URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2020, 12:41

Peste o jumătate de milion de bihoreni sunt aşteptaţi, duminică, să-şi voteze primarii şi reprezentanţii în Consiliul Judeţean şi în cele locale

Peste o jumătate de milion de bihoreni sunt aşteptaţi, duminică, să-şi voteze primarii şi reprezentanţii în Consiliul Judeţean şi în cele locale foto generic, arhivă

În judeţul Bihor sunt aşteptate să voteze duminică 502.264 persoane care au acest drept, din care 187.080 în Oradea.

Alegătorii vor desemna prin voturile lor viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean şi 34 consilieri judeţeni, 101 primari şi 102 viceprimari (Oradea având doi viceprimari), precum şi peste 1.250 consilieri locali în patru municipii (Oradea, Beiuş, Marghita şi Salonta), 6 oraşe (Aleşd, Ştei, Vaşcău, Săcueni, Valea lui Mihai şi Nucet) şi 91 comune.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, astfel încât vor fi declaraţi câştigători ai alegerilor candidaţii care obţin cele mai multe voturi la finalul acestei zile.

Spre deosebire de precedentul scrutin, preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou uninominal, la fel ca în 2012 şi 2008, nu de către viitorii consilieri judeţeni, din rândul acestora, în urma unor negocieri politice, aşa cum s-a întâmplat în 2016. Ca urmare, alegerile pentru această funcţie, la fel ca pentru aceea de primar, le ca câştiga candidatul care la finalul zilei va obţine cele mai multe voturi de la cetăţenii care s-au prezentat la urne, indiferent de numărul acestora.

8 pentru Judeţ

În Bihor, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au fost validaţi de către Biroul Electoral Judeţean 8 candidaţi, în numele a 7 partide şi respectiv unei alianţe electorale. În ordinea de pe buletinele de vot, aceştia sunt:

1.Bolojan Ilie (PNL)

2. Szabo Jozsef (UDMR)

3. Blejan Ciprian (ALDE)

4. Mang Ioan (PSD)

5. Amariţei Andrei (PMP)

6. Bodea Traian (Pro România)

7. Szilagy Zsolt (PPMT)

8. Bişboacă Simona (USR-PLUS)

Toate aceste partide au liste de candidaţi şi pentru funcţiile de consilier judeţean, lor adăugându-li-se şi UDSCR (Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România).

La Primăria Oradea, 9 candidaţi

În Oradea, pentru funcţia de primar al municipiului au fost validaţi de către Biroul Electoral Municipal 9 candidaţi, în numele a 8 partide şi respectiv unei alianţe politice. În ordinea de pe buletinele de vot, aceştia sunt:

1. Birta Florin (PNL)

2. Manafu Bogdan Ionuţ (PMP)

3. Cseke Attila (UDMR)

4. Pavel Emilian (PSD)

5. Ghiuro Daniela (ALDE)

6. Mihăilă Ioana (USR-PLUS)

7. Pop Eugen Daniel (Pro România)

8. Zatyko Gyula (PPMT)

9. Jacan Mircea (POL).

În ce priveşte Consiliul Local Oradea, pe lângă partidele şi alianţa mai sus enumerate mai are candidaţi la poziţia de consilieri municipali şi UDSCR (Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România).

Exit-poll CURS în Oradea

În Oradea se va face la scrutinul de duminică şi un sondaj exit-poll de către CURS (Centrul de Sociologie Urbană şi Regională), institut care a fost acreditat în acest scop de către Biroul Electoral Central, astfel că în ce priveşte rezultatul alegerilor la nivel municipal va exista o estimare imediat după încheierea votării.

Potrivit hotărârilor BEC, operatorii de sondaj au acces în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, nu însă şi în interiorul secţiilor, şi au obligaţia de a nu interveni în niciun fel în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Concurență în județ

Cea mai mare concurenţă la fotoliul de primar în județul Bihor este în comuna Nojorid, unde sunt şapte candidaţi: Chifor Eugen-Aurel (PMP), Blaga Mariana (Pro România), Chivari Ioan (PSD), Baba Petru-Teodor (PNL), Micle Dorin Ioan (ALDE), Sime Cătălin Florin (USR Plus), Popa Răzvan Daniel (candidat independent).

În schimb, în comuna Şimian este un singur candidat la Primărie: Balázsi Iosif (UDMR), primarul în funcţie.

În comuna Diosig, sunt trei candidaţi la Primărie cu acelaşi nume: Oniţa Traian Liviu (Pro România), Oniţa Viorica Ioana (PNL) şi Oniţa Claudiu (USR Plus). Pe lângă ei, mai sunt trei candidaţi: Barna Alexandru (ALDE), Mados Attila Ferencz (UDMR) şi Szőnti Lásló (candidat independent).

Cine sunt candidații din orașe

Și la primăriile orașelor și municipiilor din județ este concurență. Vezi mai jos lista candidaților!

Primăria Aleşd:

Cipleu Sorin-Leontin, PSD

Bradea Octavian-Sebastian, USR Plus

Şereş Robert-Nicolae, PMP

Todoca Ioan Coloman, PNL

Vancea Tudorel-Daniel, candidat independent

Primăria Beiuş:

Ban Daniel Florin, Pro România

Bunta Iulian Ovidiu, ALDE

Popa Gabriel-Cătălin, PNL

Babău Stela, PSD

Brişcan Sorin Mihai, USR Plus

Degău Alexandru Silviu, candidat independent

Ianc Viorel, candidat independent

Primăria Marghita:

Sărac Nicolae, Pro România

Lazăr Ioan, PSD

Pop Cristian George, PNL

Pocsaly Zoltan Ladislau, UDMR

Sas-Adăscăliţii Marcel Emil, candidat independent

Primăria Salonta:

Szatmari Adrian, PSD

Fazekaş Zsolt, ALDE

Török Lásló, UDMR

Buz Ramona Angela, PNL

Primăria Nucet:

Lazea Dănuţ, PNL

Tuduce Mircea Adrian, PSD

Ienciu Gheorghe, ALDE

Mera-Batiz Gheorghe, USR Plus

Primăria Săcueni:

Béres Csaba, UDMR

Mátyus Barnabás Zsoltan, PNL

Cicortaş Georgeta Corina, Pro România

Duţă Cristina Mona, PSD

Adonyi Iuliu, PPMT

Jakab Huba Levente, ALDE

Boros Dávid, candidat independent

Primăria Ştei:

Lucaciu Ioan, PMP

Fofiu Lucian Ionel, ALDE

Magda Sorin, Pro România

Fiţ Florian, PSD

Balaj Gheorghe Iulian, PNL

Lup Augustin Petru, USR Plus

Primăria Valea lui Mihai:

Nyakó Iozsef, UDMR

Popa Florin Viorel, PSD

Zima Marius-Vasile, PNL

Pap Sándor Győrgy, PPMT

Kovács István, candidat independent

Primăria Vaşcău:

Laza-Matiuţa Liviu, PSD

Porge Florin Ioan, PNL

Ţigan Alin Florin, USR Plus

Drăghiciu Gheorghe Mugurel, candidat independent

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Râsu'-plânsu' !?!
500.000 de bihoreni ... așteptați la urne ?!? Dar de cel mult 150.000 ce ziceți ?!? Niciun partid și nici un candidat nu va avea legitimitate electorală autentică ... nimeni nu va avea un sfert de milion de voturi favorabile în Bihor, ca să se împăuneze mai apoi precum porumbelul care îți ciugulește din palmă când e jos și ți se cacă-n cap când e sus. Toate partidele sunt niște scheme piramidale de tip "caritas" și toți candidații [excepțiile întăresc regula] sunt "oglinda" acestora.
Postat 26 Septembrie 2020, 19:15 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON