânzătorii de legume și fructe își așezau marți marfa pe cele 288 de mese, iar comercianții din bazar au început să își așeze produsele în cele 88 de module improvizate pentru ei.
„Condițiile de vânzare sunt mai bune decât cele din vechea locație. Am investit peste 50.000 de euro ca extindem cortul și să asigurăm condiții de vânzare tuturor comercianților”, susține Andrica.
ADP încearcă să compenseze, prin reducerea chiriei, lipsa încălzirii din cort și faptul că, dată fiind capacitatea rețelei de electricitate, a amenajat un singur punct de încărcare a acumulatorilor pentru casele de marcat. „Chiriile pe spațiile din cort sunt mai mici cu 30% decât în alte piețe”, a arătat Andrica.
Dacă în piețele Decebal și Rogerius o masă se închiriază la un preț de 330 lei pe lună, în Piața Cetate tariful este de 220 lei pe lună.
Trebuie spus însă că tariful lunar a fost majorat cu 20 lei pe lună începând din luna ianuarie, pe fondul inflației.
Un proiect, două etape...
Comercianții din Piața Cetate au fost mutați din vechile spații în noua hală și în cortul amenajat în acest scop lângă blocul Cicero, pentru a face loc lucrărilor de amenajare pe acest amplasament a unui centru de afaceri cu produse agricole, după modelul celui din cartierul Rogerius.
„Lucrările vor începe în prima parte a lunii februarie. Conform contractului, lucrările au termen de execuție de 12 luni”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea, Ovidiu Guler.
Modernizarea Pieței Cetate este cofinanțată din fonduri europene atrase de DMPFI.
După cum BIHOREANUL a mai scris, investiția a fost împărțită în două etape după ce Ministerul Culturii a amânat avizarea noii clădiri, numite C1, până când Primăria a promis că va păstra aspectul - cu cărămidă roșie - al fostei remize de tramvaie, care a fost distrusă în incendiul din vara acelui an, pe locul căreia a fost construită. Recepționată în septembrie, clădirea găzduiește 76 de module pentru vânzarea de carne, lapte, pâine și flori.
La începutul lunii februarie va începe construirea corpului C2 pe amplasamentul actualei hale de legume-fructe și al bazarului.
Clădirea va adăposti 504 mese pentru legume-fructe, 152 module pentru produse nealimentare, 34 spații comerciale, 2 săli de instruire pentru antreprenori și birouri pentru administrație. În subteran va avea o parcare cu 161 de locuri.
Firma Madlev Cons, care a câștigat lucrările pentru 85 milioane lei (fără TVA), trebuie să le finalizeze în 12 luni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.