URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2021, 14:03

Peşti morţi în pârâul Peţa. ABA Crişuri nu a găsit nicio urmă de poluare (FOTO)

Peşti morţi în pârâul Peţa. ABA Crişuri nu a găsit nicio urmă de poluare (FOTO) foto: Facebook / ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au trecut în ultimele trei zile pe malurile Peţei au văzut peşti morţi pe suprafaţa apei şi au alertat autorităţile. Primele investigaţii arată că apa are un conţinut foarte redus de oxigen, dar fără a se fi identificat vreo poluare.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, o asemenea sesizare a fost făcută sâmbătă, în jurul orei 16, reclamantul spunând că în zona magazinului Auchan, pe cursul apei sunt mai mulţi peşti morţi.

Echipele de intervenţie ale ABA Crişuri au prelevat probe din zona pasarelei pietonale, iar luni şi din zona străzii Făgăraşului, respectiv din amonte de confluenţa cu pârâul Adona. „În prezent, echipa de intervenție a recoltat peștii morți din albia pârâului și menține tronsonul sub supraveghere”, a transmis, marţi, ABA Crişuri.

Rezultatele analizelor au arătat că nivelul oxigenului dizolvat este foarte redus, mai precis 2,13 mg/l față de 7 mg/l specific pentru acest tronson. „Întrucât oxigenul se menține și în prezent sub nivelul normal, echipa noastră va continua prelevarea probelor și în zilele următoare”, a mai transmis ABA.

Specialiştii nu au găsit urme de poluare în apă, procese de fermentaţie, dejecţii sau suspensii.

ABA mai spune că un fenomen similar s-a manifestat şi în primăvara anului 2020, iar el poate avea cauze naturale.

Cantitatea de oxigen din apă variază în funcție de temperatura apei, nivelul și tipul de nămol de la fund, densitatea algelor și a plantelor acvatice, și cantitatea de lumină solară. Pe măsură ce temperatura apei crește, apa reține mai puțin oxigen, în timp ce peștii, bacteriile, algele și alte forme de viață acvatică devin mai active și necesită mai mult oxigen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON