Pedeapsa excluderii din partid. Aceasta a fost decizia capilor PDL la nivel central pentru parlamentarii puterii care vor vota pentru moţiune şi implicit împotriva Guvernului Boc. Deşi iniţial, săptămâna trecută, la pichetarea biroului parlamentar, Petru Filip le declarase sindicaliştilor că nu ştie cum să voteze, ferindu-se, în stilu-i caracteristic să le dea un răspuns concret, marţi, în Parlament, senatorul a votat, spre surprinderea tuturor, în favoarea moţiunii!
Iniţial, s-a ştiut că din partea PDL, au votat pentru moţiune Mircia Giurgiu, Daniel Oajdea, Gheorghe Severin, Clement Negruţ şi Teo Trandafir. Ulterior, însă, presa centrală a scris că încă doi senatori democrat-liberali, Viorel Badea şi Petru Filip, ar fi votat din greşeală împotriva Guvernului Boc.
Inclusiv ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a recunoscut, fără a face nominalizări, că unii pedelişti au votat... greşit. "Am văzut vreo trei colegi care au greşit, chiar au greşit, emoţia şi tensiunea... da, am avut trei colegi, care-şi smulgeau părul din cap. I-am văzut, au greşit cu bilele", a spus Berceanu.
Mi-e greu să cred...
Contactat de BIHOREANUL pe această temă, ex-preşedintele PDL Bihor a refuzat să comenteze pe acest subiect: "O să fac un comunicat de presă, în cursul zilei de azi, dacă nu, vă uitaţi pe B1 TV. O să vedeţi acolo...", a declarat Petru Filip ironic.
Solicitat să ofere un punct de vedere pe această temă, deputatul Ştefan Seremi, devenit preşedinte interimar al PDL Bihor după ce Filip a demisionat din această funcţie şi a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat, a declarat că deocamdată nu se ştie care va fi soarta colegului său în partid.
"Nu ştiu ce hotărâre o să ia Biroul Permanent Naţional luni. Se vehiculează că, la fel ca alţii, ar fi votat din greşeală. Comentariile sunt şi, şi. Dar el ştie exact dacă a votat conştient sau inconştient. N-aş putea să spun", a spus Seremi.
Întrebat dacă în opinia lui "trădătorii" ar trebui daţi afară din partid, deputatul pedelist a fost ferm. "Eu cred că dacă îţi place în partid atunci când e bine, trebuie să îţi placă şi când e rău şi să nu fugi. Adică... la plăcinte înainte şi la război înapoi? Pe toţi care au făcut-o intenţionat să îi dea afară! Îmi e greu să cred că un senator ajunge să greşească şi să se piardă, chiar în momentul votului. Adică e ca şi cum te joci cu pistolul, îl pui la tâmplă şi tragi un gloţ", a conchis Ştefan Seremi.
UPDATE:
Bilele, o necunoscută pentru Filip
Într-o emisiune televizată desfăşurată miercuri după amiază la B1 TV, Petru Filip şi-a explicat destul de stângaci gestul. În stilu-i caracteristic - vorbit mult, spus puţin - pedelistul a afirmat - răspunzând la întrebarea unei telespectatoare - că nu emoţiile i-au dat bătăi de cap la votarea moţiunii, ci... sistemul de vot.
"În mod sincer, nu au fost nici o chestiune de presiune, nici de emoţie, pentru că, s-a văzut, noi am votat suficient de mult în viaţa publică şi politică până acum. Pentru mine, de când am intrat în Parlament, sistemul de vot cu bile a fost o curiozitate care, din punctul meu de vedere, nu se potriveşte Parlamentului anului 2010. Şi de aceea, o întrebare pusă invers m-a făcut să votez invers. Nu aş putea să pun vina pe emoţie sau ştiu eu ce apăsare", a răspuns Filip.
Senatorul a adăugat că "a fost o chestiune de vot greşit pe care trebuie să mi-o asum", dar a subliniat că, deşi a votat greşit, îşi asumă votul "ca şi când aş fi votat pro-Guvern". Referitor la anunţul şefilor PDL că cei care au votat împotriva Guvernului trebuie daţi afară din partid, Filip s-a arătat împotrivă.
"Ce nu pot să fiu de acord este că, chiar dacă am votat împotriva Guvernului, între ghilimele, împotriva pachetului de legi, lucrurile nu sunt chiar aşa de tranşante. Sigur că simplist poţi să spui "n-ai votat, pa"". Părerea mea este că fiecare trebuie judecat separat. Fiecare caz este un caz aparte. Nu cred că PDL îşi poate permite să îi judece pe toţi în grup. Nu cred că suntem nici Inchiziţie, nici tribunalul de la Haga şi nici cel de la Nurnberg", a mai spus senatorul pedelist.
După cum se ştie, moţiunea de cenzură a fost respinsă marţi, opoziţiei lipsindu-i doar opt voturi să răstoarne guvernul lui Emil Boc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.