URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2024, 12:50

Peștii din Peța au murit din cauza unei deversări în canalizarea pluvială a Oradiei. Compania de Apă, pusă la plată

Peștii din Peța au murit din cauza unei deversări în canalizarea pluvială a Oradiei. Compania de Apă, pusă la plată (sursa foto: ABA Crișuri)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 11 zile după o poluare masivă pe pârâul Peța, de unde s-au scos 150 de kilograme de pești morți, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a anunțat primele concluzii privind cauza poluării, nici acestea foarte concludente.

Mai precis, ABA știe doar că poluarea s-a produs din cauza unei deversări în canalizarea pluvială a Oradiei, motiv pentru care Compania de Apă a fost pusă la plată și are câteva măsuri trasate pentru a evita situații similare.

Potrivit unei informări făcute miercuri de ABA Crișuri, Compania de Apă Oradea, în calitate de administrator al rețelelor de canalizare menajeră și pluvială va trebui să identifice o soluție tehnică pentru prevenirea evacuărilor de ape uzate menajere prin conducta de descărcare a apelor pluviale de pe malul stâng al pârâului Peța și să întocmească un grafic de urmărire permanentă a conductei prin care apele pluviale ajung în cursul de apă.

Deși ABA Crișuri nu a precizat, sursele BIHOREANULUI spun că este vorba de o conductă din zona cartierului Prima Nufărul, prin care apa de ploaie ar trebui să ajungă în pârâul Peța, dar adesea e contaminată cu reziduuri sau dejecții, semn că rețeaua se intersectează cu una de canalizare.

ABA Crișuri a mai anunțat că cele 150 de kilograme de pești morți au fost predați spre incinerare unei firme de specialitate.

De asemenea, Compania de Apă Oradea va trebui să achite devizul de cheltuieli în valoare de 8.492,95 de lei, aferent intervenției pe care echipele ABA au făcut-o la poluare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bine ca au sediu nou.
Tichie de margaritar le mai trebuie.
Postat 11 Aprilie 2024, 02:13 de nihil
nimic despre
nimic despre poluarea Petei in zona Sanmartin-Cartier Lotus si amonte! S-a bagat sub pres ca acolo sunt privati cu staif care nu trebuie deranjati!
Postat 10 Aprilie 2024, 23:01 de scortosul
8.492,95 de lei
Asta e amenda? si tot din banii contribuabililor vor fi platiti... adica noi, locuitorii orasului, suntem afectati de pierderea biodiversitatii, de poluare, samd, si tot noi platim? ar fi mai corect daca, CAO, ar fi amendata prin obligatia de a reduce, pe o anumita perioada, factura de apa catre consumator.
Postat 10 Aprilie 2024, 14:10 de CR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON