Melomanii îl pot revedea la Oradea pe renumitul pianist Mihai Diaconescu, în calitate de solist al concertului de joi seară de la Filarmonica de Stat. Spectacolul va începe la ora 19 și va fi condus de un alt invitat important, dirijorul Horváth József.
Programul cuprinde Preludiu și Dansul sclavelor persane din opera Hovanscina a compozitorului rus Modest Mussorgsky, precum și Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op.15, compus de Johannes Brahms.
Hovanscina este o operă în 5 acte în limba rusă, compusă de către Modest Mussorgsky între anii 1872-1880. Libretul acesteia se bazează pe un episod din istoria Rusiei, din secolul XVII. Compozitorul însă nu a finalizat opera, ci după moartea acestuia, au apărut variante noi pentru orchestră, versiunea care se interpretează cel mai frecvent fiind cea a lui Șostakovici, scrisă în anul 1958.
Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op. 15, este prima lucrare orchestrală a lui J. Brahms care a fost prezentată publicului larg. Brahms a început să compună de fapt schița unei simfonii, schimbându-și apoi percepția în direcția unei sonate pentru două piane.
Dirijorul József Horváth este, din 1999, dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 totodată şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Este şi fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.
Tânărul Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani, primul concurs de pian l-a câștigat la vârsta de 7 ani, iar premiul I la Olimpiada națională, la doar 13 ani.
Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, la Filarmonica din München. În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale, a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale, are o bogată activitate concertistică în săli importante din întrega lume și colaborează constant cu alți artiști renumiți.
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a instituției, precum și online pe https://www.bilete.ro/mussorgsky-brahms/, iar prețul acestora este între 15 și 45 de lei, în funcție de locul ales și categorie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.