URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 August 2024, 15:35

Pianistul cu cele mai multe recorduri Guinness este orădean. Thurzó Zoltán este deja cu gândul la un nou titlu mondial (FOTO/VIDEO)

Pianistul cu cele mai multe recorduri Guinness este orădean. Thurzó Zoltán este deja cu gândul la un nou titlu mondial (FOTO/VIDEO) Partenera de viață a pianistului, Erika, a primit la rându-i un certificat Guinness prin care i se recunoaște calitatea de sponsor al recordmanului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Artistul orădean Thurzó Zoltán le-a prezentat marți jurnaliștilor cele trei diplome Guinness care atestă că a doborât tot atâtea recorduri mondiale, devenind astfel și pianistul cu cele mai multe asemenea reușite din lume.

S-ar putea spune că Thurzó a prins gustul recordurilor, pentru că are deja planul pentru a obține un nou astfel de titlu.

În plus, pianistul mai face ceva în premieră: vrea să devină artistul care cântă la Oradea toate operele lui Chopin, lucru pe care nimeni nu l-a făcut până acum.

Triplu recordman

Cel mai recent record mondial doborât de Thurzó a fost în luna iunie, când a ținut un concert de pian pe cea mai înaltă șosea din lume, Umling la Pass din India, la altitudinea de 5.798 metri. Acum, pianistul a primit și diploma care atestă acest lucru, de la Guinness Records, și care completează colecția în care mai are două asemenea diplome: una pentru concertul ținut la cea mai înaltă atitudine, pe muntele Everest, la 5.324,77 m, și alta pentru maratonul de pian de 130 de ore, ținut la Oradea.

„Eu fac aceste recorduri pentru a înființa un muzeu al muzicii la Oradea”, a spus Thurzó, dovedind că nu renunță la ambiția sa, anunțată public de câțiva ani.

Moștenitor al unui patrimoniu muzical impresionant, colecție înființată de bunicul său, Thurzó Sándor (1920-2009), celebru violonist şi istoric muzicolog, și de bunica lui, cântăreața de operă Tyukodi Margit, pianistul își dorește să expună mai multe obiecte valoroase. Printre acestea se numără toate manuscrisele originale ale compozitorului Bartók Béla și o vioară folosită în 1760, la concertul pe care compozitorul austriac Michael Haydn l-a condus la Palatul Romano-Catolic din Oradea.

Pentru asta, Thurzó are nevoie să cumpere o clădire în centrul Oradiei, iar planul său este să strângă bani din sponsorizări și din concertele pe care el le ține în țară și în străinătate. Ca să atragă finanțări, pianistul își planificase să doboare un record mondial, dar între timp a reușit această performanță de trei ori.

Imagini din timpul recitalului din India:

În concurență cu un toboșar nipon

Pentru că îi place statutul de recordman, Thurzó și-a făcut deja planul prin care să doboare al patrulea record. În această toamnă, la Oradea, vrea să devină pianistul cu cele mai multe bătăi pe o clapă în 30 de secunde. „Anul trecut, în decembrie, un băiat din Japonia a făcut recordul. Este toboșar, deține recordul la tobe, dar a spart două recorduri și la pian. Eu doresc să-l dobor”, a declarat pianistul.

Japonezul a doborât recordul cu 495 de bătăi de clapă în 30 de secunde, ceea ce înseamnă că a făcut 16-17 bătăi pe secundă. Artistul orădean este încrezător că poate fi și mai rapid. „Studiez deja”, a precizat Thurzó. Pianul este unul special, marca Ritmüller, cumpărat pentru orădean de un sponsor (Bene Lorant) și astfel calibrat încât să aibă capacitățile unui pian Steinway (cunoscută companie germano-americană).

Thurzó nu a stabilit unde va ține recitalul în care va încerca să doboare recordul mondial și este deschis la colaborări, dacă există persoane, firme sau instituții dornice să facă la schimb și o sponsorizare pentru viitorul Muzeu al Muzicii. Artistul a subliniat, însă, că el nu are nicio afiliere politică și nici nu are susținere de la vreun partid sau om politic, ci doar de la firme sau melomani. De altfel, conferința de presă de marți a fost susținută de artist în Kingart Kurtos Coffee, un local nou din Oradea care l-a sponsorizat pe pianist în drumul său spre India.


Partenera de viață a pianistului, Erika, a primit la rându-i un certificat Guinness prin care i se recunoaște calitatea de sponsor al recordmanului

Chopin la Oradea

Până să doboare al patrulea record mondial, Thurzó dă startul unui alt proiect: și-a propus să cânte la Oradea toate piesele compuse de Chopin, ceea ce niciun alt artist instrumentist n-a mai făcut-o.

Integrala Chopin va debuta duminică, 18 august, când de la ora 18 este programat un recital în sala festivă a Universității Partium, și va cuprinde, în total, 11 concerte. „Niciodată, nimeni n-a cântat integrala Chopin la Oradea. Eu o voi face în 11 concerte ținute în 24 de luni”, a precizat pianistul. Pentru recitalul de duminică, bilete se pot obține sunând la numărul de telefon 0742-901.902, iar prețul unuia este de 50 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON