URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2024, 11:50

Peștera Vadu Crișului va fi închisă pentru lucrări de mentenanță

Peștera Vadu Crișului va fi închisă pentru lucrări de mentenanță sursa foto: Muzeul Țării Crișurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Țării Crișurilor a anunțat că peștera de la Vadu Crișului va fi închisă vizitatorilor vreme de două zile, la finalul lunii august, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță, iar apoi, din 31 august, va primi din nou turiști.

„În perioada 29-30 august a.c., Peștera de la Vadu Crișului va fi închisă în vederea realizării unor lucrări de mentenanță, urmând ca din 31 august să se redeschidă pentru vizitare conform programului obișnuit. Mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții MȚC.

Peștera Vadu Crișului (Peștera de la Cascadă, Peștera Zichy) se află în centrul Defileului Crișului Repede și este străbătută de un pârâu, care formează o cascadă. 

Caverna a fost descoperită de Karl Handl, un iubitor al naturii din zona Vadu Crișului. El l-a anunțat pe Czárán Gyula, considerat părintele turismului din Munții Apuseni care, în 10 noiembrie 1903, prin dinamitarea blocului de stâncă, a deschis peștera. 

Specialiștii de la MȚC arată că, în 1905, monumentul natural a fost deschis pentru vizitare, iar Czárán Gyula a făcut primul ghidaj turistic.

„Peștera este renumită, din punct de vedere biospeologic, mai ales, datorită speciilor troglobionte, atât terestre, cât și acvatice, unele endemice. Totodată, aceasta este și habitatul natural al unei numeroase colonii de lilieci, cu diverse specii protejate la nivel european. În peșteră, nu departe de intrare, în galeria laterală, au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a trăit până în urmă cu 27.000 de ani”, se arată pe site-ul MȚC.

Peștera este în administrarea Muzeului Țării Crișurilor. În perioada 1 aprilie - 31 octombrie, ea poate fi vizitată între orele 9 și 17, iar în perioada 1 noiembrie - 31 martie, între orele 10 și 16. 

Pentru acces, adulții plătesc 20 de lei, iar copiii, elevii, studenții și pensionarii, 10 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON